Hogy született Böjte Csaba füveskönyve?

A győri könyvtár online könyvbemutatója – tmoni írása

bojte-csaba-fuveskonyve-gyori-konyvtar

November 26-án 17 órai kezdettel került sor a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér első, a virtuális térben zajló könyvbemutatójára, melyet Hogy született Böjte Csaba füveskönyve? címmel hirdettek meg.

A nyomdából frissen kikerült, a Helikon Kiadó gondozásában megjelent kötetről dr. Horváth József, a könyvtár igazgatóhelyettese beszélgetett Csender Levente József Attila-díjas íróval, Csaba testvér gondolatainak formába öntőjével. A rendezvényen közreműködött Posonyi Takács László, a Győri Nemzeti Színház művésze.

Az online rendezvény első perceiben az érdeklődök megtudhatták, hogy Csaba testvér bár sajnálatos módon megfertőződött a koronavírussal, már túl van a nehezén, s hamarosan folytathatja tiszteletre méltó munkáját, melyet nem hagyott abba még a Böjte Csaba füveskönyve – Örömhöz segítő gondolatok című könyv elkészülésének idejére sem. Horváth József kérdései nyomán kirajzolódott a mű keletkezésének története: a Helikon Kiadó igazgatója kérte fel Csender Leventét, hogy ő írja a következő könyvet Böjte Csabáról. Az eredeti elképzelés szerint egy nagyobb formátumú mű született volna, mely összegzi a ferences szerzetes eddigi pályáját, hiszen tavaly ünnepelte 60. születésnapját – de valami egészen más lett belőle. Az eredeti tervet elhalasztották, és megszületett a füveskönyv, melyből 12000 példányt nyomtattak, de máris készül az első utánnyomás.

A műben egyszerre van jelen Csaba testvér munkássága, bölcsessége, hite és gondolatai. Kirajzolódik belőle a személyisége, a mindenben jót kereső és megtaláló hozzáállása, állandó derűje és elkötelezettsége. Kiderül, hogyan és miért választotta a papi hivatást és a ferencesek rendjét. Jelmondata: „Jónak lenni jó, jót tenni jó.” Több füveskönyve is van Böjte Csabának (pl. A lélek lélegzetvétele), de azok mind tematikusak, egyetlen téma köré szerveződnek. Ez viszont sokkal szabadabb, az is kirajzolódik, hogyan jutott el a szerzetes a szóban forgó bölcsességhez.

5 fejezet, 136 írás, történelmi mélység és látásmód – ez jellemzi a kötetet, de hogyan íródott? Csender Levente és Csaba testvér 5 hetet töltött együtt. Böjte Csaba végig dolgozott, egyik helyről a másikra utazva Erdélyben, sok-sok kilométert megtéve. A krónikás végig vele volt, és miközben egyik helyről a másikra eljutottak, kérdezett. 136-ot. És minden kérdésre – a legösszetettebbre, legkomplexebbre is – kapásból érkezett a válasz. Az öt hét történései, pillanatai fotókon megtekinthetők a füveskönyv Facebook-oldalán. A kötet felépítése és pontos tartalma az út során alakult ki, s az egészet tekintve a szerzetes világlátása mozaikszerűen áll össze benne. Elmélkedéseket olvashatunk a ma emberéről, örök érvényű és friss gondolatokat, gyakorlati tanácsokat arról, hogy milyennek kellene lennünk, hogy boldogabbak legyünk, és mit kellene cselekednünk, hogy ez a világ jobb és élhetőbb legyen.

A beszélgetés során Csender Levente elmesélte, hogy számára ez az 5 hét nem munka volt, hanem egy színes kaland, amely belső utazássá vált az út során. Egy öthetes lelkigyakorlatnak érezte, melyet életre szóló élményként fog megőrizni. A könyvbemutatón 7 jól megválasztott részlet hangzott el a könyvből Posonyi Takács László tolmácsolásában, mely színesítette a programot, illusztrálta a könyv tartalmát és hangulatát, ízelítőt adott belőle.

Az online könyvbemutató a könyvtár Facebook-oldalán zajlott, ahol utólag is bármikor megtekinthető, éppúgy, mint a könyvtár YouTube-csatornáján.

tmoni
Fotók: F. Sipos Bea

2020.11.30