Binhai szeme - Egy modern és futurisztikus könyvtár

Hát ez csúcs! 14. rész – SzaSzi írása

binhai-new-area-library

2017-ben a kínai Tianjinben épült az az öt emelet magas kulturális központ, amelynek központi eleme „A Szem”. A világon az egyik legmodernebbnek számító könyvtár építészetileg lélegzetelállító, végeláthatatlan polcain pedig 1,2 millió könyv található. (Összehasonlításként: a győri könyvtár polcain 2020-ban összesen 410 ezer könyvet tartott, nemzeti könyvtárunkban, az Országos Széchényi Könyvtárban pedig egy 2006-os adat szerint hozzávetőlegesen kétmillió könyv volt.)

A közszájon forgó elnevezés – „Binhai szeme” – nem véletlen, hiszen a Binhai New Area Library 33700 m2-es alapterületű átriumának központjába egy elképesztő méretű, világító, gömb alakú szerkezetet építettek fel, amely tulajdonképpen egy 110 vendég befogadására alkalmas nézőtér. Ez a „szemgolyó” már a park felől, kívülről közelítve „bámul ránk” az üvegen keresztül. A belső térben pedig e körül görbülnek a lépcsőzetesen egymásra épülő könyvespolcok, mégpedig öt emelet magasságban egészen a mennyezetig. Az ide érkező látogatónak az az érzése, mintha a szem belsejében, a „szemgödörben” lépkedne.

A főbejárat a központi szolgáltató helyhez vezet, ahonnan könnyen elérhető a föld alatti nagy archívum, a gyermekek és az idősek számára szolgáló helyek, de a lépcsős könyvespolcok is, ahonnan eljuthatunk az első és második emelet kisebb helységeibe, olvasótermekbe, társalgókba, tárgyalótermekbe, irodákba, számítógépes és audiószobákba. A könyvtár két tetőtéri terasszal is büszkélkedhet. A lelátószerűen egymásra épülő, ívelt polcok lehetőséget biztosítanak a leülésre, böngészésre, olvasgatásra vagy az egyszerű szemlélődésre. Erre meg is lehet minden oka a vendégeknek, hiszen az üvegen át érkező erős fényeket az elrendezés megtöri, így szűrt világossággal, különös hangulattal telik meg a tér, kivilágítva újabb látványban lehet részünk. A könyvtár mellett még négy másik kulturális célú épület és egy park is található.

Biztosan sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért e hatalmas beruházás egy olyan korban, amikor egyre több olvasó választja az olcsóbb e-könyveket és a kényelmesebb otthoni környezetet. Főleg azért, mert a legtöbb nyilvános könyvtár kínál elektronikus dokumentumokat, amihez a látogatónak már nem feltétlenül kell elfáradnia az intézménybe. Nos, az építtetőt és az építészeket éppen ez a kihívás izgatta, hogy vajon miként lehetne az embereket újra becsábítani a könyvtárba, hogyan lehetne életet lehelni ismét az egyre elnéptelenedő kölcsönzőhelyekre.

A nyitónap utáni első héten hosszú sorok kígyóztak a főbejárat előtt, és naponta körülbelül 10 ezer ember jött el a helyszínre. A Tianjin Binhai Könyvtár népszerűsége azt jelzi, hogy a könyvek lélegzetelállító „tálalása” hatásos, mindenképpen jó kiindulópont az ösztönzésre, mintha „A Szem” azt üzenné: ne csak nézz, láss is!

SzaSzi

Forrás: mvrdv.nl, bidista.com

A képek a freeimg.net és a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményeiből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Akinek füstöl a keze alatt a billentyű
2. rész: Mini várak között
3. rész: Közép-Európa leghatalmasabb erődítménye
4. rész: Bolhányi művészet, mákszemnyi nagyságok
5. rész: A világ legnagyobb hangszere, a Nagy Stalacpipe orgona
6. rész: Óriásmozaik Rubik-kockából
7. rész: Salvator Mundi – Minden idők legdrágább festménye
8. rész: A pénz nem boldogít! Vagy mégis!?
9. rész: A világ legnagyobb világító betleheme Manarolában
10. rész: Minden idők legnagyobb koncertjei
11. rész: Kolodko miniszobrok
12. rész: Labirinto Della Masone – A világ legnagyobb szabadtéri labirintusa
13. rész: A világ leghangosabb zenekarai

2021.03.05