Az idegenvezetők nemzetközi napja

Sulyok Attiláné írása

idegenvezeto

Az idegenvezetők a turisztika kulcsszereplői. Felkészültségük, elhivatottságuk ugyanolyan lényeges, mint kedvességük, hiszen ők azok, akiknek tanácsain, szemén keresztül ízelítőt kapnak a turisták. Az idegenvezető mindent megtesz azért, hogy az út sikeres és felejthetetlen legyen, és hogy valódi élmény a látogatás. Ünnepeljük hát (idén) február 28-án az idegenvezetők nemzetközi napját!

Az első idegenvezetők világnapját 1985-ben tartották, azóta számos országban kerül megrendezésre, hagyományosan minden év február utolsó vasárnapján (vagy hétvégéjén) sok programmal. Az itthoni események fő szervezője 2011-től a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara. A változatos programok között dunai hajózás, városnéző buszos túra szokott szerepelni, valamint tárlatvezetéssel egybekötött múzeumbejárások. Ezen a napon évről évre ingyenes és tematikus városnézésekre hívják az érdeklődőket. A tavaszi turisztikai szezon nyitányának is tekinthető eseménnyel a szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet az idegenvezetők értékteremtő munkájára. Az idei évben azonban a járvány miatt sajnos jobbára csak online programokra nyílik lehetőség.

Az idegenvezetői szakma egyidős a turizmussal, az első turisták a föníciaiak lehettek. 2500 évvel ezelőtt a Földközi-tengeren hajózva eljutottak a görög városállamokba, ahol idegenvezetők mutatták be nekik nagy büszkeséggel az ókori világ művészeti értékeit. Napjainkban a turizmus az egész világon az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat. Az idegenvezetőnek meghatározó a jelentősége ezen a területen, a jól felkészült szakember a kevésbé színvonalas programot is sikeressé teheti. Nagyon fontos, hogy az idegenvezetők egy területet vagy egy országot alaposan megismertessenek a külföldiekkel, hiszen értékeket közvetítenek. Számos területen kell alaposan tájékozottnak lenniük: pl. művészettörténet, történelem, hagyományok, szokások, gasztronómia, irodalom, zene stb.

Az idegenvezetői munka kemény szellemi és fizikai igénybevételt jelent, komoly szaktudás szükséges hozzá, sok évi felkészüléssel. Széles körű történelmi, földrajzi és általános ismeretet, naprakészséget igényel, amelyhez élményszerű, izgalmas előadásmód kell, hogy párosuljon. A helyismeret mindehhez sokat tud hozzáadni (szórakoztató történetek, anekdoták), illetve szükséges a ráérzés a turisták beállítódására is (például van, akinél a humor jól működik, míg másoknál nem). Természetesen a kiemelkedő nyelvtudás, több nyelv magas szintű ismerete elengedhetetlen, és egyfajta tanulási kedv, tudásvágy, hajlandóság a folyamatos fejlődésre, hiszen megállás nélkül képeznie kell magát, frissíteni a tudásanyagot.

Sok egyéb személyes képesség dönti el, hogy kiből válik jó idegenvezető: rendelkeznie kell pszichológiai és szervezői ismeretekkel, rendkívüli helyzetekben gyors döntési képességgel, helyzetfelismeréssel, a határozott és önálló cselekvés készségével. A jó kommunikációs képesség alapfeltétele ennek a munkának, úgy általában az extrovertált beállítódás. Azokat az információkat kell közvetítenie, amelyek nincsenek benne az útikönyvekben. A jó idegenvezető minden tekintetben figyelmet fordít az utasokra, vigyáz rájuk, együtt tartja a csoportot; garantálja számukra a biztonságot és azt, hogy jól érezzék magukat, mellette pedig feltöltődjenek.

Az idegenvezetés a kisebb városokban szezonális, tavasszal érkeznek az első csoportok, és november elejével lezárul az év. Az igazi „csúcsidőszak” természetesen a nyári főszezon, június elejétől október közepéig nagyon sok utazás indul mindenfelé. Ekkor gyakran előfordul, hogy az idegenvezetők csupán 1-2 napot vannak itthon, és már indulnak is a következő útra; gyakori, hogy egy-két terület kimondott specialistái. Tevékenységüket elismerve néha az ország „kultúrdiplomatáinak” is nevezik őket.

Napjainkban ezen a területen nagy a verseny, csak kevesen élnek meg belőle főállásban, a szakemberek jelentős része mellékállásként űzi ezt a szakmát. Komoly probléma, hogy nem lépnek fel az illegális idegenvezetőkkel szemben, akik engedély nélkül gyakorolják ezt a tevékenységet. Az idegenvezetők meglehetősen „sérülékenyek”, hiszen a legtöbben mikrovállalkozásként foglalkoznak ezzel. Napjainkban pedig a vírushelyzet miatt ezen a területen is rengetegen elveszítették a munkájukat.

Hazánk turistalátványosságokban rendkívül gazdag ország. Budapest a Föld egyik legszebb városa, gyönyörű fekvésű fővárosunk bekerült a világ legnagyobb útikönyvkiadója szavazásán a legjobb 10 közé: elsősorban a gyógyfürdőket, az éttermeket és a romkocsmákat említik legfőbb látnivalóként. Ám több, mint élmény felfedezni az egész ország területét – ezen a napon gondoljunk azokra, akik segítenek bennünket ennek megvalósításában!

Sulyok Attiláné

Források: hrportal.hu, idegenvezetes.hu, programturizmus.hu, idegenvezetok.bkik.hu

A kép a flickr.com gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2021.02.28