Orvosmissziók Jézus imával

Csókay András előadása Győrben – Berente Erika írása

csokay-andras

A közelmúltban a Brenner János Hittudományi Főiskola szélesre tárta kapuit. Otthont adott egy, a Győri Egyházmegyei Karitász és a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kara által szervezett programnak. Az est meghívottja Csókay András idegsebész volt, aki Orvosmissziók Jézus imával címmel tartott képekkel és videókkal illusztrált előadást.

Csókay András neve jó hívószó. Tevékenységét sokan ismerik, különösen az utolsó 20-22 év történéseit. Mégsem volt felesleges, hogy az est moderátora röviden bemutatta szakmai életútjának fontosabb állomásait.

Csókay András 1975-től 1980-ig a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki karán tanult. Pályáját mérnökként kezdte, majd 1983 és 1989 között a Semmelweis Orvosi Egyetemen tanult, ahol 1989-ben orvosi diplomát szerzett. 1989-től az Országos Idegsebészeti Intézet munkatársa lett. 1994-ben idegsebész szakvizsgát tett. 2003 és 2007 között Szombathelyen élt és a Markusovszky Kórház Idegsebészetén dolgozott. 2007-ben visszaköltözött Budapestre. 2010-ben a Miskolc Megyei Kórház Idegsebészetének munkatársa lett, ettől kezdve folyamatosan ingázott Miskolc és Budapest között, mert családja a fővárosban maradt. 2013. augusztus elsejétől ismét Pesten vállalt munkát: a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ idegsebészeti osztályának vezető főorvosa lett.

Orvosként hasznát vette mérnöki tudásának és látásmódjának. Két újszerű műtéti technikát dolgozott ki. Egyik az agyi érvarrás, a másik az éralagút-technika, amely egy új módszer a súlyos traumás agyduzzadás kezelésére.

Most azonban az érdeklődők elé nem a tudós, a Príma díjas, Budapest díszpolgára állt ki, hanem a hitvalló keresztény. Nyíltan és őszintén beszélt életének legnagyobb kríziséről, 10 éves fiának elvesztéséről, ami 22 évvel ezelőtt történt. A nehezen feldolgozható tragédia, a gyász teljesen megváltoztatta az életét. Misztikus élményekben volt része, amelyeknek révén elmélyült a hite, s a missziós munkához már csak az kellett, hogy 2002-ben meghallja Teréz anya szavait: „Nálam a szeretet cselekvést jelent”. Ez a mondat szíven ütötte.

csokay-andras

Még ebben az esztendőben – Pataki Gergely plasztikai sebésszel – létrehozták a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványt. Ez a szervezet tulajdonképpen egy karitatív orvoscsoportot takar, akik ingyenes műtéteket végeznek a rászorulókon itthon és külföldön egyaránt. A külföldi missziókban a legnagyobb orvoshiány és szegénység által sújtott vidékekre utaznak speciális műtéteket végezni. E munka keretében jutottak el Nigériába, ahol szinte lehetetlen körülmények között, az 50-es, 60-as évek technikájával felszerelt műtőkben végeztek bonyolult idegsebészeti beavatkozásokat, életmentő vagy éppen helyreállító műtéteket. Ennek ellenére Nigériában megtapasztalhatták a mélyszegénységben élő lakosság nyíltan megvallott, mély, vidám és megénekelt hitét.

Mint megtudtuk, ekkortájt ismerkedtek meg Afrékával, más néven Fodor Rékával is, akinek jószolgálati tevékenységéről elismerő szavakkal szólt. Csókay András kiemelte azt is, hogy Afréka felhívására a magyar katolikus hívek 80 millió forintot gyűjtöttek össze, ami jó példája a keresztény irgalmassságnak.

Az előadás végén a 2017-ben kezdődött bangladesi idegsebészeti misszióról hallhattunk. Bangladesben – szemben a nigériaival – ingyenes az egészségügyi ellátás. Ugyanakkor a bonyolult műtétek kivitelezése problémás. Csókay András 2017. november 30-án ismerkedett meg a sziámi ikerpárral és szüleikkel, s vállalta a műtétet, amit a világon senki más nem mert elvégezni. Drámai képsorok illusztrálták a felkészülés, az előkészítés, a műtétsorozat bonyolult folyamatát. 2019 augusztusában került sor a legkritikusabb mozzanatra. Pataki Gergely, Hudák István és Csókay András endovaszkuláris úton (a vénák felőli agyi megközelítést alkalmazva) választotta szét az ereket, majd a koponyákat, s tette lehetővé, hogy Rukaya és Rabeya önálló életet élhessen. A műtét 26 órán keresztül tartott, több nehéz pillanattal, s hogy esély van a felépülésre, csak egy hónap elteltével lehetett kimondani. Csókay doktor meggyőződése, hogy a sikernek hármas feltétele van: a szaktudás, az elmélyült Jézus ima és a közbenjáró imádságok. Hazánkban szervezett módon imádkoztak a hívők a gyermekek felgyógyulásáért és az egészségügyi személyzetért. Csókay András ezt nagyon nagy fontosságúnak tartja, és utalt arra, hogy kontrollcsoporttal készült kísérletek támasztják alá a közösségi ima erejét.

Csókay András nem tehette meg, hogy ne térjen ki a Szász Jánost érintő, napokban zajló rendőrségi eljárásra. Ő az az elismert filmrendező, aki dokumentálta az egész történetet. Sajnálatos módon azonban az alapítványon belül – amelynek már másfél éve nem nem tagja – konfliktusok keletkeztek, amelyek ehhez az elfogadhatatlan rendőrségi fellépéshez vezettek. Csókay doktor meggyőződése, hogy Szász János jó szándékúan, a megfelelő hozzájárulások birtokában végezte munkáját.

Az előadás végén a nézők kérdéseket tehettek fel az előadónak, az élénk diskurzusnak csak a kijárási tilalom közeledte vetett véget.

Berente Erika
Fotó: Marcali Gábor (Győr+ Média)

2021.02.15