Paverpol, Huzella Péter, Tök Magda és mások

Online programok a győri könyvtár márciusi kínálatában

hello-marcius

Lassan természetessé válik, hogy a kulturális intézmények a virtuális térbe költöztetik programjaikat új lehetőségeket keresve, utakat törve a közönség felé. A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér munkatársai is lelkesen szervezik az online eseményeket, s a februári sikereken felbuzdulva most márciusra kínálnak minden korosztály számára színes programokat. Szemezgessünk belőlük!

A gyerekeket mese, zene, játék várja. Keddenként irány a Mesesarok! M. Kácsor Zoltán dínós történetei után márciusban Tökország kedves figuráival ismerkedhetünk meg. Ők sem tök-életesek, bőven akad számukra is megoldandó probléma. Sokban hasonlítanak hozzánk, emberekhez, például a verses történetek főszereplője, Tök Magda (aki egyébként a világ legaranyosabb könyvtárosa). Humorral fűszerezett kalandjait maga a szerző, Gáti István olvassa fel.

Csütörtökönként a Zenesarokban Huzella Péter lesz a könyvtár Facebook-oldalának a vendége. Őt biztosan nem kell bemutatni, hiszen több generáció gyermekközönségét szólította már meg dalaival. Vele együtt énekelni ezúttal is ér! Műsorában többek között Tóth Krisztina Állatságok című játékos gyerekvers kötetéből válogat. Vidám dalai ismerősek lehetnek, hiszen a múlt év tavaszán ezekből adott „szobafogság koncerteket” a Facebook-oldalán. Jó hír, hogy a „karanténszerzemények” azóta felvételre kerültek, már csak a megjelenésre várnak.

Március 19-én egy béka is megjelenik a képernyőn, mégpedig koronával a fején. Sok ember undorítónak tartja ezt az állatot, ahogy a mesebeli királylány is. Pedig ha megcsókolná a varangyot, végre megszűnne a gonosz boszorkány átka és boldog lehetne. Az ismerős Grimm-mese, A békakirály zenés változatát sok vicces jelenettel a Dvorák-Patka Színház mutatja be.

Koncertélmény a felnőttekre is vár. A Friends Big Band koncertje után Jazz-esten „vehetnek részt” az érdeklődők. Március 5-én a vendég Mihályi Réka, a Barátok Közt Jankája és Romhányi Áron, a United együttes alapítója, ismert jazz-zongorista lesz, akik nemcsak örökzöld magyar slágereket, hanem saját szerzeményeket is előadnak.

Zenei kirándulást az Énekelt költészet területére is tehetnek az érdeklődők. Március 26-án Ha te tudnád… címmel a Hungarikum Együttes sokszínű akusztikus repertoárjából hallgathatnak ízelítőt a verskedvelők.

Ebben a hónapban is lesz virtuális kiállítás Újjáébredés címmel. 25 alkotó mutatkozik be munkáival a Kárpát-medence számos pontjáról egy nagyon izgalmas, viszonylag új technikával, a neve Paverpol. Ez egyben egy dekorációs és szobrászkellék neve is, amelyet 1995-ben Josefine de Roode holland művész fejlesztett ki. Azóta számos felhasználási területen és a képzőművészet legkülönfélébb aspektusaiban is bizonyított. A József Attila Művelődési Ház tárlatán hazai képviselőinek alkotásai szerepelnek. A kiállításról készített kisfilmet március 8-án vetítik a könyvtár Facebook-oldalán.

A kínálatban ígéretes ismeretterjesztő előadások is szerepelnek. A népszerű Levéltári délutánok sorozatban március 3-án dr. Bagi Zoltán élményszerű beszámolót tart a 16-17. századi magyarországi étkezési szokásokról. Március 24-én pedig Adolf von Schwarzenberg személye kerül fókuszba, aki legnagyobb sikerét Győr 1598. március 29-i visszavételénél hajtotta végre. A győri hős életéről, hadi tetteiről számos különleges információt oszt meg előadásában a főlevéltáros.

Március 14-én az Irodalmi kávéház műsora a nemzeti ünnepre segít hangolódni. Könyvtárunk névadója, dr. Kovács Pál Hazánk című, eredetileg kereskedelmi és szépirodalmi lapja 1848. március 15-től határozott politikai programmal indult, megjelenése országszerte nagy visszhangot keltett, tükrözve, hogy eljött a cselekvés ideje. A győri lap tudósításaival követte a változásokat, ezért Győr művelődéstörténetének ez a fejezete nem csak a lokálpatriótáknak lehet izgalmas. A műsorban a Győri Nemzeti Színház művészei közreműködnek, történelmi áttekintést dr. Horváth József igazgatóhelyettes ad.

A vetítések általában 17 órakor kezdődnek, de a pontosság érdekében természetesen érdemes tájékozódni! Kövessenek bennünket a könyvtár honlapján, közösségi oldalain, és ha mégis lemaradnának az online eseményekről, visszanézhetik a felvételeket a Facebook-oldalon és a YouTube-csatornán. Az alkotók számára is szolgálhatunk egy jó hírrel: márciusban novellaíró pályázat kerül meghirdetésre Győr várossá válásának 750. évfordulója jegyében. Részletek hamarosan!

Ne hagyjuk, hogy beszűküljön számunkra a világ! Színezzük át a szürke hétköznapokat! A programokhoz jó szórakozást kívánunk!

SzaSzi

A kép a flickr.com gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2021.02.28