Mucha és társai kiállítás

Szecessziós plakátok a 19–20. század fordulójáról az Esterházy-palotában – Csendes Richárd írása

mucha-es-tarsai

A Magyar Képzőművészeti Egyetem könyvtárából és irattárából az elmúlt években több ezer fotográfia, rajz, sokszorosított grafika, japán metszet és mintakönyv került elő rejtett zugokból, szekrények tetejéről: koszos, szakadt, málladozó plakátok, plakátokhoz készült próbanyomatok.

A mennyiségében legkisebb gyűjteményrész romjaiban is sejtette hajdani szépségét. Eredetük kiderítésére, a plakátgyűjtemény tudományos feldolgozására a Magyar Nemzeti Galéria két művészettörténésze, Bakos Katalin és Földi Eszter vállalkozott. Az ő munkájuk eredménye, hogy ma, igényesen feldolgozva, a kutatók és a látogatók rendelkezésére állhat ez a nagyrészt litografált, szecessziós plakátokból álló gyűjtemény, amelyben a XIX. század végén és a XX. század első évtizedében alkotó legkiválóbb mesterek munkáit találhatjuk meg. Ennek a figyelemre méltó, gyönyörű gyűjteménynek ad otthont a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, ahol a plakátgyűjtemény mellett a Budapesti Francia Intézet támogatásával készült kiállítás katalógusa is elérhető.

A tárlat az Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.) tekinthető meg augusztus 31-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

Fotók: Csendes Richárd

2014.06.18