Óriásmozaik Rubik-kockából

Hát ez csúcs! 6. rész – SzaSzi írása

rubik-kocka-mozaik

Emlékeznek még, amikor egy játék miatt az 1970-es évek végén igazi őrület lett úrrá az ország lakosságán? Ez volt a Rubik-kocka, amit lázasan tekertek kicsik és nagyok, fiatalok és idősek. A „kockabolondéria” később alábbhagyott, s azóta a bűvös játék jobb esetben a polcon porosodik. Persze nem mindenkinél! Mit tehet az ember, ha mondjuk gyűjtő, több száz Rubik-kocka tulajdonosa, de ennél többre vágyik? Nos, ha netán szorult belé egy kis művészi tehetség, akkor csatlakozzon a rubikubistákhoz!

A rubikubizmus létező művészeti irány. Tulajdonképpen a pixelekre bontott képet rakják ki a kocka színeinek segítségével, vagyis egy-egy alkotáshoz akár több ezer Rubik-kockát is felhasználhatnak. 2009-ben például 4050 darabból készült el Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című híres festményének imitációja. Az 5,2x2,6 méteres alkotás 50000 dollárért egy floridai magángyűjtő tulajdonába került. Beindult a „bolondéria”, az alkotók nagyobb kihívásra vágytak! A rekordok sorát a Sixtus-kápolnában látható Michelangelo remekmű, az Ádám teremtése megjelenítése követte. Josh Chalom 2010-ben kezdte a munkát, 400 órát és 12090 kockát áldozott a művészet oltárán.

A rubikubisták élén egy kanadai csapat, a Cube Works Stúdió tagjai állnak, akik újabb és újabb elképesztő célt tűznek ki maguk elé. 2013-ban, minden korábbi rekordot megdöntve, 85794 kockából készítették el a Macao Muralt, vagyis a kínai Makaó látképét. A műalkotás már méreteiben is elképesztő volt: 60 méter széles és 4 méter magas. Az örökbecsű alkotások reprodukciója mellett népszerű, világhírű emberek portréit is „kirakják”, és van az a pénz, amelyért túladnak ezeken.

rubik-kocka-mozaik-invader

A kitartóbbak akár maguk is nekiállhatnak egy-egy mozaiknak, mert a technika közismert. Csupán egy képszerkesztővel pixelekre kell bontanunk a megvalósítandó képet (ne felejtsük el, hogy csupán hat színt használhatunk). A kockának csak egy oldalát kell használni, így 3x3-as négyzetekben szükséges gondolkodni. Ha a megfelelő mennyiségű Rubik-kocka rendelkezésre áll, kezdődhet a „kirakás”. Inspiráló, lenyűgöző és szórakoztató! Példaként így raknak ki magyarok egy matyó mintát.

Az idő persze véges és drága, éppen ezért kell megfizetni például egy Invader nevű utcai művész „alkotásait” (fenti kép). Ő a legmenőbb ezen a téren, egy kb. 800 klasszikus bűvös kocka felhasználásával készült alkotása 20 ezer font körüli összegért vásárolható meg.

Mi, magyarok a világ élvonalából persze ezen a téren sem akarunk elmaradni, 2016. április 13-án meg is született a hazai rekord. A Budapesti Corvinus Egyetem központi aulájában közel 3 és fél négyzetméteres mozaikkép készült el 1000 Rubik-kockából (9000 pixel), amelyet hat kockakirakó versenyző állított össze néhány óra alatt. A 2,3x1,44 méteres „festmény” a New York-i és a budapesti Szabadság-szobrot ábrázolta.

És igen, így vagy úgy, de ott vagyunk a világ élvonalában! 2020. november 8-án egy Sanghajban tartott külgazdasági rendezvény kétségtelenül legnagyobb látványossága a Puskás Ferencet ábrázoló, 910 kockából kirakott, kétméteres Rubik-mozaik volt.

A művészet lehetőségei határtalanok!

SzaSzi

Források: ruwix.com, cubeworks.ca, buvoskockak.hu, magyarrekord.hu, nemzetisport.hu

A képek a flickr.com gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Akinek füstöl a keze alatt a billentyű
2. rész: Mini várak között
3. rész: Közép-Európa leghatalmasabb erődítménye
4. rész: Bolhányi művészet, mákszemnyi nagyságok
5. rész: A világ legnagyobb hangszere, a Nagy Stalacpipe orgona

2020.11.25