Forog az Erőss Zsolt özvegyéről szóló mozifilm

A Magasságok és mélységek főszereplői Pál Emőke és Trill Zsolt

magassagok-es-melysegek-film-werk

Április végén elindult Csoma Sándor Sterczer Hildáról szóló, Magasságok és mélységek munkacímű filmjének forgatása. A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készülő alkotás főszerepeiben Pál Emőke és Trill Zsolt lesz látható.

A Casting című rendezéséért a Magyar Filmkritikusok és a Magyar Filmakadémia által is az év legjobb rövidfilmje címével elismert, Sára Sándor-díjas Csoma Sándor a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készíti első mozifilmjét. A Magasságok és mélységek munkacímmel készülő alkotás megtörtént eseményeket dolgoz fel: bizonyára sokan emlékeznek rá, amikor Erőss Zsolt hegymászó eltűnt, és feleségére, Sterczer Hildára irányult a figyelem. Az alkotás a két kisgyerekkel magára maradt özvegy gyászfeldolgozási folyamatát és a házaspár különleges kapcsolatát mutatja be emlékképek formájában.

magassagok-es-melysegek-film-werk

Hogy minél hitelesebben tudja ábrázolni a hegymászók világát, a forgatókönyvet szintén jegyző rendező saját tapasztalatokat is gyűjtött a felkészülés során, amikor a Mount Everest alaptáborába, 5300 méter magasra mászott Nepálban. Bár a cselekmény hegymászók körében játszódik, és néhány valóban látványos, az osztrák Alpokban felvett jelenetre is számíthatnak a nézők, a Magasságok és mélységek mégsem sportfilm, sokkal inkább érzelmi folyamatokat bemutató dráma, amely a gyászfeldolgozás mellett a médianyomás negatív hatásairól is szól.

A forgatás első szakasza Szentendrén indult, majd néhány, az igéző szépségű Dömörkapu erdőben, Tóth Levente operatőr által felvett külső jelenettel folytatódott. Bár az első napon a munkát jégeső nehezítette, a folytatásban már minden a legnagyobb rendben ment. A következő hetekben a stáb a ferihegyi Liszt Ferenc Repülőtéren és több budapesti helyszínen is forgat, hogy aztán ősszel Ausztriában folytassa a munkát.

magassagok-es-melysegek-film-werk

Nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen fontos és érzékeny témával foglalkozhatok, amelynek viszonylag kevés feldolgozása létezik a magyar filmtörténetben. A gyászfeldolgozás hiteles bemutatása komplex és nagy precizitást igénylő feladat, de szerencsére a stáb tehetséges és lelkes emberekből verbuválódott, a színészekben csodálatos alkotótársakra leltem, ami nagyban megkönnyíti és el is mélyíti a munkát” – nyilatkozta Csoma Sándor rendező.

A Magasságok és mélységek a JUNO11 Pictures gyártásában, a SPARKS Camera & Lighting koprodukciójában készül, producerei Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan. A főszerepben az erdélyi származású Pál Emőkét láthatjuk, míg Erőss Zsoltot a Nemzeti Színház színésze, Trill Zsolt alakítja.

Fotók: © Juno11 Pictures / Hekli Andrea
Nemzeti Filmintézet

2021.05.06