Végső István: Garbai Sándor a Tanácsköztársaságról és a zsidóságról – Válogatás a Forradalmi Kormányzótanács elnökének visszaemlékezéseiből

Clio kötetek 3. ‒ könyvajánló

vegso-istvan-garbai-sandor-a-tanacskoztarsasagrol-es-a-zsidosagrol

Garbai Sándor szociáldemokrata politikus a huszadik századi magyar történelem egyik elfelejtett alakja, holott formailag ő volt a vezetője a Magyarországi Tanácsköztársaság legfelsőbb állami szervének, a Forradalmi Kormányzótanácsnak.

Az általa írt levélfolyam 1945 és 1947 között született, amikor Garbai a szociáldemokraták történetírójának, Perneki Mihálynak a kérésére – egy készülő életrajzi könyvhöz – vetette papírra visszaemlékezéseit. A volt kormányzótanácsi elnök párizsi emigrációjából küldte kézzel írt önéletrajzi leveleit, melyek gépelt változata 1172 oldalra rúg.

Végső István azokat a leveleket válogatta ki, amelyek Garbainak az 1919-es eseményekre és a zsidóságra vonatkozó leírásait tartalmazzák. A 236 gépelt oldal terjedelmű anyag közlésével nem törekedett a teljességre, a fenti két témához szorosan nem tartozó történelmi, politikai és gazdasági ügyekből csak néhány fontosabb szövegrészt emelt ki.

A kötet a Clio Intézet honlapjáról tölthető le.

A Clio kötetek korábbi kiadványai:
- Magyar Endre Lénárd: Perjessy Sándor és a Tanácsköztársaság elleni felkelés Szentendrén (1919. június 24-25.)
- Kóródi Máté: Adattár a Magyar Nemzeti Hadsereg tiszti különítményes csoportjai és más fegyveres szervek által elkövetett gyilkosságokról (1919. augusztus 3. – 1921. október 23.)

2021.02.23