Láthatatlan hulladékok

Európai Hulladékcsökkentési Hét

europai-hulladekcsokkentesi-het

2020. november 21-29. között kerül sor az Európai Hulladékcsökkentési Hétre. A kezdeményezésnek minden évben van egy kiemelt témája. Ebben az esztendőben a „Láthatatlan hulladékok” állnak a projekt fókuszában. Hogy mik is ezek? Az egyes termékek előállítása során keletkezett hulladékok, melyeknek léte nem is tudatosul bennünk egy-egy áru megvásárlásakor. Gondolták volna például, hogy egyetlen okostelefon előállítása és csomagolása során 86 kilogramm hulladék keletkezik, egy farmernadrág előállításához pedig kb. 10 ezer liter víz szükséges?

A hulladékminimalizálási kampányban részt vevő országokban egy teljes héten keresztül önkéntesek saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újrahasználatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. Az akcióval ösztönözni kívánják a lakosságot, hogy az élhetőbb, tisztább környezet és a környezetkímélőbb életmód érdekében tudatosan figyeljenek mindennapi fogyasztási szokásaikra. A projekthez csatlakozók saját, helyi lehetőségeiket, körülményeiket felmérve valósítják meg és teszik közkinccsé ötleteiket annak érdekében, hogy azokat mások is megismerjék és használhassák.

Mi, könyvtárosként összegyűjtöttünk néhány információforrást – elsődlegesen intézményünk, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér gyűjteményében meglévő könyveket ‒, amelyek segítséget nyújtanak a „zöldebb” életvitelhez és az ökológiai lábnyom csökkentéséhez.

Bea Johnson: Zero Waste otthon – Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

Lehetséges-e fenntartani egy háztartást hulladéktermelés nélkül? Lehet-e úgy vásárolni, hogy szatyrainkba ne kerüljenek műanyag csomagoló eszközök? Meg lehet-e szabadulni mindattól, amire igazából nincs is szükségünk? Bea Johnson arra bátorít, hogy csökkentsük az otthoni felhalmozást, mondjunk le a dolgok birtoklásáról. A könyv szerzője a zero waste életmód élharcosa. 2008 óta követi a hulladékmentes életmódot, és mára mindössze egy befőttesüvegnyi szemetet termel családjával együtt évente.

Katie Elzer-Peters: Konyhakert hulladékmentesen – Növesszük újra a leveleket, szárakat, magokat és a többi zöldségmaradékot!

A Konyhakert hulladékmentesen minden szükséges tudnivalót megad arról, hogyan növeszthetjük újra az egyes zöldségeket és gyümölcsöket a konyhai maradékokból. Panellakásban is tarthatunk friss zöldség és fűszernövényt. Kertészeti ismeretekre tehetünk szert, és „kiskertünk” kialakításába bevonhatjuk a gyerekeket is. A fotókkal illusztrált útmutatókat követve láthatjuk, hogy a korábban a szemétbe hajított konyhai hulladékok hogyan fejlődnek ízletes, új növényekké a konyhapulton!

Paul Hawken: Visszafordítható – 100 hatékony megoldás a klímakatasztrófa megállításához

A Paul Hawken által szerkesztett, nagyon igényes kivitelű kiadvány közérthető szövegével, meggyőző illusztrációs anyagával a laikusok számára is szemléletformáló hatású lehet. Ebben a kötetben nem háztartási praktikákról van szó, hanem sokkal nagyobb ívű ismeretterjesztésről. A Drawdown Project keretében elismert kutatók és szakemberek, elkötelezett politikusok a világ minden tájáról megvizsgálták és modellezték a globális felmelegedés megállításának 100 legfontosabb módját. Egy tudományosan alátámasztott, gazdaságos, innovatív javaslatcsomagot készítettek a klímakatasztrófa megállítására – ezt olvashatják a kötetben. Külön fejezet foglalkozik az anyagokkal – ezen belül is az újrahasznosítással –, tehát helye van e könyvajánlóban. Mindazonáltal a környezetvédelem iránt érdeklődők számára a kötet egésze érdekes lehet. Megtudhatják például, hogy a klímavédelemben milyen szerepet szánnak a szerzők a nőknek.

recycle-reduce-reuse

Nagy Réka: Ökoanyu. Egyszerűen zöld. Környezettudatos és takarékos háztartási ötletek

Nagy Réka fontos könyvet adott közre. Az édesanyák többsége a munkahely és az otthon között egyensúlyozva próbál helytállni mindkét helyen. A pénzkeresés mellett szeretné biztosítani azt, hogy családja egészséges környezetben élhessen, teljes értékű táplálékot fogyaszthasson, mindezt úgy, hogy ne terhelje túl a pénztárcáját és a környezetet. A szerző úttörőként elöl járva kipróbált praktikák, módszerek, receptek, weboldalak sokaságát gyűjtötte össze, megkönnyítve a környezettudatos követőinek dolgát.

