Aerosmith: Music From Another Dimension

Szilvási Krisztián zeneajánlója

aerosmith-music-from-another-dimension

Tizenegy év. Ennyire mérhetetlenül sok idő telt el az Aerosmith utolsó „igazi” albuma, a Just Push Play (2001) óta, míg a szinte végtelenre nyúlt böjt után a 2012 novemberében megjelenő Music From Another Dimension korongján végre 15 vadonatúj dalnak örülhettek a rajongók.

Amúgy van, aki nem ismeri az Aerosmith zenekart? Ők az amerikai zenei történelem egyik élő darabja: az 1971-ben, Bostonból indult banda (Steven Tyler – ének, Joe Perry – gitár, Brad Whitford – gitár, Tom Hamilton – basszusgitár, Joey Kramer – dob) ezidáig több mint 150 millió albumot adott el világszerte, a Rock and Roll Hall of Fame tagja. Számtalan elismerést vehettek már át, köztük 4 Grammy-díjat, 6 American Music Award-ot, 6 Billboard Award-ot és 10 MTV Video Music Award-ot. Az 1970-es évek második felében értek először a csúcsra, 1979-ben azonban Perry távozása miatt hullott szét ideiglenesen az együttes, hogy aztán a kilencvenes évek első felében a legjobb korszakát élje: ekkor született a kultikus videoklipekkel támogatott Livin’ on the Edge, a Cryin’, az Amazing és a Crazy. Több mint 10 évvel ezelőtt úgy tűnt, ismét válságba kerültek, és az Aerosmith Tyler nélkül folytatja, ám végül mégis közösen indultak turnézni. A Music From Another Dimension az együttes tizenötödik stúdióalbumaként jelent meg a Sony Music / Columbia Records gondozásában, a legutóbbin, a 2004-es Honkin’ on Bobo-n egy kivételével csupán feldolgozások szerepeltek.

Az albumot Los Angeles-ben és a banda massachusetts-i stúdiójában rögzítették, a produceri munkálatokat Jack Douglas, Steven Tyler és Joe Perry, valamint három dal erejéig Marti Frederiksen látták el. „Ez az az album, amelyet el akartunk készíteni azóta, hogy a banda újraegyesült 1984-ben” – mondta el akkor Perry a felvételekről. A lemezről megjelenése előtt két kislemezdalt már játszottak a rádiók (Lover A Lot, What Could Have Been Love), a 15 dal közül kettőt pedig az Aerosmith a telt házas Global Warming Tour észak-amerikai állomásain előzetesen bemutatott a közönségnek (Oh Yeah, Legendary Child).

A Music From Another Dimension az együttest meglehetősen vad formájában és erejük teljében láttatja. Érdekesség, hogy szerepel a korongon például egy duett is, a Can’t Stop Loving You-t Steven Tyler Carrie Underwooddal adja elő, míg a Freedom Fighter című dal hátterében Johnny Depp hangja hallható. Az album deluxe kiadása továbbá négy élő koncertfelvételt (Rats in the Cellar, Train Kept A Rollin’, Oh Yeah és Same Old Song and Dance), az Aerosmith tagjaival készült exkluzív interjúkat, valamint három bónusz dalt (Up on a Mountain, Oasis és Sunny Side of Love) is tartalmaz. Na hadd lássuk azt a hangerőgombot!

Szilvási Krisztián

2021.01.22