A világ legnagyobb Krisztus-szobrai

Hát ez csúcs! 17. rész – tmoni írása

krisztus-szobor

Jézus Krisztus a művészetekben legtöbbször megformált alak a világon, amin nem is lehet csodálkozni, hiszen ő a történelem legismertebb és legnagyobb hatású személyisége. Születését a keresztény világ karácsonykor ünnepli, halálára nagypénteken emlékezik, föltámadását húsvétkor ünnepli, és születési éve az időszámítás kezdete.

Sok művészt megihletett az irodalom, a zene, a filmművészet és a képzőművészetek képviselői közül. A Megváltót ábrázoló szobrok mindenütt jelen vannak a Földön, és nemcsak a templomokban. Rengeteg az őt megformáló köztéri alkotás, és van néhány, amely igazán monumentális. Írásunkban a földkerekség legmagasabb Krisztus-szobrait vesszük számba, melyek uralják maguk körül a teret, ameddig a szem ellát.

krisztus-szobor

Kolumbiában két ilyen hatalmas alkotás is található: Belalcázarban és Santiago de Caliban. A belalcázari Cristo Rey 20 m-es, de sokkal nagyobbnak látszik, mert egy 45 m-es talapzaton áll, ráadásul egy dombon. 1948-ban kezdték építeni, és 1954-ben állították fel. Egy helyi pap, Antonio José Valencia Murillo építtette. Különlegessége, hogy ez az egyetlen Megváló Krisztus-szobor, melynek belsejében – 154 lépcsőn – a látogatók fel tudnak menni a tetejére, ahonnan csodás a kilátás.

krisztus-szobor

A Calitól nyugatra elhelyezett, kitárt karú Krisztus király szobor a Kristályhegyen (Cerro de los Cristales), 1474 méterrel a tengerszint felett tekint körbe a vidéken 1953 óta. A 26 m magas alkotást José María Arteaga atya felkérésére készítette Alideo Tazzioli Fontaninni, aki 35 tonna vasat, 1000 zsák cementet és 100.000 liter vizet használt fel a művéhez, melyet Julio Caicedo Téllez püspök áldott meg. A 464 tonna súlyú szobor 5 méter magas talapzaton áll.

krisztus-szobor-04-05

A portugáliai Almada városa fölé magasodik a 28 m-es, de 75 m magas lábakon álló Krisztus-szobor. A főváros közvetlen közelében, a Tajo folyó partján található műalkotás ötlete Manuel Gonçalves Cerejeira érseknek, a megvalósítás pedig António de Oliveira Salazar miniszterelnöknek köszönhető. Tíz évig készült, 1949 és 1959 között. A kapu formájú talapzatot António Lino tervezte, míg maga a szobor Francisco Franco de Sousa alkotása. A talapzat tetején kilátópont található, ahová csigalépcsőn és lifttel egyaránt feljuthatnak a látogatók.

krisztus-szobor

Az indonéziai Celebesz szigetén, Manado városában található Áldást osztó Krisztus 30 m magas és 20 fokkal meg van döntve, ettől úgy néz ki, mintha repülne. A Patung Yesus Memberkati 20 méteres talapzaton áll egy Royal Highland nevű domb tetején. Majdnem 3 évig épült, és 540.000 dollárba került. Ázsia egyik leggazdagabb embere, Ciputra, egy milliárdos ingatlanfejlesztő építette. A szappankőből készült szobor viszonylag új, hiszen 2007-re készült el. Mivel egy dombon helyezték el, a város minden pontjáról látni lehet, így kiváló referenciapont a látogatók és turisták számára.

krisztus-szobor

A világ legismertebb Krisztus-szobra minden bizonnyal a brazíliai Rio de Janeiróban áll a Corcovado-hegyen. Az ország leglátogatottabb műemléke szintén 30 m magas. 1931-ben, Brazília függetlenségének 100. évfordulóján adták át, ma pedig évente 1,8 millió turista keresi fel. A megváltó Krisztus Heitor da Silva Costa tervei alapján Párizsban készült art deco stílusban. A monumentális szobor fő szerkezeti elemeit vasbetonból öntötték, a külső borításhoz pedig zsírkövet használtak. Darabokban szállították Rióba, és a hegyen állították össze. Mindez 5 évig tartott, és 250.000 dollárba került. 1965-ben tökéletesítették a szobor világítását, 1985-ben pedig kötélvasutat építettek a hegycsúcshoz, melynek végállomásától már csak 220 lépcsőfokot kell megtenni a szobor alján elhelyezett kilátóteraszig. A panoráma fenomenális: jobbra a Copacabana, balra a Maracanã Stadion, szemben pedig a Cukorsüveg-hegy. 2014-ben villám csapott az emlékműbe, melynek következtében letörött jobb hüvelykujjának egy része. Ez a műalkotás az egyetlen 20. századi építmény, amelyet beválasztottak a világ hét új csodája közé.

