Elhunyt Vass Gábor színművész

1995-től 2007-ig a Győri Nemzeti Színház vezető színésze volt

vass-gabor

Január 13-án, 64 éves korában, hosszan tartó súlyos betegségben elhunyt Vass Gábor színművész, aki színházi és filmes szerepei mellett világhírű színészeknek kölcsönözte a hangját több sikerfilmben is.

Vass Gábor 1956. június 23-án született Kömlőn. Gyermekkorát Egerben töltötte, ott folytatta alap- és középfokú tanulmányait. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1974 és 1978 között végezte el Várkonyi Zoltán utolsó osztályának növendékeként.

A művész diplomája megszerzése után egy évadot a szolnoki Szigligeti Színháznál töltött, 1979 és 1984 között a Szegedi Nemzeti Színházban játszott. Ezt követően tíz évig, 1994-ig volt a Madách Színház tagja. Több mint egy évtizedig a Győri Nemzeti Színház vezető színészeként tevékenykedett, 1995-től és 2007-ig, ahol többek között a My Fair Lady (Higgins professzor), az Egerek és emberek (Lennie), a Cseresznyéskert (Lopahin) és a Nana (Muffat gróf) főszerepeit játszotta.

Németh László Galilei című drámájának Ruszt József rendezte veszprémi előadásában a 2000-es évek elején a főszerepet alakította, akkor játszotta el – szintén Veszprémben – Tevje szerepét is a Hegedűs a háztetőn című darabban.

Jellegzetes hangja miatt szinkronszínészként is gyakran foglalkoztatták, több rádiónak és televíziós csatornának is ő volt a hangja. 2005-ig az HBO, 2014-től az AMC csatornahangja, 2012-től a debreceni Best FM, 2016-tól pedig a Retro Rádió hangja volt.

Több alkalommal szinkronizálta Sean Connery-t, köztük a James Bond-filmekben. Clark Gable magyar hangja volt az Elfújta a szél című alkotásban. Robert de Nirót, Samuel L. Jacksont és Russell Crowe-t is megszólaltatta magyarul, valamint az első Die Hardban Bruce Willis szinkronhangja volt. A kis hableány című Disney-filmben Sebastiannak kölcsönözte orgánumát.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2021.01.15