Budapest, ahol a szerelem kezdődik

Vietnámban forog tovább a rejtélyes, romantikus dráma

budapest-ahol-a-szerelem-kezdodik-werk

Sikeresen befejeződött a Budapest, ahol a szerelem kezdődik címmel készülő, magyar-vietnámi koprodukció hazai forgatása. A Nari Nguyen és Koltai-Nagy Balázs (a címlapképen), valamint Sütő András és Dzhuliya Lam (a lenti képen) főszereplésével készülő, évtizedeken, országokon és kontinenseken átívelő romantikus film alkotói videóban mesélnek a forgatásáról. Amint a járványhelyzet lehetővé teszi, Vietnámban folytatódnak majd a produkció felvételei.

A két idősíkon, részben a ’70-es évek Budapestjén játszódó film párhuzamosan meséli el egy napjainkban történő szerelem kibontakozását és egy 1974-ben szövődő tragikus románc történetét. A fiatal Song Ha egy régi családi rejtély kinyomozására érkezik Vietnámból Budapestre, ahol Viktor személyében lelkes segítőre talál, egymás után tárják fel a nagyszülőkhöz kötődő titkokat, nem várt kalandokba keverednek, saját világképükkel és érzéseikkel megküzdve.

A szálak a szocialista világba és a háború sújtotta Vietnám életébe vezetnek vissza, amikor vietnámi egyetemisták tanultak Magyarországon a két ország szoros barátságának köszönhetően. A szerelmes dráma hátterét így Magyarország szépségei és korhű helyszínei mellett a nálunk alig ismert, modern és hagyományőrző Vietnám adja.

budapest-ahol-a-szerelem-kezdodik-werk

A 25 napos magyarországi felvételeket követően – melyről az alkotók mesélnek az NFI által közzétett, alábbi videóban – Hanoiban és a fővároshoz közel eső hegyvidéken forgat tovább hamarosan a nemzetközi stáb. A Budapest, ahol a szerelem kezdődik különlegessége, hogy a producerek elmondása szerint ez az első olyan koprodukció, amely egy európai ország és Vietnám között jön létre.

A járványügyi szabályok szigorú betartásával a hazai forgatáson átlagban 70-80 fős stáb dolgozott. A ’70-es évek világát olyan izgalmas helyszíneken teremtették meg, mint a legendás Brunszvik-kastély kertje, a BME aulája, valamint a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége székháza, ahol úgy érezték, mintha tényleg visszautaztak volna az időben. A legkalandosabb jeleneteket az Ördögárok patak környékén, valamint a Lovasberény körüli erdőkben vették fel, ahol kaszkadőrökkel is dolgoztak.

A Nemzeti Filmintézet 298,9 millió forintos támogatásával, Szűcs Dóra rendezésében készülő mozi producerei György Lea és Sípos Anna, a tervezett bemutató 2022-ben lesz.

Fotók: © Solve Art / Soós Kata
Nemzeti Filmintézet

2021.04.09