AC/DC: Live at River Plate

Szilvási Krisztián zeneajánlója

ac-dc-live-at-river-plate

Gőzerővel dübörög az Egyenáram / Váltakozó áram, azaz az AC/DC névre hallgató, 1973-ban alakult ausztrál hard rock banda. Legutóbb 20 évvel ezelőtt jelent meg élő felvétele az együttesnek a 2012. november 19-én piacra került Live At River Plate albuma előtt.

A lemez anyagát Buenos Aires-ben rögzítették 2009 decemberében közel 200 ezer rajongó jelenlétében (3 telt házas estén át), amellyel az AC/DC 13 év kihagyás után tért vissza Argentína színpadára. Az öt tagú banda (Angus Young – szólógitár; Malcolm Young – ritmusgitár, vokál; Brian Johnson – ének; Cliff Williams – basszgitár, vokál; Phil Rudd – dob- és ütőhangszerek) a Black Ice World Tour keretében koncertezett Dél-Amerikában, a nevezett Buenos Aires-i koncertekről készült film pedig (David Mallet rendezésében, Rocky Oldham producelése mellett) 2011-ben látott napvilágot DVD-n. A koncertfilm – amelyet 32 darab HD kamerával rögzítettek – megmutatta, mennyire izgatottan várták a rajongók az AC/DC Argentínába érkezését, és dokumentálta a meghatározó színpadi produkciójuk felépítését is.

A DVD hivatalos világpremierje 2011. május 6-án volt a londoni Hammersmith Apollo Színházban, hogy aztán 17 országban debütáljon a listák első helyén (köztük Magyarországon is), a Thunderstruck és a Shoot To Thrill Live At River Plate klipjei pedig több tízmillió megtekintést érjenek el YouTube-on. A Live At River Plate 19 dalból álló CD-je azt a legendás erőt, izgalmat és energiát örökíti meg, amelyekről az AC/DC élő koncertjei olyannyira híresek. A kiemelkedő sikerű Black Ice World Tour (ahol összesen 5 millió rajongó előtt léptek fel 28 ország 108 városában) legjobb koncertjeinek egyikén elhangzott dalok a banda teljes repertoárján átívelnek a régi klasszikus daloktól a legújabb sikerekig: Back In Black, Thunderstruck, You Shook Me All Night Long vagy épp a Rock N Roll Train. Erősítőket bekapcsolni tehát!

Szilvási Krisztián

2021.04.07