Széchenyi Alumni Magazin – 2020 tél

Berente Erika írása

szechenyi-alumni-magazin-2020-tel

Pazar, zúzmarás erdőt ábrázoló borítóval jelent meg a Széchenyi István Egyetem legfrissebb, téli Alumni magazinja. Az intézményt már elhagyó, itt diplomát szerző szakemberek tájékoztatását célul kitűző kiadvány a Győr iránt érdeklődő nagyközönség számára is számtalan érdekes cikket tartogat.

A lapszámot indító, hosszú beszélgetés révén megismerkedhetnek Dr. Lados Mihály életútjával, akit az egyetem szenátusa a nyugdíjba vonuló dr. Rechnitzer János helyére, a Regionális és Környezeti Gazdaságtan Mesterszak vezetői pozíciójára nevezett ki. Dr. Lados Mihály 1986 júniusától dolgozik Győrben. Ide költözésekor az MTA Regionális Kutatások Központja Észak-dunántúli Osztályának egyik alapító segédmunkatársa volt, s ott bábáskodott a győri közgazdasági fakultás megszületésekor is. Érdeklődésének fókuszában akkoriban az urbanisztika állt, s egy holland ösztöndíjnak köszönhetően a városigazgatás területén magiszteri fokozatot nyert el. A külföldi tartózkodás során speciális, itthon még újszerű oktatási módszereket és szakanyagokat ismert meg, amelyeknek révén sikerült érdekesebbé, életszerűbbé és hatékonyabbá tennie oktatói tevékenységét.

A lap hasábjain olvashatnak Balla Virágról is, aki az egyetem rekreáció szakán tanul, és ezzel párhuzamosan építi élsportolói karrierjét: Devecseriné Takács Kincsővel női kenuban eveznek, és készülnek a tokiói olimpiára. Virág Győrújbaráton, egy igen sportos családban nevelkedett. Előbb kajakozott, s 2011 után váltott a kicsivel korábban meghonosodó sportágra. Tudatos döntés volt a részéről a Széchenyi Egyetemre való jelentkezés, hiszen a diploma hozzásegítheti ahhoz, hogy az élsportolói éveket követő időszakot is sporttal foglalkozva, edzőként tölthesse.

A szerkesztők külön cikket szenteltek az iBookr projekt sikerének is. A Pap Feliciánnal készített interjú révén sok mindent megtudhatnak az egyetem közreműködésével lebonyolított Startup Campus programról, ahol is a könyvelést automatizáló szoftverfejlesztő cég nagy sikerrel szerepelt és befektetőkre talált. Az iBookr újszerű, komplex program, amely a könyvelés mellett adótanácsadást, könyvelői támogatást és akár bérszámfejtést is kínál.

Városunk számtalan pontján láthatnak nagy méretű, színes, hírességeket ábrázoló porcelánképeket az épületek falain. Nem akármilyen „celebekről” van szó, hanem olyanokról, akik ezer szállal kötődtek Győrhöz. Közülük néhányan: Apor Vilmos, Baross Gábor, Földes Gábor, Petőfi Sándor, Rónay Jácint, Simor János, Széchenyi István, Zechmeister Károly. Ezeket az emléktáblákat Sándor József Péter „Alkotász” képző- és iparművész készítette. A vele készült interjúból megismerhetik eddigi életútját, szakmai alapelveit és terveit.

A lapszám közepe táján három feketére nyomott oldalt találnak. Ezeken a szerkesztőség megemlékezik a közelmúltban elhunyt Jámbor Attiláról, Gönczöl Lászlóról, Bart Jánosról és Csiszka Antalról.

Győr 2021-ben ünnepli várossá válásának 750. esztendejét. Erre emlékeztet bennünket Hegedűs Péter terjedelmes írása, amelyben számba veszi városunk történelmének fordulópontjait, és képekkel illusztrálva bemutatja azokat a személyiségeket, akik a legnagyobb hatással voltak Győr, vagy épp az ország kulturális életére, fejlődésére. A cikket elolvasva kellőképpen felkészülhetnek az előttünk álló, egész éven át tartó megemlékezés-sorozatra.

A lap utolsó írása dr. Zorn Vilmos jogakadémiai tanár életrajzát tárja az érdeklődő olvasó elé. Zorn Vilmos 1874-től 15 éven át tanított városunkban, s lett a helyi társadalom megbecsült tagja, aki mindenkor élen járt a szegények segélyezésében. A győri jogi képzés megszűntekor Kassára helyezték, ahol az ottani jogakadémia igazgatói címét 1906-ban nyerte el.

Berente Erika

2021.01.11