Csókakő talán szebb is, mint valaha


csokako-var

Aztán a leginkább a Felvidékre koncentráló vártúránkba változatosságot csempészve most a Fejér megyei Csókakőre utazunk, hogy körbejárjuk a megye egyetlen megmaradt és jórészt újjá is épített középkori erődítményét.

A csókák ugyan mára már otthonosan mozognak a nagyvárosokban is, valaha inkább a magas helyeket, hegyeket, templom- és vártornyokat választották lakóhelyül. Így hát a Vértes déli, 479 méter magas nyúlványán is ott fészkelhettek, mikoron a tatárok pusztítása után ide is várat raktak. Jelesül Márk fia István volt az építtető, 1299-ben pedig már állt is az erődítés, és védte a tihanyi alapítólevélben is emlegetett Fehérvárra menő hadiutat. Ez az István aztán bátor és okos ember lehetett, mert a szomszédos Csák birtokok (Csákvár!) ellenére Károly Róbertet támogatta. Hogy aztán 1329 márciusa, Csák Máté halála után a taljánok földjéről jött király birtokába vegyen mindent erre. Így lett királyi vár Csókakő is, Márk fia István pedig a krónikák szerint Dombót és Nyéket kapta érte cserébe. (Dombóból és Nyékből is aztán olyan sok van, hogy nem nagyon lehet tudni, hová került a csere után Csókakő hajdani birtokosa.)

csokako-var

Az 1925-ös állapotok üvegnegatívon (Szent István Király Múzeum CC BY-NC-ND)

Az viszont egyértelmű, hogy egy Galambóc vára alatti hősi tett, a király életének megmentése miatt Zsigmond a csókás várat Rozgonyi Istvánnak adta. (Mikszáth ugyan másképpen tudja ezt, az ő története itt olvasható.) A Rozgonyiak kihalása után több gazdája is volt aztán Csókakőnek. Olyan nagyurak is, mint a török elleni hadakozásban atyja örökébe lépő Corvin János, vagy az állítólag majdnem pápává választott Bakócz Tamás. A külső várat és a kaputornyot még a Rozgonyiak építették, aztán nem sok minden történt errefelé. Így Fehérvár 1543-as eleste után egy esztendővel csekély számú őrsége el is hagyta, így a török kezére került Csókakő is. No, nem volt nagy jelentősége továbbra sem, három tucat katona ha szolgált benne, de valamiféle mecsetet azért felhúztak itt lelkük épülésére.

csokako-var

Légifelvétel (Wikipédia)

Aztán Buda visszafoglalása után innen is eltakarodott a török, de nem költözött a várba már senki utána. Így pusztulásnak is indult Csókakő, 1953-ban nyilvánították csak műemlékké. De hogy tegyenek is valamit vele, arra 1995-ig kellett várni. Amikor is létrejött a Csókakői Várbarátok Társasága, és 2014-re körbeértek falai, állt a kaputorony a felvonóhíddal és rostéllyal. Minderre még rásegített 2017-től a Nemzeti Várprogram, helyre kis vár lett Csókakő, talán szebb is most, mint újkorában.

Címlapkép: Talán szebb is, mint valaha (kirandulastippek.hu)

Pálffy Lajos
Forrás: forumhungaricum.hu

2020.12.14