Menyasszonytánc – Premier a Győri Nemzeti Színházban

Ősze Mária írása

menyasszonytanc-gyori-nemzeti-szinhaz

Jávori Ferenc „Fegya” Menyasszonytánc című klezmer musicalje 2020. október 28-tól látható a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán a teátrum igazgatója, Forgács Péter rendezésében. A szövegkönyvet Indig Ottó (1890-1969) Torockói menyasszony című színműve nyomán Kállai István és Böhm György, a dalok szövegét pedig Miklós Tibor írta.

A Menyasszonytánc a világ első klezmermusicalje, amelynek ősbemutatóját a Budapesti Operettszínházban tartották 2006. március 17-én. A klezmer kelet-európai jiddis hangszeres tánczene, amelynek Magyarországon a Jávori Ferenc által 1990-ben alapított Budapest Klezmer Band a legjelentősebb képviselője. Jávori Ferenc „Fegya” zenéje azonban nem ismeretlen a győri közönség számára sem, mivel a Győri Balett Purim, avagy a sorsvetés című balettjét és a Klezmer táncszvit alapján készült táncjátékát egyaránt nagy sikerrel játszotta.

A Menyasszonytánc helyszíne Erdély az 1930-as években, ráadásul egy olyan település, ahol magyarok, románok és zsidók élnek egymás mellett. Itt készül házasságot kötni a két fiatal, Patkós Rózsi (Bori Réka) és Bárány András (Kurucz Dániel), azonban az egész falu életét felbolygatja Rózsi hiányzó okiratainak pótlása. Az ettől kezdve több szálon és helyszínen futó, mozgalmas cselekmény betekintést nyújt abba, hogyan borítja fel nemcsak a fiatalok, hanem a teljes falu életét egy ilyen látszólag egyszerű esemény.

Bátonyi György díszlettervező karakteresen különítette el egymástól a különböző helyszíneket, a korhű jelmezeket pedig Győri Gabi tervezte. Identitásvesztés és -keresés, szerelem és szenvedély, évtizedekig elfojtott érzelmek, vallási kirekesztés és tolerancia, a messzi távolba való elvágyódás egyaránt megjelenik a műben, de a humor sem hiányzik.

Mindezt a csodálatos zene is visszatükrözi, ahogy maga a zeneszerző frappánsan megfogalmazta: „Az identitáskeresés, a különböző hagyományokkal rendelkező közösségek együttélésére jellemző súrlódások és egymásra találások bemutatására a zene a legmegfelelőbb közeg.” Az eredetileg klezmer zenekarra komponált muzsika Lendvai Péter nagyzenekari átiratában hangzik el az előadáson, ahol közreműködik a Győri Nemzeti Színház zenekara, énekkara és tánckara, vezényel Silló István és Köteles Géza.

A Győri Nemzeti Színház társulatának tagjai évről évre elkápráztatják a publikumot éneklésükkel és színészi alakításaikkal, sőt tánctudásukkal is. Nincs ez másképp a Menyasszonytánc esetében sem. A két fiatal és nagyon tehetséges, pályájuk elején járó Bori Réka és Kurucz Dániel alakítása a darab legmegrendítőbb pillanatait jelentik a nézők számára. Herskovics Ármin kocsmáros humort sem nélkülöző alakját pedig láthatóan nagy élvezettel kelti életre Csankó Zoltán.

Az előző, 2019/2020-as évadra érvényes bérlettel rendelkezők tekinthetik meg a Menyasszonytáncot az elmaradt Amadeus pótlásaként (a lista a színház honlapján elérhető). Az előadás teljes színlapja szintén a Győri Nemzeti Színház weboldalán található meg.

Ősze Mária
Fotók: Győri Nemzeti Színház / Orosz Sándor

2020.10.27