Sztárszínészek videóklipekben 2. rész: Christopher Walken

Fatboy Slim: Weapon Of Choice – Szilvási Krisztián írása

fatboy-slim-weapon-of-choice-christopher-walken

Az megvan, amikor az Oscar-díjas Christopher Walken faarccal táncikál (és még repül is) egy kihalt szálloda előcsarnokában Fatboy Slim 2001-es klipjében? A Weapon of Choice című dal – talán ennek is köszönhetően – akkora siker volt akkoriban, hogy még Grammy-ket is nyert, és azóta is minden idők egyik legemlékezetesebb zenei videójaként emlegetik.

Talán meglepő lehet, hogy mit keres az elektronikus zenét játszó angol zenész, DJ és producer dalában főszereplőként Christopher Walken táncolva, és valóban, nem egy olyan párosítás ez a kettő, ami első blikkre az ember eszébe jutna, ha erre a számra klipet akarna forgatni. Nos, a következő a történet.

Az Oscar-díjas Spike Jonze filmdirektor (A John Malkovich-menet, Adaptáció, Ahol a vadak várnak, A nő) az 1990-es években még népszerű zenei videóklip rendezőként volt ismert, dolgozott együtt többek között a Beastie Boys-zal, az R.E.M.-mel, Björkkel, a Daft Punkkal vagy Puff Daddy-vel (később pedig Kanye Westtel és Lady Gagával is). Fatboy Slimnek 1999-ben készített klipet a Praise You című dalához, amellyel aztán olyannyira elégedett volt (polgári nevén) Norman Quentin Cook, hogy úgy döntött, még egy munkával megbízza az amerikai rendezőt. A 2001-es Weapon of Choice-hoz (amely a harmadik stúdióalbumán, a Halfway Between the Gutter and the Stars címűn szerepel) kérte fel őt újra.

Christopher Walken – mielőtt színészkedni kezdett volna – zenés színházakban edződött táncosként, és amikor arra kérte Jonze-t, hogy filmezze le, ahogyan táncol, a rendező azt javasolta neki, szerepeljen a videóklipben. A színész örömmel bólintott rá a dologra, mondván, ez egy remek lehetőség arra, hogy végre „valami mást csináljon”, és az elektronikus zene különben is illik az ő mozgás(kultúráj)ához.

A klipet 2000 decemberében a Los Angeles-i Marriott Hotel (ma The LA Grand Hotel Downtown) előcsarnokában forgatták. A videó úgy kezdődik, hogy az öltöny-nyakkendőbe öltözött Christopher Walken egy üres szállodai hallban felébred a karosszékében töltött szunyókálásból, majd körbenéz, talpra áll, és hirtelen táncolni kezd: a klasszikus tánclépések és hiphop elemek kombinálásával koreografált mozgássorozattal kicsit „szétnéz” a hotelben, melynek csúcspontján még a levegőbe is emelkedik, körberepül. (A tervek szerint ebben a jelenetsorban maga Fatboy Slim helyettesítette volna a színészt cameo-ként, csak éppen akkor szült a felesége.) Végül Walken, befejezve sajátos táncát, visszaballag a karosszékéhez, leül, és újra álomba szenderedik.

A Weapon of Choice videója hatalmas siker lett. Különösen a koreográfiája miatt kapott elismerő méltatásokat, valamint az sem volt utolsó, ahogyan az akkor 58 éves színész mindezt faarccal (néha csodálkozó arckifejezésekkel), tökéletes kivitelezéssel hajtotta végre. Hat díjat zsebelt be a 2001-es MTV Video Music Awards-on (Walken is hazavihetett egyet), a 2002-es Grammy-n pedig megkapta a legjobb videóklip díját. Valamint a VH1 által 2002 áprilisában összeállított „minden idők legjobb 100 videójának” listáján is az első helyet szerezte meg. Érdekesség különben, hogy a Weapon of Choice-nak van egy másik klipváltozata is: a Rodriguez nyomában című dokumentumfilmért Oscar-díjat nyert svéd rendező, Malik Bendjelloul (1977-2014) 2012-ben leforgatta saját változatát, amelyben Mikael Persbrandt svéd színész (A hipnotizőr, Szexoktatás) ismételte meg (részben) Christopher Walken bravúros táncprodukcióját. Szabad a pálya, lehet utánuk csinálni.

Szilvási Krisztián

Forrás: wikipedia.org, seeitlive.co

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Tom Hanks: Carly Rae Jepsen – I Really Like You

2021.04.14