krisztus-szobor

A Fülöp-szigeteken, Roxas városában található a 31 méteres Jézus szent szíve szobor, mely a maga nemében a legmagasabb az országban. A 9 m-es lábon álló emlékmű 2011 és 2015 között készült John A. Alaban tervei alapján, melyet Jose Clarito elöljáró hagyott jóvá. A hatalmas építményt vasbeton oszlop támasztja alá, 3 méterenként födém erősíti meg, és üreges belsejében egy acél lépcsőn fel lehet jutni a 8. szintig, de csak engedéllyel rendelkezők számára.

krisztus-szobor

Vietnám Vung Tau városában is áll egy gigantikus méretű emlékmű: a Krisztus király szobor (Tượng Chúa Kitô Vua), melyet egy rendszerhez közel álló katolikus egyesületnek köszönhet az ország. A 32 méteres alkotás építése 1974-ben kezdődött, de csak 1993-ban fejeződött be. A mű egy 4 m magas talapzaton áll a Nho hegyen, kitárt karjai 18,3 méterre nyúlnak. Az óceánra néző óriás szobor belsejében 133 lépcsőfok található.

krisztus-szobor

A Mexikóvároshoz közeli Tlalnepantla de Bazban 1981-ben állították fel a Feltámadt Krisztus (Cristo Resucitado) szobrát. A 33 méteres művet David Gutiérrez Becerril szobrászművész több mint egy évtizedig készítette vöröses színű kőtömbökből, mely különleges elevenséget ad a megformált alaknak. Egy temetőkomplexumban, a Jardines del Recuerdo panteonban helyezték el, egy dombon, 7 méteres talapzaton. Ez a világ harmadik legnagyobb Krisztus-szobra.

krisztus-szobor

34,2 m-es magasságával és 2200 tonnás súlyával a bolíviai Cochabambában található Békesség-szobor (Cristo de la Concordia) a földkerekség második legmonumentálisabb Jézust megformáló köztéri alkotása. Jobb keze észak, bal keze dél felé mutat, a karokon elhelyezett kilátópontok pedig vasárnaponként látogathatók. Latin-Amerika legnagyobb műemléke, César és Wálter Terrazas alkotása 1994 óta áll a Cerro San Pedro nevű magaslaton, 1339 lépcsőfok vezet fel hozzá – meg egy felvonó. 1987-ben kezdték el építeni, és a riói Megváltó Krisztus mintájára készült.

krisztus-szobor

A lengyelországi Świebodzin városában álló Krisztus-szobor (Pomnik Chrystusa Króla) a maga 36 méterével a Föld legnagyobb Jézust ábrázoló műve, ami az alája épített 16 méteres mesterséges domb miatt még gigantikusabbnak tűnik. A település plébánosa, Sylwester Zawadzki indítványozta az emlékmű szobor elkészítését, melynek alkotója Miroslaw Kazimierz Patecki szobrászművész. A 2010-ben felavatott alkotás 440 tonna, és kitárt karjaival 24 méter széles. Üvegszálas műanyagból és fehér színű vakolatból készült 5 év alatt, másfél millió dollárból. A gigantikus Krisztus vegyes fogadtatásra talált, amihez az is hozzájárult, hogy töviskoszorú helyett arany koronát visel, amely megfosztja a hitelességétől.

tmoni

Forrás: Wikipédia, Wikipedia, SZEMlélek, Nomád Niko, trendingcountries.com, Mindörökké off, thefunkonme.com, Index

A képek a pixabay.com, a Wikimedia Commons és a flickr.com gyűjteményeiből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép; 5. kép; 6. kép; 7. kép; 8. kép; 9. kép; 10. kép; 11. kép; 12. kép; 13. kép.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Akinek füstöl a keze alatt a billentyű
2. rész: Mini várak között
3. rész: Közép-Európa leghatalmasabb erődítménye
4. rész: Bolhányi művészet, mákszemnyi nagyságok
5. rész: A világ legnagyobb hangszere, a Nagy Stalacpipe orgona
6. rész: Óriásmozaik Rubik-kockából
7. rész: Salvator Mundi – Minden idők legdrágább festménye
8. rész: A pénz nem boldogít! Vagy mégis!?
9. rész: A világ legnagyobb világító betleheme Manarolában
10. rész: Minden idők legnagyobb koncertjei
11. rész: Kolodko miniszobrok
12. rész: Labirinto Della Masone – A világ legnagyobb szabadtéri labirintusa
13. rész: A világ leghangosabb zenekarai
14. rész: Binhai szeme - Egy modern és futurisztikus könyvtár
15. rész: Predjama: a világ legnagyobb barlangvára
16. rész: Gigantikus kódex

2021.04.04