''Mindenkinek mindene'' – Megújult a Boldog Apor Vilmos-emlékkiállítás

Berente Erika írása

boldog-apor-vilmos-emlekkiallitas-gyor

November 9-én, ünnepélyes keretek között került sor a megújult Boldog Apor Vilmos-emlékkiállítás megnyitójára. November 10-től már a nagyközönség is tiszteleghet Győr vértanú püspökének emléke előtt. Miért és hogyan épült át az Apor Vilmos boldoggá avatásának alkalmából kialakított tárlat? ‒ mindezt megtudhattuk a média képviselői számára tartott sajtóbejáráson.

Veres András megyéspüspök köszöntőjében utalt arra, a pandémia ellenére is szükségesnek tartották, hogy méltóképpen megemlékezzenek Apor Vilmos Jó Pásztorként vállalt halálának 75. évfordulójáról. A Káptalandombon 25 éve nyitott kiállítás felfrissítésre várt. Az elmúlt évtizedek technikai fejlődése, a látogatói szokások változása ösztönzőleg hatott: a mai kor igényeinek megfelelő, interaktív tárlattal kell közelebb hozni, megismertetni a látogatókkal Apor püspök életútját és személyiségét. Veres András a boldoggá avatási eljárás posztulátoraként fontosnak vélte, hogy a kiállítás kimondottan a vértanú életére koncentráljon, bemutatva a hőssé formálódás folyamatát: a körülmények alakulását és Isten munkáját. Szándéka szerint a tárlat nem csupán ismereteket ad át, hanem az érzelmekre is hat. Bízik abban, hogy az itt szerzett élmény a felebaráti szeretet gyakorlására fogja buzdítani a látogatókat, s erre bizony szükség is van ebben a nehézségekkel terhelt világban.

Kiss Tamás, az Egyházmegyei Könyvtár és Kincstár igazgatója részletesen ismertette a kiállítás koncepcióját. A tárlatot Apor püspök vértanúságának helyén alakították ki. A kiállítás két szintet foglal magában. A földszint Apor Vilmos életútját mutatja be: előbb az arisztokrata családi hátteret, a szülők, a testvérek, a neveltetés szerepét. Ezt követi a gyulai plébánián eltöltött évek ismertetése, ahol talán Apor közösségszervező tevékenysége volt a legdominánsabb.

A Győrben töltött négy esztendő ismertetésével és az üldözöttekért folytatott munkája bemutatásával zárul a kiállítás ezen szakasza. A pinceszinten, az akkori óvóhelyen az utolsó három nap történéseit ismerheti meg a látogató. Itt alig vannak installációk. Nem tárgyak, hanem a szemtanúk beszámolóiról készült filmfelvételek révén tudhatjuk meg, hogy mi is történt itt 1945 húsvétján... Innen a központi terembe jutunk, ahol Apor püspök ereklyéjét és a mennyezetbe fúródott golyók nyomait láthatjuk, s hallhatjuk utolsó szavait… Itt elcsendesedve mélyen átélhetjük Apor Vilmos életáldozatának nagyságát.

Gősy László projektmenedzsertől megtudtuk, hogy a kiállítás elkészítésére 2019-ben kaptak felkérést. A kihívás nagy volt: Győr legrégebbi tereiben kellett a legmodernebb technikai eszközöket üzembe állítaniuk úgy, hogy a szerelvények rejtve legyenek, és hogy szükség esetén az eredeti állapot visszaállítható legyen. 2020 tavaszára a tervek elkészültek, a kivitelezés nyáron kezdődött. A munkálatokat mintegy négy hónap alatt 22 vállalkozó közel 80 embere végezte el példaértékű hozzáértéssel és odaadással.

A kiállítás vezetése (a narráció, a filmvetítés, hang- és fényeffektek stb.) érzékelőkkel egybekötött számítógéppel történik. A tárlat megtekintéséhez egy audioguide mobil applikációt is kifejlesztettek, amelynek segítségével még több információhoz hozzájuthatnak az érdeklődők. Az emlékkiállításhoz nyomtatott anyag is készül.

A koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében hozott kormányzati intézkedések értelmében a Boldog Apor Vilmos-emlékkiállítás jelenleg ZÁRVA tart.

Berente Erika
Fotók: Vas Balázs

2020.11.10