A Belém-torony

Remekművek világszerte 20. rész – tmoni írása

belem-torony

A Belém-torony (Torre de Belém) Lisszabon egyik legismertebb látványossága, melyet 1515 és 1519 között építtetett I. Mánuel (1469-1521) portugál király a Tejo folyó mentén, Vasco da Gama (1469-1524) felfedezőútjának emlékére, melynek során elsőként jutott el tengeri úton Indiába.

Ez a lenyűgöző épület a város egyik szimbólumává vált, melyet 1983-ban, a közeli Szent Jeromos-kolostorral együtt a Világörökség részévé nyilvánítottak. Kettős funkciót szántak neki: egyrészt a portugál főváros ünnepélyes kapujának szerepét kellett betöltenie, másrészt Lisszabon védelmi rendszerének része volt. Francisco de Arruda hadmérnök tervezte, akinek már voltak tapasztalatai erődítmények építésében a portugál gyarmatokon. A torony két részből áll: a szabálytalan hatszög alakú bástyából és a négyemeletes toronyból az északi oldalon, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra.

belem-torony

A díszes építményen fellelhetők mór jellegzetességek is, de alapjában véve Mánuel stílusban épült, mely a késő gótika és a kora reneszánsz sajátos portugál változata – Nagy Mánuel királyról kapta a nevét. A dúsan faragott erkélyek, tornyocskák, címerpajzsok mind e stílus jegyei, de a mór díszítőművészet is jól felismerhető a boltíves ablakok és balkonok finom dekorációjában és a bordázott kupolákon. A gyilokjáró és a lőrések díszítése is a Mánuel stílus remek példája. Nem véletlen, hogy a Belém-tornyot tartják az irányzat legfőbb alkotásának, hiszen megtalálható rajta a király jelképe, az armilláris gömb (egy körgyűrűkből álló csillagászati eszköz, melyet az égbolt modelljeként is emlegetnek), valamint a Krisztus-lovagrend – melynek tagja volt az uralkodó – keresztje.

A bézs-fehér mészkőből épített torony 12 méter széles, 30 méter magas és négy emeletet rejt. Legfontosabb részei a kormányzó csarnoka (Sala do Governador) az első emeleten, a királyi csarnok (Sala dos Reis) a másodikon, a közönségterem (Sala das Audiências) a harmadikon, a kápolna a negyediken, valamint a terasz. A felsőbb szintekre csigalépcsőn lehet feljutni. Ez volt az első olyan portugál erődítmény, ami kétszintű fegyverzettel rendelkezett, mely kétféle építészeti modell ötvözetéből adódott: a magas torony őrző stílusban, középkori arccal, és a modern bástya, ágyúkkal felszerelve. Egyszerre volt képes alacsonyan és magasan védekezni.

belem-torony

Mikor az építmény stratégiai jelentősége csökkent, már nem katonai feladatokat látott el, hanem börtönként és vámházként működött tovább. 1810 körül egy távírót helyeztek el a legfelső teraszon, 1865-ben pedig egy jeladót a védőterasz szélén, amely 1940-ig ott maradt.

1846-ban helyreállító munkálatokra került sor, melyet Terceira hercege, II. Mária királynő minisztere rendelt el. 1994 és 1999 között példamutató megőrzési projektet hajtottak végre, és a tornyot a legkorszerűbb takarítási és állagmegóvási technikákkal rehabilitálták.

Napjainkban a Belém-tornyot – melyet Szent Vince toronynak is hívnak a város védőszentjéről elnevezve – turisták ezrei látogatják, ez Lisszabon egyik legtöbbet fényképezett pontja és ikonikus jelképe.

tmoni

Forrás: Wikipédia, Vasárnap a világ körül, Qaz.wiki, hivatalos honlap, 500 Years of History: Tower of Belém

A képek a Wikimedia Commons és a Pixabay gyűjteményeiből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Mozaik a Villa Hadrianából
2. rész: Cellini: Sótartó
3. rész: Caravaggio: Medúza-fő
4. rész: Leonardo da Vinci: Hölgy hermelinnel
5. rész: Pierre Puget: A krotóni Milón halála
6. rész: Henri Rousseau: Az álom
7. rész: Ihachi sárkánya
8. rész: Nagy Károly talizmánja
9. rész: A Teknősbékák kútja (Fontana delle Tartarughe)
10. rész: Pablo Picasso: Guernica
11. rész: Benczúr Gyula: Budavár visszavétele
12. rész: Piero della Francesca: Szent Antal szárnyasoltár
13. rész: Alfons Mucha: Gismonda
14. rész: Emile Gallé: Váza írisszel
15. rész: Tádzs Mahal
16. rész: Edgar Degas: Balett – A csillag
17. rész: Bernini: A folyók kútja
18. rész: Gemma Augustea
19. rész: Bernini: Apolló és Daphné

2020.12.06