A világ legsikeresebb albumai

Hát ez csúcs! 18. rész – tmoni írása

cd-lemezek

Vajon melyek a világ legsikeresebb zenei albumai? Erre a kérdésre kerestük a választ, de a kutatás során nehézségekbe ütköztünk, több problémával is szembesültünk – így nem egy, hanem több top 10-es listát állítottunk össze. Szerencsére az összes megközelítésben az első hely vitathatatlan.

A lemezeladási adatokból indultunk ki, mivel más mérhető adat nem áll rendelkezésre – az illegális másolatokról és letöltésekről nincs hivatalos statisztika. De még a megbízható forrásból származó információk esetében is adódtak nehézségek, hiszen mindenhol mások a szempontok, az elvek. Van, ahol csak a fizikai hordozókat számolják, van, ahol összefésülik a digitális eladásokkal, sőt van, ahol a videóstreamelésekkel is. Aztán ott vannak a válogatásalbumok, koncertlemezek és a filmzenék kérdése: ezek is beszámítandóak vajon, vagy csak a stúdióalbumok? És mi a helyzet a dupla korongokkal? Ezek egyet vagy kettőt érnek? Mindegyik esetben más és más eredményeket kapunk – kivéve a világ legeslegsikeresebb lemezét.

cd-lemez

Amennyiben figyelembe vesszük a digitális vásárlásokat, valamint a filmzenéket is, de eltekintünk a válogatásalbumoktól, a videóstreamelésektől és a koncertfelvételektől – hiszen a rajtuk megjelent dalok már másodmegjelenések –, akkor a Nirvana 1991-es Nevermind című lemeze áll a 10. helyen 53 millió eladott példánnyal. Ha viszont csak a fizikai hordozókat nézzük, akkor a Led Zeppelin IV. albuma a tizedik 1971-ből, 37 millió eladással. És ha kizárólag csak a stúdióalbumokra koncentrálunk, mellőzve a filmzenéket is, akkor Eminem 2000-ben kiadott The Marshall Mathers c. opusa kerül a helyére 35 millióval.

cd-lemez

A nem túl szigorú listánkon (digitális vásárlás és filmzene is) a kilencedik helyre a Whitney Houston nevével fémjelzett The Bodyguard (Több mint testőr) került 1992-ből, 54 millió eladott példánnyal. Csak fizikai hordozón 40 milliót adtak el a világon Shania Twain 1997-ben megjelent Come on over című albumából. Ha pedig csak a stúdióalbumokat vesszük figyelembe, akkor a kilencedik a már említett 4. Led Zeppelin-korong.

cd-lemez

Az összesített listán (fizikai és digitális eladások + filmzene) a nyolcadik helyen a Pink Floyd ikonikus albuma, az 1973-as megjelenésű Dark Side of the Moon végzett 56 millió eladott darabszámmal. Ha viszont csak a fizikai példányokat vesszük figyelembe, akkor Fleetwood Mac 1977-ben kiadott Rumours című lemeze lett a nyolcadik 40 millió vásárlással, és ez nem változik akkor sem, ha nem számolunk a filmzenékkel.

cd-lemez

A legtágabban értelmezett toplistán a hetedik helyezést a már kétszer szóba került 4. Led Zeppelin-album érte el, hiszen 57 millió példányban kelt el. A csak a fizikai eladásokat számításba vevő összesítésben viszont a Bee Gees nevéhez köthető Saturday Night Fever (Szombat esti láz) lett a hetedik 40 millió eladással. A legszűkebb listán, melyen csak stúdióalbumok szerepelhetnek, a Backstreet Boys legismertebb, Millenium c. lemeze került a hetedik helyre, ugyancsak 40 millióval.

cd-lemez

A digitális eladásokat és filmzenéket is tartalmazó összesítésben a hatodik helyre az AC/DC 1980-as albuma, a Back in Black került, hiszen 58 milliót adtak el belőle világszerte. Ha viszont csak a fizikai példányokat nézzük, akkor az 1987-ben bemutatott Dirty Dancing a hatodik 42 millióval. Abban az esetben, ha kihagyjuk a filmzenéket is, a már emlegetett Fleetwood Mac-lemez, a Rumours foglalja el a hatodik helyet a maga 40 milliós eladási adatával.

cd-lemez

A legmegengedőbb listán az ötödik a már bizonyítottan kikerülhetetlen Fleetwood Mac-korong, a Rumours lett, hiszen mindegy, hogy milyen szempontokat veszünk figyelembe, mindenhol ott van – ebben az esetben 61 milliós eladással. Ha csak a fizikai vásárlásokra koncentrálunk, akkor Meat Loaf 1977-ben kiadott Bat Out of Hell című albuma számít az ötödik legsikeresebb lemeznek 43 millióval. Amennyiben pedig csak a stúdióalbumokat számoljuk, az 1976-os Eagles-lemezé, a Hotel Californiáé az ötödik hely.

cd-lemez

A legkevésbé szigorú listán Michael Jackson 1987-ben megjelent Bad című albuma áll a negyedik helyen 63 milliós eladással, de ha csak a kézzel fogható példányokat számoljuk, akkor a már említett The Bodyguard, hiszen 44 milliót megvettek belőle. És ha kizárjuk a filmzenéket is, akkor a már szintén szerepelt Meat Loaf-lemez, a Bat Out of Hell a negyedik 43 millióval. Ez volt a rockénekes második, és egyben legsikeresebb munkája.

