70 éve született Balázs Fecó

Sulyok Attiláné írása

balazs-feco

Ma lenne 70 éves Balázs Fecó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas rockzenész, billentyűs, a Korál egykori énekese, zeneszerző, aki nagy döbbenetre tavaly november 26-án hagyott itt bennünket. A lírai rock egyik legfontosabb hazai képviselője, akinek egész pályáját életszeretet és szakmai áhítat jellemezte, olyan szakmai és emberi alázat, amelyre csak kevesen képesek, örökre felejthetetlen marad.

Balázs Ferenc 1951. március 2-án született Budapesten. Szülei elváltak, négyévesen elveszítette édesanyját, a nagymamája nevelte, majd 17 évesen elköltözött otthonról. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában végzett, ahol már tagja volt az iskolai zenekarnak. Amikor 16 évesen, 1967-ben a Neoton együttesbe került, hamar kiderült, hogy zenei képzettsége kimagasló. Csupán arra volt szükség, hogy a komolyzenében megszerzett tudását átültesse a könnyűzenébe. Balázs Fecó lett az együttes showmanje, a koncerteken tűzbe tudta hozni a fiatalokat. Sorra jöttek a sikerek: külföldi turnékra hívták őket (pl. a kijevi stadiont csaknem szétszedte a tomboló tömeg), beneveztek az 1968-as Ki mit tud?-ra, ahol második helyet szereztek. 1971-ben jelent meg első nagylemezük, addigi egyedüli magyar nagyzenekarként kijutottak még Afrikába is. Mindent megkapott a Neotontól, amire csak vágyott: sikert, pénzt és csillogást, ennek ellenére családja kezdetben nem örült annyira, hogy a fiú a rockzenészi pályát választotta, de később elfogadták a döntését.

1972-ben Som Lajossal kiváltak a zenekarból, és megalapították az első magyar hard-rock zenekart, a Taurust, mely azonban rövid életűnek bizonyult, 1974-ben felbomlott. Ezután Fecó két évet külföldön dolgozott, majd hazatérése után Koncz Zsuzsa kísérőzenekarához került. 1978-ban aztán megalapította a Korál együttest, amely bemutatkozó koncertjét a Budai Ifjúsági Parkban tartotta, de ekkorra már csak ő maradt meg a régiek közül. A Taurus munkásságát szerette volna továbbvinni, ugyanaz a dallamos rockzene jellemezte a Korált is. Felléptek a Szovjetunióban, Bulgáriában és Jugoszláviában. 1981-ben a Táncdalfesztiválon hatalmas sikert arattak a Homok a szélben című dalukkal. Ötéves születésnapjukat a Kisstadionban ünnepelték. 1979-1984 között egymás után hatszor az év legjobb billentyűsének választották. 1986-ban a Korál feloszlott, ezután Fecó szólókarrierbe kezdett.

Nevéhez számos sláger fűződik, nagy sikerű koncerteket adott itthon és külföldön. Filmzenéket is szerzett (pl. Gondviselés, Laura, Nyolc évszak), és oratóriumot írt A kőfalak leomlanak címmel, ezért megkapta az Interpop Fesztivál zeneszerzői díját. 1997-ben újra összeállt a Korál, koncertet adtak a Kisstadionban, mely elnyerte az „év koncertje” címet. 1999-ben adták ki az Évszakok című könyvét. 2000 tavaszán megjelent új nagylemeze, A csönd évei – ez három korábbi albumát tükrözi, melyek addig nehezen hozzáférhetők voltak: az egyik az 1990-ben készült Gyertyák a téren, a másik 1993-ban Balázs Ferenc és a Korál címen jelent meg, valamint ekkor adták ki szerzői lemezét, melyen más előadóknak írt szerzeményei találhatók. Az új album e három korongnak lett a válogatása, és érdekessége, hogy duettet énekelt Kovács Katival, valamint Keresztes Ildikóval. A közösen előadott dalok a Forog a kerék és A csönd éve voltak, de később énekelt duettet Cserháti Zsuzsával (Tudod, ünnep lesz megint) is.

Balázs Fecó rendszeresen adott koncertet templomokban, tevékenyen részt vett a sitkei romos kápolna felújításában Sárvár mellett. Amikor a nyolcvanas években véletlenül rátalált, nagyon rossz állapotban volt. Megszervezte a Sitkei Kápolna Kulturális Egyesületet, a szükséges összeg előteremtése érdekében 1986-tól koncerteket szervezett. A kitartó munka eredményeként az épület és környezete megújult, a teljes rekonstrukció 1991-ben fejeződött be.

balazs-feco

Balázs Fecó nyilatkozik 1978-ban, a riporter Dám László, balra Bródy János

Magánéletében több hosszú kapcsolata is volt. Első házassága 12 év után ért véget, válása után Berkes Zsuzsa bemondó személyében köszöntött be életébe egy újabb nagy szerelem, kapcsolatuk kilenc évig tartott. 1996-ban aztán mesébe illő módon belépett az életébe Imola, egy 21 évvel fiatalabb nő: az akkor még ismeretlen hölgy felhívta telefonon, és az édesanyja születésnapjára hívta meg fellépőnek, hogy énekelje el a Hazafelé című dalát. Még sosem kért tőle senki ilyet, így igent mondott. Beleszeretett Imolába, és együtt maradtak: 23 évig élt boldog, harmonikus kapcsolatban második feleségével, aki békés, szeretetteljes hátteret biztosított számára. 47 évesen végre lett apa, fia, a fiatalabb Ferenc nem követte őt a zenei pályán, 2019-ben a Corvinus Egyetemen kezdte meg tanulmányait.

