Christina Aguilera: Lotus

Szilvási Krisztián zeneajánlója

christina-aguilera-lotus

Christina Aguilera. A becslések szerint mintegy 100 millió eladott album világszerte; 5 Grammy-díj; Csillag a hollywoodi hírességek sétányán; az egyetlen 30 év alatti művész volt (anno), akit a Rolling Stone Magazine minden idők 100 legjobb énekese közé választott. Mit mondjak még róla?

Legutóbbi, 2018-as albuma (Liberation) előtt meglehetősen régen, 6 évvel jelent meg nagylemeze: a 2012-es Lotus a hetedik korongja volt a sorban, ha beleszámítjuk a 2000-ben kiadott, tisztán spanyol nyelvű albumát (Mi Reflejo) és az ugyanazon év karácsonyára készült ünnepi korongját (My Kind of Christmas). A Lotus előtti két év azonban meglehetősen hullámzóra sikerült Aguilera-nak: miután a 2010-es Bionic eladási számai meglehetősen alacsonyra sikeredtek, elvált férjétől, Jordan Bratmantől; elkészítette első mozifilmjét, a Cherrel közös Dívát (Burlesque), valamint a vele járó filmzene albumot; elvállalta az egyik Mester szerepét az NBC The Voice tehetségkutatójában; és megjelentette a Maroon 5-tag Adam Levine-nal közös Move Likes Jaggert, amely majd’ 5 millió példányban kelt el. Amikor bejelentette, hogy új albumba fogott, egyúttal leszögezte azt is, hogy ezúttal „a minőség sokkal fontosabb, mint a mennyiség, és személyes dalokat akarok rögzíteni. A lemez mindannak a csúcspontja lesz, amit ez idáig átéltem.

A 13 dalt tartalmazó Lotus megjelenését Christina Aguilera „teljes újjászületésként” értelmezte. „Ez az album az önkifejezésről, a szabadságról és a gyökerekhez való visszatérésről szól; arról, hogy ki vagyok, és mit szeretnék csinálni.” A korong rögzítésére az énekesnő saját otthoni stúdiójában került sor egyrészt régről ismert munkatársakkal (Alex da Kid, Max Martin, Lucas Secon), másrészt pedig új producerekkel (Jamie Hartman, Aeon Manahan, Chris Braide, Supa Dups és Jason Gilbert). A lemezen két duett mellett (Cee Lo Greennel a Make the World Move című dalban és Blake Sheltonnal a Just a Fool-ban) számos műfaj megszólal: a dance-pop-tól (Your Body, Make the World Move) a zongora-vezérelt balladákon át (Sing for Me) a rock-színezetű himnuszokig (Army of Me, Cease Fire).

Az album címadását Aguilera 2012 szeptemberében tette közzé a Twitterén, ahol a Lotus elnevezést úgy magyarázta, hogy „egy törhetetlen virág, amely túléli a legnehezebb körülményeket is, és ennek ellenére tovább növekszik”. Az első kislemezdal, a Your Body furcsa módon a zenekritikusok részéről pozitív visszajelzéseket kapott, míg a különböző hitlistákon vegyesen szerepelt (34. hely a US Billboard Hot 100-on, „csupán” Top 40-es dal több külföldi országban). A nagylemezt tekintve már „kiegyenlítettebb” vélekedés érkezett a sajtó részéről: voltak, akik több, ismétlődő dalt kritizáltak meg, amelyek összességében túl semmilyenek, vagy éppen Aguilera alárendelte a saját stílusát és képességeit az uralkodó trendeknek, de olyanok is, akik viszont magasztalták az elektro-pop hangzást, amelyben az énekesnő hallhatóan nagyon jól érzi magát. Summa summarum, a Lotus kereskedelmileg ugyan nem váltotta be az előzetes reményeket, ugyanakkor tovább erősítette Christina Aguilera jelentőségét a könnyűzenei palettán.

Szilvási Krisztián

2021.02.04