''Hazánk'' – koszorú a hősök tiszteletére

SzaSzi írása

hazank-emlektabla-koszoruzas

A Hazánk című győri újság, amely 1956. november 4-én indult, egy hónapos megjelenése alatt a „forradalom lapja” lett, és hős újságíróinak emlékét tábla hirdeti a Városház tér 3. szám falán (a Szárnyaskerék épületén a Révai utca felől).

Itt működött egykor a rövid életű lap szerkesztősége. Az önkormányzat vezetése minden évben megemlékezik az 56-os forradalom hőseiről: 2020. november 4-én Radnóti Ákos alpolgármester helyezett el koszorút tiszteletükre az emléktáblánál. 

hazank-emlektabla-koszoruzas

A történelmi jelentőségű lap azért is különleges volt, mert a szovjet csapatok bevonulásának napján került először kiadásra. Tíz újságíróval, valamint egy szerkesztőségi munkatárssal indult, és „szabadságharcos múltja” miatt választotta a Hazánk nevet. „A lapot bátor, hazafi újságírók szerkesztették, akiknek ezért sajnos nagy árat kellett fizetniük. Bertalan Lajos például, akinek az első számban „Ne bántsd a magyart!” címmel jelent meg bátorító vezércikke, három év börtönt kapott, de olyan is volt közöttük, akinek el kellett hagynia a hazáját” – emelte ki az alpolgármester.

Ők voltak azok, akik felvállalták a harcot a forradalom értékeiért, és bár a város számos hőst számlál, „a mi kötelességünk a tiszteletadás és emlékük életben tartása” – fogalmazott Radnóti Ákos, aki zárásként koszorút helyezett el az emléktáblánál.

hazank-emlektabla-koszoruzas

Tisztelt Olvasó! Győrött méltó tisztelettel emlékezhetünk e lapra és egykori szerkesztőire. Ezt a célt szolgálja többek között, hogy – az országban talán egyedülálló módon – a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér digitalizált változatban is elérhetővé teszi honlapján gazdag és változatos tartalmát. Történetéről pedig a Győri Szalon oldalán olvashatnak.

SzaSzi
Fotók: Óbert Klára

2020.11.04