Minden idők legnagyobb koncertjei

Hát ez csúcs! 10. rész - tmoni írása

koncert

A világ legnagyobb koncertjeit jelen írásban nem a jelentőségük vagy minőségük szempontjából keressük, hiszen ezek szubjektív, nem egzakt szempontok. Kizárólag a résztvevők számát vizsgáljuk, bár itt is csak becsült adatokból dolgozhatunk, hiszen ingyenes, szabadtéri fellépésekről van szó.

Milyen nagyságrendekről beszélünk? Mekkora nézőszám felett kerülnek fel zenei rendezvények a szóba jöhetők listájára? Millió felett. Bizony. Micsoda élmény lehet ennyi emberrel együtt ugrálni, tombolni kedvenc zenéinkre! Ilyen kaliberű eseményre persze csak nagyon ritkán kerül sor. Mint például 2009-ben a második Paz Sin Fronteras-on (Béke határok nélkül), ahol is 1,1 millióan gyűltek össze Havannában, a 72000 m2 területű Plaza de la Revolución, hogy egy koncerttel ünnepeljék meg a Kolumbia, Venezuela és Ecuador közti diplomáciai válság lezárultának egyéves évfordulóját. Vagy 2010-ben Duisburgban, a Love Parade-en, ahol 1,4 millióan vettek részt a világ legnagyobb technofesztiváljának zárókoncertjén.

Másfél millió embert megmozgató rendezvényt többet is feljegyzett a zenetörténelem. Jean-Michel Jarre Rendez-vous Houston c. fellépésére 1986-ban került sor a Texas és Houston fennállásának 150., valamint a NASA megalapításának 25. évfordulójára rendezett eseményen. Ugyanennyien vettek részt a The Rolling Stones 2006-os A Bigger Bang címmel, Rio de Janeiroban, a Copacabana Beachen tartott koncertjén is. Meg kell még említenünk a 2005-ben zajlott philadelphiai Live 8-t is, melyet a 80-as évekbeli legendás Live Aid utódjának tekintenek. Vannak azonban források, melyek szerint az itt megjelent közönség száma csak kb. 6-800 ezerre tehető. Ami biztosnak látszik, hogy egy mérföld hosszan kavargott a tömeg.

A 2008-as, Dortmundban tartott Love Parade zárókoncertjére 1,6 millióan voltak kíváncsiak, éppúgy, mint az 1991-ben Moszkvában, a Tushino repülőtéren megrendezett Monsters of Rockra. A híres hard rock és heavy metal fesztivál volt az első, világhírű nyugati együtteseket felvonultató rendezvény a szovjet fővárosban.

És megint az elektronikus zene francia királya, Jean-Michel Jarre következik két hatalmas zenei látványshow-val. 1990-ben, a forradalom napján, azaz július 14-én adott koncertet Párizsban, melyre két és fél millióan voltak kíváncsiak. A Paris La Defense-hez a zenész a Grande Arche-t és más legendás épületeket használt kivetítőként, a tömeg pedig egészen a Diadalívig megtöltötte a várost. A monumentális zenei rendezvény be is került a Guinness Rekordok Könyvébe. Hét évvel később még ezt is felülmúlta, mikor is Moszkvában három és fél millió ember előtt lépett fel az orosz főváros 850. évfordulóján tartott ünnepségen (Oxygen in Moscow).

És íme a győztes! Minden idők legnagyobb nézőszámú koncertjét Rod Stewart adta 1994. december 31-én, a már említett Copacabana Beachen – 4,2 milliós tömeg előtt. Vannak, akik úgy gondolják, hogy ez a rengeteg érdeklődő ember nem is feltétlenül a brit zenészre volt kíváncsi, csak részt vettek egy nagyszabású szilveszteri buliban, de ha a Guinness elfogadta a felállított új rekordot, akkor kár akadékoskodni...

tmoni

Forrás: Origo, MiRádiónk, Rockbook, Szeretlek Magyarország, Wikipedia

A kép a pixabay.com gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Akinek füstöl a keze alatt a billentyű
2. rész: Mini várak között
3. rész: Közép-Európa leghatalmasabb erődítménye
4. rész: Bolhányi művészet, mákszemnyi nagyságok
5. rész: A világ legnagyobb hangszere, a Nagy Stalacpipe orgona
6. rész: Óriásmozaik Rubik-kockából
7. rész: Salvator Mundi – Minden idők legdrágább festménye
8. rész: A pénz nem boldogít! Vagy mégis!?
9. rész: A világ legnagyobb világító betleheme Manarolában

2021.01.14