Balázs Fecó többször elmondta, hogy a zenei pályafutására tette fel az életét, ami együtt járt a nem túl egészséges életmóddal, két végén égette a gyertyát. 1995-ben infarktust kapott, átesett egy bypass műtéten. Betegsége után új életet kezdett, a zene mellett immár a család vált a legfontosabbá számára. A felesége azt mondta, aki ismeri a zenészeket, az életmódjukat, az érzékenységüket, az tudja, hogy nem könnyű velük együtt élni, de szerinte megéri. „A szeretet, amit kezdettől érzünk egymás iránt, mindenért kárpótol bennünket.

2020 őszén, a koronavírus-járvány második hullámában Balázs Fecó is megbetegedett, állapota súlyosbodott, végül gépi lélegeztetést igényelt. Rengeteg terve volt még, a halál árnyékában is a zene foglalkoztatta. Utolsó üzenetében arra kérte barátját és zenésztársát, Dorozsmai Pétert, hogy fejezze be a lemezt, melyen együtt dolgoztak. „Fecót ma többen ismerik, mint 20 éve. Dalai a fiatalok körében is egyre népszerűbbek. Bebizonyította, hogy dalai tényleg generációkat ívelnek át. Azt hiszem, ez az öröklét.” Hosszú ideje munkálkodott egy albumon, amit élete műveként emlegetett. Várkonyi Attila (DJ Dominique) elmondta, hogy „a lemez már évek óta készül. Egy egészen különleges hangzásvilágú album. Fecó tragédiája, hogy ezen dalok utolsó keverésein már nem lehetett ott.” 2018-ban, az Arénában tartott nagykoncert után határozták el, hogy felveszik a legszebb Korál- és Balázs Fecó-dalokat. Hatalmas koncertet tervezett a 70. születésnapjára, melyet az Arénában szeretett volna megtartani, hogy több tízezer emberrel együtt ünnepelhessen.

Balázs Fecó fél évszázadig tartó munkássága alatt a magyar zenei élet legnagyszerűbb előadóival dolgozott együtt. Fischer László gitáros, a Korál együttes alapító tagja halála után felidézte, hogy nagyszerű élmény volt együtt zenélni vele: „Mi ketten jól kiegészítettük egymást, ő inkább a lírai vonalat vitte, én meg a rockost.Varga Miklós így emlékezett rá: „Nekem kettős volt a viszonyom Fecóval, én még rajongóként is jártam a koncertjeire, az egyik kedvenc zenekarom volt a Korál együttes. Később személyes ismeretségre is szert tettünk, voltak közös munkáink.Kovács Kati ekként nyilatkozott róla: „Nem tartottunk kapcsolatot, de egy éve közös műsorban szerepeltünk. Fecónak volt egy Évszakok című zenés, beszélgetős műsora, ott vendége lehettem. Minden zenésztársam nevében mondhatom, nagyon sajnáljuk, hogy elment, nagyon nagy veszteségek érték idén a szakmát.Pataky Attila sokáig bízott abban, hogy zenésztársa meggyógyul: „Fecó mindig úgy jelenik meg előttem, ha rá gondolok, mint amikor elkezdtünk 1970 táján zenélni… bőrnadrág, csizma, bőrdzseki, hosszú haj, ahogy akkoriban kinéztünk. Nagyon nagy űrt hagy maga után, de azon szerencsések közé tartozik, akik ezt az űrt mégis betöltik a dalaikkal… élt egyszer egy rockzenész, úgy hívták, hogy Balázs Fecó, a dalai itt maradnak, hallgathatók, boldogítanak.

2020. november 26-án hunyt el. Hosszan lehetne sorolni a kitüntetéseit. Művészetét többször ismerték el EmeRTon-díjjal, 1997-ben Huszka Jenő-életműdíjat kapott, 1998-ban átvehette a Liszt-díjat is. 2001-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét kapta meg. Az Artisjus Életmű-díjat 2010-ben vette át. A legmagasabb állami kitüntetést, a Kossuth-díjat 2016-ban kapta. A Budavári Önkormányzat 2014-ben díszpolgárrá választotta, érdemeiért 2020-ban vehette át az Emberi Méltóságért díjat.

Balázs Fecó sokszínűségét, több generáción átívelő dalai sikerét bizonyítja, hogy koncertjein minden korosztály képviseltette magát. Zenéjének olyan ereje volt és van, amit az egyéniségén keresztül hitelesen tudott átadni a közönségnek. Nyugalmat árasztó hangja, csodálatos, felejthetetlen szerzeményei örökre velünk maradnak. Nyugodj békében, Fecó!

Sulyok Attiláné

Források: starity.hu, magyarhirlap.hu, budavar.hu, heol.hu, kisalfold.hu

A képek a Fortepan gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a kép készítői / tulajdonosai. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerző / tulajdonos megnevezésével itt találhatók: 1. kép: FOTO:FORTEPAN / Urbán Tamás adományozó; 2. kép: FOTO:FORTEPAN / Urbán Tamás adományozó.

2021.03.02