A sienai dóm

Remekművek világszerte 22. rész – tmoni írása

sienai-dom

A három dombra épült Siena legmagasabb pontján áll Olaszország egyik legjelentősebb gótikus katedrálisa, a Cattedrale Metropolitana di Santa Maria Assunta (Mennyekbe fölvett Mária-székesegyház). Elképesztően gyönyörű, egészen egyedi és különleges a város színeivel, fekete és fehér márvánnyal burkolt dóm.

A város meseszerű, vidám meseszerű jellegét az adja meg, hogy minden pontjáról látni lehet a város tetején a dómot, amely mint egy tréfás, zebraszínű, tornyos Zeppelin lebeg fölötte. A dóm egyik fala a templom tömegétől külön áll, jó kétszáz lépés távolságra, groteszken és gyönyörűen, az emberi tervek meghiúsulásának legnagyobbszerű térbeli szimbóluma gyanánt.” (Szerb Antal: Utas és holdvilág)

A pompásan díszített templom belül is egyedülálló látványosság sötét-fehér márvánnyal burkolt falaival, gyönyörű festményeivel és az intarziás márványpadlóval. A kor legjobb olasz művészeinek – Nicola és Giovanni Pisanonak, Donatellonak, Pinturicchionak, Lorenzo Ghibertinek és Bernininek – munkáit csodálhatja itt meg a látogató.

sienai-dom

A sienai dóm valószínűleg egy római kori Minerva-templom romjaira épült. 1196-ban kezdődött a munka, és többszöri megszakítással az 1370-es évekig tartott. A tervek persze közben változtak, egyre nagyobbak és nagyravágyóbbak lettek, ahogyan a város gazdagodott és fejlődött, de az 1348-as pestisjárvány, valamint bizonyos statikai problémák miatt nem minden elképzelés valósult meg. Az el nem készült épületszárny ma a Museo dell’Opera Metropolitana del Duomo (a sienai dóm múzeuma) székhelye. Itt őrzik a homlokzatot díszítő eredeti szobrokat és a sienai festők remekműveit.

A katedrális fő jellegzetessége a fekete-fehér zebracsíkozású, pisai-lombard stílusú harangtorony (Campanile) és az ellipszis alakú kupola. A főhomlokzat az itáliai gótika csúcsteljesítménye, mely Giovanni Pisano tervei alapján készült, gyönyörű ablakokkal és velencei mozaikokkal. A múzeumból érhető el a Facciatone a városra irányuló csodálatos kilátással. A Duomo része még a Piccolomini könyvtár Pinturicchio freskóival, a kívülről megközelíthető földalatti kripta, a reneszánsz alkotásokkal díszített keresztelőkápolna és a Chigi-kápolna Giovanni Lorenzo Bernini szobraival.

sienai-dom

Alaprajz: 1 Antonio Federighi szenteltvíztartója, 2 Raffaello Vanni Szent Ferenc, 3 Pier Dandini Szent Katalin, 4 harangtorony, 5 Gian Luigi Bernini Chigi-kápolna, 6 Luigi Mussini Saint Crescentius, 7 Alessandro Casolani Nativity, 8 fából készült kórus, 9 Duccio di Buoninsegna festett üvegablak, 10 Baldassare Peruzzi főoltár, 11 Donatello Pecci püspök sírja, 12 Domenico Beccafumi Kandeláber-tartó angyalok, 13 Nicola Pisano Szószék, 14 Francesco Vanni Szent Ansanus, 15 Donatello Keresztelő Szent János, 16 Piccolomini Könyvtár, 17 Andrea Bregno Piccolomini-oltár, 18 padlózat, 19 sekrestye

Amennyiben ez lehetséges, még lenyűgözőbb a háromhajós templom belső tere, mely olyan, mint egy művészettörténeti album, hiszen a 13. század mestereitől kezdve a barokkig szinte minden stílus képviselteti magát. A Siena vezető művészei által készített, 56 panelből álló padlómozaik egyedülálló a világon. Színes intarziával vagy sgraffito-technikával (több, különböző színű réteg használata, melyek egyszerre látszanak) készült márványképek ezek, melyek közül az egyik Zsigmond német-római császárt és magyar királyt ábrázolja trónon ülve, hívei gyűrűjében. Az oszlopkötegek és a kupolát tartó aszimmetrikus pillérkötegek szintén fekete-fehér márványból vannak, a szószék pedig – Nicola és Giovanni Pisano, valamint tanítványaik munkája – egyenesen gyönyörűséges. A márvány főoltár Baldassare Peruzzi műve.

Mind a külsejét, mind a belsejét tekintve a Santa Maria Assunta-katedrális nemcsak Siena legnagyobb és leghíresebb egyházi épülete, hanem egy olasz gótikus csoda.

tmoni

Forrás: utazom.com, Sok mindent Olaszországról, toszkana.info, Látnivalók és élmények, Utazás, nyaralás info, Wikipédia, Tripnholidays

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Mozaik a Villa Hadrianából
2. rész: Cellini: Sótartó
3. rész: Caravaggio: Medúza-fő
4. rész: Leonardo da Vinci: Hölgy hermelinnel
5. rész: Pierre Puget: A krotóni Milón halála
6. rész: Henri Rousseau: Az álom
7. rész: Ihachi sárkánya
8. rész: Nagy Károly talizmánja
9. rész: A Teknősbékák kútja (Fontana delle Tartarughe)
10. rész: Pablo Picasso: Guernica
11. rész: Benczúr Gyula: Budavár visszavétele
12. rész: Piero della Francesca: Szent Antal szárnyasoltár
13. rész: Alfons Mucha: Gismonda
14. rész: Emile Gallé: Váza írisszel
15. rész: Tádzs Mahal
16. rész: Edgar Degas: Balett – A csillag
17. rész: Bernini: A folyók kútja
18. rész: Gemma Augustea
19. rész: Bernini: Apolló és Daphné
20. rész: A Belém-torony
21. rész: Bocca della Verità (Az igazság szája)

2020.12.19