November 14. – A cukorbetegség világnapja

Ősze Mária írása

world-diabetes-day-logo

1991 óta a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (International Diabetes Federation, IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) kezdeményezésére november 14-dike A cukorbetegség világnapja (World Diabetes Day).

A diabétesz igazi népbetegség, gyerekektől kezdve az idősekig a világon több százmillió ember szenved ebben az anyagcserezavarban, amely ráadásul súlyos szövődményekkel is járhat. Magyarországon a lakosság közel tíz százaléka érintett. Az 1990-es évek elejére világszerte olyan mértékben megnövekedett a cukorbetegek száma és a rájuk leselkedő veszély, hogy az IDF és a WHO ezzel a világnappal kívánta felhívni a figyelmet erre a betegségre. A nap jelképe pedig 2007 óta a kék kör, amely a cukorbetegség globális szimbóluma.

A két világszervezet azonban nem véletlenül választotta ki november 14-ét. Aznap született ugyanis Frederick Grant Banting (1891-1941) kanadai orvos és fiziológus, aki John James Rickard Macleoddal (1876-1935) megosztva 1923-ban fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat kapott az inzulin felfedezéséért, amely „a cukor sejtekbe való beépülését segítő, a vércukor szintet szabályozó és megfelelő tartományon belül tartó hormon”. A cukorbetegség „egy olyan anyagcsere betegség, amely a cukor túlzott felhalmozódását okozza a vérben. Inzulin hiányában vagy az inzulin hatásának csökkenésekor a sejtek ugyanis nem tudják a glükózt a vérből felvenni, így az a vérben marad”.

A cukorbetegség világnapja minden évben egy-egy, a betegséghez köthető témát helyez a nap és az események középpontjába. Ezeknek a kampányoknak a segítségével igyekeznek felhívni a nyilvánosság és a politikai élet figyelmét a diabétesszel kapcsolatos legfontosabb területekre, kihívásokra. A teljesség igénye nélkül fókuszba került már a betegség kapcsolata az emberi jogokkal, az életstílussal; a gyermekek, kamaszok, fogyatékkal élők és hátrányos helyzetűek cukorbetegsége; a kór kapcsolata az elhízással; megelőzésének lehetőségei; az egészséges táplálkozás; valamint a család és a cukorbetegség kapcsolata. Emellett ezen a napon különböző szűrőprogramokat, sportrendezvényeket, illetve figyelemfelkeltő rádiós és televíziós kampányokat tartanak.

2020-ban A nővér és a cukorbetegség (The Nurse and Diabetes) a megadott téma, amellyel arra utalnak, hogy ennek a kórnak a kezelésében óriási szerep hárul világszerte azokra a megfelelő képzettséggel rendelkező nővérekre, akik a cukorbetegekkel foglalkoznak és állapotuk javulását elősegítik. Jelenlétük meghatározó többek között a korai diagnosztizálásban, a szövődmények megelőzésében, a betegek lelki támogatásában.

A World Diabetes Day napjainkra 160 országban mintegy egymilliárd embert elérő kampánnyá vált, számos rendezvényt tartanak világszerte, ismertetők, interneten elérhető anyagok is készülnek hozzá.

Ősze Mária

Felhasznált irodalom: Magyar nagylexikon 3. kötet; medicover.hu; wikipedia; worlddiabetesday.org

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2020.11.14