Sztárszínészek videóklipekben 3. rész: Alan Rickman

Texas: In Demand – Szilvási Krisztián írása

alan-rickman-texas-in-demand

A lehető legelegánsabb, legsármosabb megjelenését mutatta Alan Rickman a skót Texas együttes 2000-es videóklipjében, az In Demand-ben is, amikor pedig a benzinkúton tangózott Sharleen Spiteri énekesnővel, minden úriemberek prototípusát jelenítette meg fojtott, de robbanó érzelmekkel. Bár Alan Rickman akkor még messze volt a hattyúdaltól, 2016-os halála óta sajnos akár ilyen emóciókkal is nézhető újra és újra ez a felejthetetlen fellépés.

Az In Demand a Texas 19. single-jeként jött ki 2000 októberében, elsőként a többszörös platinalemez státuszt elért The Greatest Hits albumról. A dalhoz egy mélabús-merengős videóklip készült, melyben Sharleen Spiteri partnere a többszörös Golden Globe-, Emmy- és BAFTA-jelölt, angol Alan Rickman volt. Az alkonyodó Londonban egy nyitott tetejű Bentley Azure suhan át a Southwark hídon, a volán mögött egy hivatalos sofőrrel, hátul pedig az elegáns öltönybe öltözött Rickmannel, akihez a viharkabátba burkolózott Sharleen tapad hozzá. Útjuk során helikopterből és motorokról világítják-fotózzák őket, miközben az érzelmektől mentes férfi néha-néha végigsimít a vigaszért és melegségért bújó fiatal nőn. Aztán egyszer csak bekanyarodnak egy benzinkúthoz, ahol – a videóklip csúcspontjaként – az autóból kiszállva érzelmes tangóba kezdenek.

Ki hinné, hogy a színész szereplése a klipben – Tom Hanks-hez és Christopher Walkenhez hasonlóan ismét csak – a véletlennek köszönhető? „Roppant feldúlt és mélységesen szomorú voltam, amikor Alan Rickman meghalt” – idézte fel az emlékeit közeli barátjáról 2017-ben egy interjúban az énekesnő Sharleen Spiteri. ‒ „Az egyik legkedvesebb, legszeretetreméltóbb ember volt, akivel valaha találkoztam.” Megismerkedésük szinte sorsszerűnek mondható. 2000-ben, az In Demand-hez készítendő videó ötletelésekor Vaughan Arnell, a rendező egyszer csak felvetette Sharleennek: „Mi lenne, ha tangóznál a klipben?” Az énekesnő azonnal szívébe zárta az ötletet, de persze kellett neki egy partner, valaki, akivel úgy tudna táncolni, hogy az rendkívül hiteles és mély érzelmekkel telített legyen.

Csak ültek gondolkodva, vajon ki lehetne megfelelő a szerepre, amikor egy haverjuk, Michael Kaman besétált a stúdióba, és lelkendezve mesélte: „Éppen most beszéltem az egyik barátommal, Alan Rickmannel, és elmondtam neki, hogy feljövök hozzátok. Ő hatalmas Texas-rajongó!”. Szinte megfagyott a levegő, egymásra néztek, majd kirobbant belőlük: „Alan Rickman, ő képes lenne tangózni!”. Sharleen és a népszerű színész aztán közösen jártak táncórákra, és a vicces az volt a dologban, hogy Rickman éppen egy olyan filmet forgatott, amelyben tangóznia kellett, így az énekesnő iparkodhatott mellette rendesen. Alan képes volt egy egész hetes olaszországi nyaralást lemondani, hogy gyakorolhassanak. A táncot végül egy bordoni Shell kútnál vették fel a videókliphez.

Az In Demand aztán úgy ér véget a képernyőn, hogy a Bentley az utasaival kora reggel megérkezik Brighton tengerparti városába, ahol leparkol az Embassy Court nevű lerobbant lakóház előtt a Kings Roadon. A klip csattanója itt következik, ugyanis a férfi kiszáll az autóból, a csomagtartóból pedig előveszi viseltes hátizsákját, a vállára kanyarítja, kikotorja lakáskulcsát a zsebéből, majd némi tétovázás után belép a kapun, a nő pedig továbbhajt a sofőrrel. Ellentétben tehát azzal, amit eddig gondolhattunk, az ünnepelt híresség nem az elegáns férfi volt, hanem éppen fordítva, a fiatal nő. A dal arról szól, hogy a főszereplő hölgyet, miután sikeressé és híressé vált, illetve rátalált még a szerelem is, egykori szeretője, aki dobta őt, vissza akarja szerezni. Az énekesnő pedig világossá teszi, hogy nem bízik exének a motivációjában, jól tudja, csak azért akarja most visszaszerezni őt, mert féltékeny arra, hogy többé már nem lehet az övé.

Sharleen Spiteri az említett interjúban elmondta, hogy rengeteg élménye maradt a forgatásról, melyek közül utólag az egyik legmegmosolyogtatóbb az, amikor a felvételek előtt a sminkes és a fodrász dolgozott kettejükön, Rickman pedig odafordult hozzá: „Most éppen ezekből a könyvekből készítünk filmet, nem tudom, ismered-e, az a címe, hogy Harry Potter.” A klipforgatás után is jó barátok maradtak, Alan és felesége, Rima rendkívüli mértékben támogatták az énekesnőt. „Tudod, milyen az, amikor még hallod valakinek a nevetését – folytatta Sharleen. ‒ Annyira hiányzik a nagy, szívélyes ölelése! Bármikor megláttam, elfogott valami jóleső melegség. Mindegyik barátommal, akit csak bemutattam neki, rendkívül adakozóan viselkedett. Nagyszerű volt abban, hogy segítsen megvalósítani az álmaidat. Igazán tisztelte az ambíciókkal rendelkező embereket, sok fiatal színésznek és művésznek segített.

A színészek csupán a változás közvetítői – mondta egyszer Alan Rickman. – Maga a film, a színdarab, a zene vagy a könyv képes a változásra. Arra, hogy megváltoztassa a világot.

Szilvási Krisztián

Forrás: en.wikipedia.org, express.co.uk 1, express.co.uk 2

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Tom Hanks: Carly Rae Jepsen – I Really Like You
2. rész: Christopher Walken – Fatboy Slim: Weapon Of Choice

2021.05.07