5+1 krimi őszre


krimi-2020-osz

Október közepén jelent meg Jo Nesbø legújabb regénye, és mint olyan, ez mindig egyféle ünnep a műfaj és a szerző rajongóinak. Ennek apropóján néztük meg, melyek a legizgalmasabb krimik, amelyeket egy könyvmoly beszerezhet a borongós őszi napokra. A hatodik talán kissé kilóg a sorból, de roppant érdekes – lehet, hogy az lesz a titkos befutó?


JO NESBØ: A BIRODALOM (ANIMUS)

A kiadó azt mondja, hogy ez talán a legerősebb önálló története, szinte érezni olvasás közben, hogy Jo Nesbø mennyire élvezte a megírását. Remek karakterrajzok, folyamatos feszültség és tökéletes dramaturgia jellemzi; biztosak vagyunk benne, hogy nem fog csalódást okozni.

Az autószerelő Roy békés, egyszerű életet él tanyáján, és egy benzinkutat üzemeltet a közeli faluban. Amikor öccse, Carl hosszú idő után hazatér külföldről, nemcsak barbadosi feleségét, Shannont hozza magával, hanem egy magashegyi wellnesshotel terveit is, amely reményei szerint majd felpezsdíti a környék életét. Roy birodalmának nyugalmát felkavarják a vendégek, és a testvérek gyerekkorából sötét titkok törnek a felszínre. Ráadásul a helyi rendőr szimatolni kezd saját apja évekkel ezelőtti eltűnése után, amely valószínűleg összefügg a fiúk szüleinek tragikus halálával. Roy mindig védelmezte öccsét, de egymás iránti lojalitásukat ezúttal próbára teszi a pénzsóvárság és a gyanakvás.

A férfinak el kell döntenie, meddig hajlandó elmenni azért, hogy továbbra is megóvja Carlt, és azzal is szembe kell néznie, hogy Shannonhoz talán nem csupán rokoni érzések fűzik. Vajon a lassan feltáruló titkok elszakítják a testvérek közötti köteléket? A birodalom sötét és magával ragadó thriller a hűségről, a szeretetről, a féltékenységről és a becsvágyról.


ERICA KATZ: FIÚK KLUBJA (21. SZÁZAD)

Az Erica Katz álnéven debütáló szerző egy manhattani ügyvédi irodánál dolgozik, a Columbián diplomázott jogból. A Fiúk klubja olyan, mintha a Grisham-féle A cég világába lépnénk – csak éppen napjaink New Yorkjában. Feszült, baljós és szexi – világszerte ez 2020 egyik sikervárományos debütálása. Ráadásul a Netflix is opciós szerződést ajánlott a szerzőnek.

A regény főszereplője Alex Vogel, aki munkát kap az egyik legnagyobb New York-i jogi cégnél, és ezzel, úgy érzi, valóra vált minden álma. Magas fizetés, izgalmas munka, péntek esténként dől a pezsgő és a koktél.

De a makulátlan pedigréjű cég sötét titkokat rejteget. Alex kollégái el-eltűnnek a mosdóban, hogy kokaint szippantsanak, a vezető munkatársak az íróasztal alatt alszanak – ha egyáltalán jut idejük alvásra –, amikor pedig ébren vannak, gyanús ügyleteket fedeznek. Alex vadidegen nőkbe botlik, akik nem mernek feljelentést tenni, és hamarosan ráébred: ha be akar illeszkedni, neki is egynek kell lennie a fiúk közül – és szemet kell hunynia minden fölött. Be kell lépnie a klubba. Miközben kezd szétcsúszni az élete, Alex rádöbben: a fiúk klubja veszélyes hely.

Briliáns, megkerülhetetlen fejlődéstörténet, amely dokumentálja a vállalati jog világában karriert építő nők hangját.


SCOTT TUROW: AZ UTOLSÓ TÁRGYALÁS (ÁLOMGYÁR)

A tervek szerint novemberben érkezik a tárgyalótermi drámák mesterének legújabb regénye, Az utolsó tárgyalás. Igen, Scott Turow-ról van szó, akinek 1987-ben megjelent Ártatlanságra ítélve című regénye tulajdonképpen új műfajt teremtett. Legújabb könyve (amelynek főszereplője ráadásul egyáltalán nem ismeretlen azok számára, akik olvasták az imént említett történetet) mesterien megírt jogi thriller; azokba a mélységekbe pillant be, ahol a törékeny emberi természet és az igazságszolgáltatás rendszere szembekerül egymással. A feszült hangulatú sztori felveti azt a kérdést is, hogyan mérhető egy élet értéke.

A nyolcvanöt éves, híres védőügyvéd, Alejandro „Sandy” Stern egészsége megrendült, szelleme azonban még mindig ugyanolyan eleven, mint karrierje csúcsán. Nyugdíjba készül, ám amikor egy régi barátját, dr. Kiril Pafkót, a Nobel-díjas orvost bennfentes kereskedelemmel, csalással és gyilkossággal vádolják, Stern elhatározza, hogy elvállal még egy utolsó tárgyalást.

Stern a kiváló rákkutató életének csillogó felszíne alá hatol, olyan mélyre ás, hogy lassan mindent megkérdőjelez, amit addig tudott a barátjáról. Az ügyvéd kötelességtudata, hogy védelmezze az ügyfelét. Az igazságszolgáltatás erejébe vetett hite még egyszer utoljára kemény próba elé kerül a tárgyalóteremben, ahol a bizonyítékokat és a valóságot néha egy világ választja el.

