A világ leghangosabb zenekarai

Hát ez csúcs! 13. rész – tmoni írása

hangjegy-zene

Általánosságban elmondható, hogy a zene minőségéhez a hangerőnek nincs köze, sőt vannak, akiket taszít a bömbölő hangorkán. De léteznek bizony olyan műfajok, amelyek teljes intenzitásukban csak hangosan élvezhetők – főleg akkor, ha élőben hallgatjuk.

A rock és metál, valamint egyes elektronikus stílusok egyenesen megkövetelik a hatalmas hangerőt, még a líraibb számoknál is fontos, hogy a műélvező érezze a dübörgést a lába alatt és a szívében (vagy a gyomrában) a koncerteken. Nem csoda hát, hogy a világ dokumentáltan leghangosabb zenekarai a keményebb zenét játszó együttesek közül kerültek ki.

A címre sok zenekar pályázott, és ez különféle vitákra adott okot, ugyanis a hangerőt különféle módokon mérték, vagy egyszerűen csak becsülték. A cikkben szereplő együttesek kizárólag a mért decibelek (dB) alapján kerültek a listára. 1984-ig rendelkezésünkre áll a Guinness Rekordok Könyve, ahová csak ellenőrzött körülmények között rögzített eredmények kerültek be, de aztán halláskárosodástól tartva megszüntették ezt a kategóriát. Onnantól kezdve a technikusok által szolgáltatott számok a mérvadók. Tökéletesen egzaktnak ezek sem tekinthetők, mert a decibel mérése függ a hang forrásától való távolságtól, s amennyiben ez nincs megadva, az adat csak korlátozottan használható. Ráadásul a hangszintet többféleképpen is lehet mérni (átlagos vagy maximális szint), a mérő beállítása lehet gyors, lassú, impulzus vagy csúcs, stb. Ezenkívül több decibeles skála is létezik. Mindezeket figyelembe véve íme a legkorrektebb lista a világ leghangosabb zenekarairól.

deep-purple

1972-ben a Deep Purple a londoni Rainbow Theatre-ben tartott koncertjén a hangerő elérte a 117 dB-t, melynek során a közönség három tagja eszméletét vesztette. Ezzel a hard rock együttes bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, felülírva a Blue Cheert, aki 1968 óta tartotta a rekordot. Hogy legyen mihez viszonyítani, eláruljuk, hogy egy amerikai rendőrségi sziréna 116 dB-lel szól. A koncert setlistje: Highway Star, Strange Kind of Woman, Child in Time, Smoke on the Water, The Mule, Lazy, Space Truckin’, Speed King, Lucille (Little Richard cover), Black Night.

the-who

A The Who 1976-ban megdöntötte a Deep Purple rekordját a londoni The Valley-ban, a Charlton Athletic FC stadionjában tartott koncertjén, ahol 126 dB-t mértek 32 méterre a hangszóróktól. Viszonyításként, erre a teljesítményre képes 19000 Sacramento Kings kosárlabdaszurkoló. A koncertre a The Who by Numbers Tour részeként került sor 60000 néző előtt. A progresszív rock zenekar 79 állomásból álló európai és észak-amerikai megaturnéjának 64. állomásán született az új rekord, mely már átlépte a hallás úgynevezett fájdalomküszöbét, a 120 dB-t.

ac-dc

A következő mérföldkő az AC/DC 1980-as Northlands Coliseum-beli fellépése Edmontonban, ahol elérték a 130 dB-t. Ilyen hangerőre képes egy szimfonikus zenekar teljes ütős szekciója, vagy a légiriadó szirénája. Az öttagú (Angus Young – szólógitár, Malcolm Young – ritmusgitár, Brian Johnson – ének, Cliff Williams – basszusgitár, Phil Rudd – dob) ausztrál hard rock együttes is ezt produkálta kanadai koncertjén.

motorhead

Ugyanezt a 130 dB-t hozta a Motörhead 6 évvel később, 1986-ban a Cleveland Variety Theatre-ben, Ohioban. Az angol heavy metal zenekar által létrehozott hangrobbanás megrepesztette a mennyezetet, és a vakolat a tomboló tömegre hullott. Egy a helyszín közelében lakó férfi arról számolt be, hogy az egészet rögzíteni tudta – hiába a csukott ajtók. Az ominózus koncert az Orgasmatron Tour keretében zajlott le.

kiss

A Kiss még ezt is túlszárnyalta 2009-ben, a Bluesfest-en Ottawában, ahol 136 dB-es hangteljesítményszintet rögzített 32000 rajongó előtt, bár a környéken lakók panaszai végül arra kényszerítették az együttest, hogy csökkentse a hangerőt. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen 136 dB körülbelül olyan hangos, mint egy 100 méterre felszálló sugárhajtómű. Muszáj volt halkabban játszaniuk, mivel a városi hatóságok – az előző évek tapasztalataiból okulva – minden fellépővel aláírattak egy 90 dB-es limitet.

leftfield

A Leftfield 13 évvel korábban, 1996-ban Londonban, a nem túl nagy befogadóképességű Brixton Academy-ben képes volt megtoldani ezt a hangerőt még eggyel, így született meg a progresszív house-t és dub technót játszó brit elektronikus együttes 137 dB-es teljesítménye. Miközben a hangrendszer maximális teljesítménnyel dübörgött, por és gipsz potyogott a mennyezetről. Erre előtte csak egy teljes szimfonikus zenekar volt képes a művek forte fortissimóban előadott részeinél.

manowar

És eljutottunk a világ leghangosabb zenekarához, a Manowarhoz. Az amerikai heavy metal / power metal banda 2008-ban, fennállásuk 25. évfordulóján, a Magic Circle Festen Németországban, Bad Arolsenben beállította a jelenleg is érvényben lévő rekordot, a 139 dB-t.

Régóta ismeretes, hogy a túl hangos zene halláskárosodást okozhat, és a hangtechnika fejlődése növeli ezt a kockázatot. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne járjunk zenei rendezvényekre, de nem mindegy, hogy milyen gyakran, és az sem, milyen közel állunk a hangszórókhoz. Egy átlagos rockzenekar 110 dB-lel játszik, 115 dB 30 másodperc után már kockázatos lehet. Gondoljunk csak bele, hogy egy nagy méretű sarokcsiszoló 100 dB-t ad ki magából, és ha egy ilyen szerszámmal dolgozunk, a legtöbb ország munkavédelmi törvényei kötelező füldugót írnak elő. Legyünk hát mértékletesek a koncertekkel!

tmoni

Forrás: Wikipedia, Rockbook, Get Licensed, Rockstation, Qaz Wiki, Dangerous Minds, Kissopolis, Ripley's

A képek a pixabay.com és a Wikimedia Commons gyűjteményeiből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép; 5. kép; 6. kép; 7. kép; 8. kép.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Akinek füstöl a keze alatt a billentyű
2. rész: Mini várak között
3. rész: Közép-Európa leghatalmasabb erődítménye
4. rész: Bolhányi művészet, mákszemnyi nagyságok
5. rész: A világ legnagyobb hangszere, a Nagy Stalacpipe orgona
6. rész: Óriásmozaik Rubik-kockából
7. rész: Salvator Mundi – Minden idők legdrágább festménye
8. rész: A pénz nem boldogít! Vagy mégis!?
9. rész: A világ legnagyobb világító betleheme Manarolában
10. rész: Minden idők legnagyobb koncertjei
11. rész: Kolodko miniszobrok
12. rész: Labirinto Della Masone – A világ legnagyobb szabadtéri labirintusa

2021.02.22