Bratyó törit mesél

Benedek Szabolcs: Király! – Győry Domonkos könyvkritikája

benedek-szabolcs-kiraly

Benedek Szabolcs a Helikon Kiadó közel háromszáz oldal terjedelmű, amúgy kompakt zsebkönyvében a dinoszauruszokkal indít (végül is valahol el kell kezdeni), majd gyorsan rákanyarodik a magyar uralkodók történetére, és úgy mutatja be őket és korukat, hogy nem történelmi könyvet ír, hanem soraiban az idősebb bratyó anekdotázik egyfajta fiatalos szlenget használva, állandóan át és átszőve a történeteit humorral és iróniával, mégis megőrizve a szerzőre annyira jellemző dokumentarista precizitást.

A pontosságot csak az veszi észre, aki maga is folytatott történeti tanulmányokat, és a bratyó pedig mesél-mesél, a történelmi környezetből éppen csak annyit elárulva, amennyi az uralkodói „karrier” megértéséhez szükséges, ugyanakkor szövegdobozokban további izgalmas háttérismeretet ad a korszak fontos tudnivalóiról, a fekete himlőről, a déli harangszóról és sok egyéb témáról.

Minden királyunkról, és mindegyikről csak a legszükségesebbet, mégis izgalmasat és jellemzőt közöl, azt, ami nagyon érdekes, amit feltétlenül tudni érdemes. Előnye persze a hátránya is, vannak uralkodók, akikről többet és hosszabban olvasnék, persze közben megértem a szerzőt, ha az összes magyar királyt be kívánja mutatni, akkor limitálnia kell a mondanivalóját. Azt a mondanivalót, amely az anekdotikus hangvétel ellenére, és annak ellenére, hogy a történelmi szakkönyvek telefonkönyv jellege (sőt semmiféle egyéb jellege) nem fedezhető fel rajta, igyekszik árnyalt képet nyújtani, tehát azon kérdésekben, ahol eltérő történelmi vélekedések, teóriák, mondhatni viták és bizonytalanságok vannak, ott azokat is bemutatja, vagy legalábbis jelzi, hogy az igazságnak más olvasata is fellelhető.

A kötet szórakoztató olvasmány fiatalnak és idősnek egyaránt, és képes arra, amire csak az igazán jó írások: kedvet ébreszt a témában való további elmélyüléshez. A befogadást remekül támogatja a stílushoz és a témához zseniálisan kapcsolódó bőséges grafikai illusztráció, amely Lakatos István munkája.

A könyvet könyvtáros bácsi valamennyi közkönyvtár gyűjteményébe szívesen ajánlja, elsősorban a kamasz korosztály, de bármely történelmi érdeklődésű olvasó számára.

(Benedek Szabolcs: Király! A magyar uralkodók véresen komoly históriája. Helikon Kiadó, Bp., 2021. 291. oldal.)

Győry Domonkos

Az írás a Könyvtárosbácsi blogjáról származik.

2021.05.19