Elhunyt Sir Sean Connery


sean-connery

Október 31-én, életének 91. esztendejében elhunyt Sir Sean Connery Oscar-díjas skót színész. A halálhírt családja jelentette be, a tájékoztatás szerint Connery-t hosszú betegség után, bahamai otthonában, álmában érte a halál.

Sir Sean Connery, akit II. Erzsébet királynő 2000-ben emelt a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra, Őfelsége leghíresebb titkos ügynöke, James Bond első filmbeli megtestesítőjeként tett szert világhírnévre. Összesen hét Bond-filmben alakította a valóságban is létező brit külső hírszerzés, az MI6 007-es ügynökét, először 1962-ben. Oscar-díjat 1988-ban vehetett át az Aki legyőzte Al Caponét című filmben nyújtott alakításáért. Sean Connery augusztus 25-én ünnepelte 90. születésnapját.

A skót származására rendkívül büszke Connery Edinburghban, Skócia fővárosában született 1930-ban, szegény munkáscsaládban. Színészi pályafutásának kezdete előtt több szakmában kipróbálta magát: volt koporsófényező, tengerész, rendszeresen állt modellt a művészeti akadémia növendékeinek, majd Londonba utazott, és 1950-ben harmadik helyezést ért el a Mr. Universe testépítő versenyen.

A filmstúdiók eleinte középszerű filmekben adtak neki lehetőséget. Első komolyabb szerepét Lana Turner oldalán kapta 1958-ban a Máshol, máskor című filmben, de a világhírt a Dr. No című első James Bond-filmben nyújtott főszereplői alakítása hozta el számára. A Gyémántok az örökkévalóságnak című epizód után ugyan átadta a 007-es ügynök szerepét Roger Moore-nak, de James Bond utána következő megtestesítői sem tudták őt feledtetni. Tizenkét év szünet után, 1983-ban vállalt ismét egy Bond-filmet, amelynek címe – Soha ne mondd, hogy soha – a szóbeszéd szerint egy korábbi ígéretére utalt, ugyanis amikor 1971-ben elbúcsúzott a karaktertől, kijelentette, hogy többé nem vállal Bond-filmet.

Sean Connery-nek semmiféle színészi képesítése nem volt, csak kiváló színészi adottságai, így sem a nézők, sem a kritikusok nem tudták beskatulyázni. Felejthetetlen alakítást nyújtott például Sidney Lumet A domb című filmjének Roberts őrmestereként is. Legalább ilyen emlékezetes volt A jégsziget foglyai (1969) önfeláldozó Amundsenjének szerepében, és hiteles tudott lenni Alfred Hitchcock mozijában, a Marnie-ban (1964) is.

Ahogy idősödött, egyre összetettebb figurák szerepeit bízták rá. Mély átéléssel és bölcsességgel jelenítette meg A rózsa neve (1986) nyomozó szerzetesét – ezért az alakításért BAFTA-díjat kapott ‒, vagy a Medicine Man (1992) Afrikában küzdő orvosát. Központi figurája volt olyan akciófilmeknek is, mint a Szikla (1996) vagy a Vadászat a Vörös Októberre (1990). Az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989) című kalandfilmben ő alakította a kalandor régész édesapját.

1998-ban elnyerte a BAFTA legrangosabb díját, a British Academy Fellowshipet. Utolsó filmje a 2003-ban, Alan Moore képregényéből készült A szövetség című alkotás volt. Ezután visszavonult és több filmszerepet nem vállalt, bár 2012-ben a Sir Billi című animációs filmhez kölcsönözte a hangját, mivel a film főszereplőjét róla mintázták.

Connery-t már 1997-ben felterjesztették a lovagi címre, de akkor kihúzták a nevét a listáról, mert nyíltan támogatta a skót függetlenségi mozgalmat. A közvélemény nyomására azonban a brit kormány végül meghátrált, sőt Connery-nek megadatott az is, hogy a magas kitüntetést Edinburgh-ben, hagyományos skót népviseletben vehette át.

Sir Sean Connery második feleségével, Micheline Roquebrune-nel élt. Első házasságából született Jason Connery nevű fia a filmszakmában dolgozik, csakúgy, mint unokája, a 23 éves Dashiell Quinn Connery.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2020.11.02