Oláh János: Klímagazdálkodás: konzervatív környezetgazdálkodás, takarékos anyaggazdálkodás, helyi gazdálkodás, közösségintegrálás, bölcs fogyasztás

Oláh János 2020-ban megjelent kötete enciklopédia a szó eredeti értelmében. A szakterület teljességének bemutatására és oktatására vállalkozik mint általános környezetgazdálkodási tankönyv. A nyersanyagokkal és a környezeti adottságokkal való bölcs gazdálkodás mellett kitér a társadalmi változások szükségszerűségére is: a helyi gazdálkodás megerősítésére, a közösségfejlesztésre és a tudatos vásárlói magatartás kialakítására.

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! ‒ Hulladékcsökkentés lépésről lépésre

A szerző saját tapasztalatain alapuló, összefoglaló gyakorlati kézikönyvet vehet kezébe az olvasó, amely lépésről lépésre vezeti végig a hulladékminimalizálás folyamatán. A tartalomból: szemléletformáló alapok a zéró hulladék életvezetéshez; gyakorlati lépések három szinten – kezdő, haladó, és szuperhaladó; minden rész végén megtakarítási kalkuláció egy 5 fős átlagos magyar család költségvetésére; hazai és európai uniós jogszabályi vonatkozások; társadalmi szervezetek, gyűjtőhelyek, nonprofit vállalkozások, applikációk; társadalmi aspektusok áttekintése; házilag elkészíthető tisztító- és kozmetikai szerek receptúrái; zéró hulladék háztartás alapanyaglistája; magyarországi zéró hulladék életformát támogató webáruházak és boltok elérhetősége.

recycle-reduce-reuse

A környezettudatos gondolkodás neveltetés kérdése. Ebben talán a személyes példamutatás a legfontosabb. A téma iránti érdeklődés felkeltésében azonban számos kiadvány, rejtvényfüzet, brosúra segíti a szülőket. A kínálatból egy friss, tavasszal megjelent mesegyűjteményt ajánlunk figyelmükbe:

Amikor a kukák világgá mentek – Mai mesék a zöld jövőért. Antológia

A Móra Kiadó 24 kortárs magyar író történeteiből válogatott a rendhagyó tematikájú kötet összeállításakor. A mesék pedig teszik a dolgukat: példát mutatnak, bátorítanak, kitartásra nevelnek és – nem mellesleg ‒ a természet védelmének számtalan módjára hívják fel a figyelmet. Egy-egy mesében szó esik a fajok védelméről, a szemetelésről, az erdőirtásokról, az újrahasznosításról, a zöldfelületek csökkenéséről vagy éppen a tengerszint emelkedéséről. A történetek többsége az iskolás korosztályhoz szól.

Ha az állandó tartalmak mellett megújuló, friss információkhoz is szeretnének hozájutni, olvassanak környezetvédelmi blogokat, vagy nézzenek videoblogokat. A kínálat hatalmas, mi most elsőként a Zöldhullám gyűjtőblogra hívjuk fel a figyelmüket, ahol a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország tesz közzé írásokat. A következő ajánlatunk a hulladékcsökkentés területén öt éve működő hulladekmentes.hu családi vállakozás. Az oldal blogként és webáruházként is működik, ami segítségükre lehet abban, hogy tényleg elinduljanak a zero waste alkalmazásának útján.

Ha ténylegesen elköteleződtek a téma mellett, jól jöhet néhány „zöld” influenszerrel történő megismerkedés. Ők írásaikban, videobejelentkezéseikben, podcastjaikban fontos információkat tesznek közzé, ösztönzőleg hatnak, kihívásokat hirdetnek meg, amelyekhez csatlakozva közösségi élményként élhetik meg a környezet védelmét. Kicsit hazahúz a szívünk, amikor közülük Markó-Valentyik Anna Zölden Győrben című weboldalára hívjuk fel a figyelmet. Anna a Vaskakas Bábszínház színművésze, és emellett a környezetkímélő életmód élenjárója – itt beszélgettünk vele hosszabban a témáról.

okologiai-labnyom

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét kiváló alkalom arra, hogy Önök is cselekedjenek! Döntéseikkel, választásaikkal sokat tehetnek a háztartásukban keletkező hulladék csökkentéséért.

O. W.

A képek a flickr.com gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

2020.11.23