Január 28. ‒ Megjelenik Jane Austen Büszkeség és balítélet című regénye (1813)

Ezen a napon történt – Bogár Erika írása

jane-austen-buszkeseg-es-balitelet

Jane Austen Büszkeség és balítélet című regénye 1813. január 28-án, Thomas Egerton könyvkereskedő és kiadó gondozásában jelent meg Londonban. A mű Austen életművének legismertebb és sok kritikus szerint a legjelentősebb darabja, amely számtalan filmes és egyéb adaptációt ért meg.

Jane Austen édesanyja, Cassandra Leight nemesi családból származott, apja, George Austen lelkész volt. A családban nyolc gyermek született, így szerény körülmények között éltek, de a szülők fontosnak tartották gyermekeik taníttatását. Jane – rokonainak köszönhetően – egy ideig Oxfordban, majd Southamptonban élt, és Readingben, az Abbey kollégiumban tanult nővérével, Cassandrával együtt. Miután édesapjuk visszavonult, Bath-ba költöztek, mely akkor már népszerű üdülőhely volt.

Az utazások során szerzett tapasztalatai hozzájárulhattak, hogy Jane érzékletesen és részletesen mutassa be regényeiben a helyszíneket, illetve a különféle szereplőket. Sosem ment férjhez, egyszer ugyan jegyben járt, de az eljegyzést felbontották. Találkozott egy fiatalemberrel is, aki nővére szerint „jó parti lehetett volna”, ám később csupán a haláláról értesült. Az Addison-kór nevű betegségben szenvedett (a mellékvesekéreg működésének idült elégtelensége), emiatt visszavonultan élt – egyre jobban elzárkózott az emberektől, így életének utolsó éveit csak levelezéséből ismerhetjük.

Jane Austen műveiben – melyek a kritikai realizmus irodalmi irányzatába sorolhatók – néha kíméletlen, de finom humora miatt árnyalt (és így kevésbé sértő) kritikát fogalmazott meg az angol középosztály tagjairól. A Büszkeség és balítélet története egy ötgyermekes, apai ágról nemesi család lányai körül forog, abban az időben, amikor az előkelő angol fiatal hölgyek számára a jó házasság a biztos jövő záloga volt. A Bennet családban nem született fiúgyermek, ezért az apa után egy unokaöccse, mint a nemesi család következő férfitagja az örökös, rá száll majd a birtok. Így Mrs. Bennet számára különösen fontossá válik lányai kiházasítása.

Az öt lány – sőt ismerőseik, barátnőik – szerelmein, álmain és a velük kapcsolatos rokoni terveken keresztül az írónő szinte minden, akkoriban lehetséges női sorsot bemutat: szerelmi házasság, szökés a kedvessel, az elszegényedés fenyegetése, vénlányság, előre eltervezett, családok közti megállapodás alapján kötött frigy vagy érdekházasság.

A regény főalakja, Elizabeth Bennet a nővére, Jane, Mr. Fitzwilliam Darcy és néhány másik személy műveltségének vagy személyiségének köszönhetően kiemelkedik a többi karakter közül. Az írónő ironikus stílusától azonban még ők sem menekülhetnek, mert hősei számos kisebb vagy nagyobb jellembeli hibával, szimpatikus vagy kevésbé megnyerő szereplőként, hitelesen ábrázolva, gyarló emberként élik regénybeli életüket.

A Büszkeség és balítélet Jane Austen második regénye, melynek első verzióját 1796-97-ben írta meg Első benyomások (First Impressions) címmel. A végleges mű – a ma ismert címmel – 1813. január 28-án, Thomas Egerton könyvkereskedő és kiadó gondozásában jelent meg Londonban. Magyarul először 1958-ban látott napvilágot Szenczi Miklós fordításában, az Európa Kiadó gondozásában.

Később számos filmfeldolgozás, minisorozat, sőt színdarab is készült belőle. Fitzwilliam Darcy legismertebb megformálói Laurence Olivier az 1940-ben és Colin Firth az 1995-ben bemutatott filmváltozatból voltak. Keira Knightley-t 2005-ben, egy újabb adaptációban, Eliza alakjának megformálásáért Oscar-díjra jelölték. Az apát, Mr. Bennetet ekkor Donald Sutherland személyesítette meg. 2016-ban Büszkeség és balítélet meg a zombik címmel elkészült a regény horror-vígjáték változata is. Az írónőről Jane Austen magánélete címmel, Anne Hathaway főszereplésével készítettek filmet 2007-ben.

Jane Austennek a Büszkeség és balítélettel együtt mindössze hat regénye jelent meg, az első, az Értelem és érzelem 1811-ben, nevének említése nélkül „By A Lady” (Egy hölgytől) felirattal. További regényei: A mansfieldi kastély, Meggyőző érvek, Emma, A klastrom titka. Műveinek hatására rengeteg történet, irodalmi feldolgozás és folytatás született különböző írók tollából. Magyarul olvasható többek között Helen Halstead Mr. és Mrs. Darcy című könyve és Rebecca Ann Collins Pemberly krónikák című sorozata, melyek a Büszkeség és balítélet szereplőinek sorsát gondolják tovább. Victoria Connelly Austen rajongók trilógiájában a főhősök a maguk Mr. Darcy-ját keresik. Shannon Hale Austenland sorozatából csak egy rész található meg magyar fordításban, a Vakáció Mr. Darcyval című. 2020-ban a Manó Könyvek kiadásában jelent meg újra a Jane Austen levelei című kötet, mely az írónő 1796-1817 közötti, elsősorban családtagjaihoz írt leveleiből készült válogatás.

Bogár Erika

Forrás: 245 éve született Jane Austen, akinek könyvei csak halála után lettek igazán népszerűek - egy.hu; wikipédia; literatura.hu; Névtelenül adta ki első regényeit Jane Austen - mult-kor.hu; britannica.com; moly.hu; Büszkeség és balítélet Lazi Könyvkiadó, Szeged 2013.

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép.

2021.01.28