Elérkeztünk a dobogós helyekhez. A világ harmadik legsikeresebb albuma a digitális eladásokat is magába foglaló listán 67 millió darabbal a Saturday Night Fever soundtrack. 49 millió fizikai példány fogyott az AC/DC Back in Black c. opusából, s a kizárólag stúdióalbumokra kihegyezett listán is ez a lemez foglalja el a harmadik helyet 49 millióval. Mindegyik mű említésre került már, és ez a helyzet a második helyezettekkel is. A legtágabb értelmezésű összeállításban az Eagles Hotel California c. legismertebb lemeze lett a második 70,5 millió vásárlással, a másik két listán pedig a Pink Floyd Dark Side of the Moon c. konceptalbuma 50 millióval.

cd-lemez

Az első helyre mindhárom listán Michael Jackson Thriller című, hatodik stúdióalbuma került, mely 1982-ben jelent meg, s azóta 117 milliót adtak el belőle a világ minden táján, ebből 66 millió fizikai vásárlás volt. Ezzel ez lett minden idők legsikeresebb albuma. És mivel elég nagy a különbség a 2. helyezett és az első között, valószínűleg ez így is fog maradni még jó ideig. S ha azt nézzük, hogy a listákon szereplő kitűnő zenék mind több évtizedesek, ennyi idő alatt tudták produkálni ezeket a számokat, nyilvánvaló, hogy a fiatal zenészeknek nem sok esélyük van ledönteni a trónjáról a pop királyát – de mindenképpen hosszú éveket kell várniuk rá. Mindenesetre azért megnézhetjük, hogy melyek voltak eddig a 21. század legsikeresebb lemezei. Itt csak a 2001. január 1. után megjelentetett lemezek számítanak.

cd-lemez

A 9. és a 10. helyre 15 millió eladott példánnyal több album is jogosult: Britney Spears Britney (2001), Coldplay A Rush of Blood to the Head (2002), Usher Confessions (2004), Green Day American Idiot (2004), Jack Johnson In Between Dreams (2005), Lady Gaga The Fame (2008). Lady Gaga lemeze a kilencedik, hiszen ez érte el a 15 milliós vásárlást a legrövidebb idő alatt, s ugyanezen elv szerint Jack Johnsoné tekinthető a tizediknek.

A 6., a 7. és a 8. helyen Avril Lavigne Let Go (2002), a Linkin Park Meteora (2003) és Amy Winehouse Back to Black (2006) című opusai osztoznak, hiszen mindegyikből 16 millió kelt el világszerte. Ehhez Avril Lavigne korongjának volt a legtöbb időre szüksége, így az lett a nyolcadik helyezett, a Linkin Parké a hetedik és Amy Winehousé a hatodik.

17 milliót vásároltak az emberek az Evanescence 2003-ban megjelent Fallen című lemezéből, így ez lett a 21. század 5. legsikeresebb albuma, a 4. pedig Adele 2015-ös 25 című munkája 23 millióval.

A második és a harmadik helyen holtversenyben Norah Jones 2002-ben kiadott Come Away With Me című korongja és Eminem szintén 2002-es The Eminem Showja áll 27 millió eladott példánnyal, az évezred legjobbja pedig – az eladási statisztikákat tekintve – az angol énekesnő, Adele második stúdióalbuma, a 2011-ben bemutatott 21 lett 31 millióval.

tmoni

Forrás: Wikipédia, Wikipedia, Magyar Nemzet, HVG, Kultúrzsiráf, Origo, thisdayinmusic.com, Paste, Rankings, The Christian Science Monitor, IloveClassicRock.com

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Akinek füstöl a keze alatt a billentyű
2. rész: Mini várak között
3. rész: Közép-Európa leghatalmasabb erődítménye
4. rész: Bolhányi művészet, mákszemnyi nagyságok
5. rész: A világ legnagyobb hangszere, a Nagy Stalacpipe orgona
6. rész: Óriásmozaik Rubik-kockából
7. rész: Salvator Mundi – Minden idők legdrágább festménye
8. rész: A pénz nem boldogít! Vagy mégis!?
9. rész: A világ legnagyobb világító betleheme Manarolában
10. rész: Minden idők legnagyobb koncertjei
11. rész: Kolodko miniszobrok
12. rész: Labirinto Della Masone – A világ legnagyobb szabadtéri labirintusa
13. rész: A világ leghangosabb zenekarai
14. rész: Binhai szeme - Egy modern és futurisztikus könyvtár
15. rész: Predjama: a világ legnagyobb barlangvára
16. rész: Gigantikus kódex
17. rész: A világ legnagyobb Krisztus-szobrai

2021.04.28