Pafko számos hibája ellenére vajon ártatlan az ellene felhozott, szörnyű vádakban? Meddig megy el Stern, hogy megmentse őt és – bármi lesz is a tárgyalás végkimenetele – megtudja az igazságot?


GRAHAM MOORE: BŰNÖSÖK (AGAVE)

Az éjszaka fénye című bestseller szerzője, az Oscar-díjas forgatókönyvíró Graham Moore új regényében az amerikai igazságszolgáltatás rendszerét veszi górcső alá. A Bűnösök csavart csavarra halmozva az utolsó oldalig fenntartja a feszültséget, és folyton meglepi az olvasót, miközben olyan elemi módon ábrázolja korunk Amerikáját, gondolkodását és előítéleteit, ahogy arra senki más nem képes.

Minden azzal kezdődött, hogy a fekete Bobby Nockot számtalan terhelő bizonyíték ellenére ártatlannak találták a tizenöt éves Jessica Silver meggyilkolásának ügyében. Az amerikaiak nyolcvannégy százaléka úgy vélte, hogy az évszázad perében Maya Seale és Rick Leonard, az esküdtszék két vezéralakja futni hagyott egy gyerekgyilkost. Az ítélet sokkolta Amerikát, és nem sokkal a tárgyalás berekesztése után több esküdt is megváltoztatta a véleményét, ráadásul Rick nyíltan kirohant Maya ellen. Még könyvet is írt az ügyről, amiben mindennek elmondta a nőt. Közben az emberek ugyanazt kérdezték egymástól: mi történt az igazságszolgáltatással?

Most, tíz évvel később egy híres produkciós cég Rick Leonard segítségével dokusorozatot tervez forgatni az ügyből, ráadásul a férfi azt állítja, hogy nemrég olyan bizonyítékok birtokába jutott, amelyek mindent megváltoztatnak. A forgatásra meghívják az egykori esküdteket is, csakhogy a nagy leleplezés elmarad, ugyanis valaki megöli Ricket az első napon. A helyzetet pedig hamarosan csak még jobban bonyolítja, hogy kiderül, a korábban felmentett Bobby Nock már hónapok óta eltűnt, senki nem tud róla semmit. Ki ölte meg Ricket? S mi történt valójában tíz évvel ezelőtt?


LISA LUTZ: AZ UTAS (KÖNYVMOLYKÉPZŐ)

A szegedi Könyvmolyképző Kiadó folytatja a Női pszichothrillerek! című sorozatát, ezúttal egy olyan regénnyel, amelyről a kiadó azt állítja: a Holtodiglan és A lány a vonaton nyomdokain halad, sistergő mozgalmassága, felejthetetlen hősnője és zseniális cselekménye egész éjjel ébren tart, a végére érve pedig a döbbenetes lezárás egész egyszerűen fejbe kólint.

A férje holtteste még ki sem hűlt a lépcső alján, de „Tanya Dubois” már menekül is. Megint. Mikor a rendőrség rájön majd, hogy ő igazából nem is létezik, olyan kérdéseket tennének fel, melyekre nem válaszolhat. Hősnőnk mindent megtenne, hogy a múltjára ne derüljön fény, így keresztül-kasul utazik az USA-ban, folyton új személyazonosságot kreálva magának. Útközben összefut Domenickel, egy rejtélyes szándékú zsaruval és egy problémás nővel, Blue-val, aki átlát a szitán, és akiről nem lehet tudni, barát-e vagy ellenség.

Végül azonban, mikor a múltat már nem lehet többé a szőnyeg alá söpörni, „Tanya” hazarohan, hogy szembenézzen a lehető legsötétebb titokkal.


SIMON WINCHESTER: A PROFESSZOR ÉS AZ ŐRÜLT (PARK)

Az utolsó könyv ezen a rövid listán, A professzor és az őrült kissé kilóg a sorból. Simon Winchester regénye egyszerre nyelvészeti krimi, történelmi regény, lélektani thriller, valamint társadalom- és szellemtörténet. Ahogyan Oliver Sacks amerikai neurológus és író mondta: egyszerre lebilincselő és megindító, nagyszerű rekonstrukciója egy hihetetlen barátság történetének az Oxford English Dictionary főszerkesztője és egy súlyos téveszméktől szenvedő, a világtól elzárt dühöngő őrült, az OED megteremtésének legszorgalmasabb munkatársa között.

Dr. James Murray, az Oxford English Dictionary szerkesztője többéves levelezést követően 1896-ban úgy dönt, meglátogatja a szótár legtermékenyebb és legprecízebb önkéntesét, aki mintegy tízezer szócikkel, idézettel és példamondattal járult hozzá a 19. század egyik legnagyobb intellektuális vállalkozásának elkészítéséhez. Az önkéntes, bizonyos William Chester Minor, a levelezési címe alapján a Broadmoor Elmegyógyintézet lakója a berkshire-i Crowthorne falucska közelében. Murray gyanútlan, úgy vélte, a magának való különc, aki egyetlen oxfordi fogadáson sem jelent meg, bizonyára az intézet egyik dolgozója. Érkezése után már épp hálálkodni kezdene az igazgatónak, amikor az közli vele, hogy nem ő, hanem az egyik ápolt küldte a számtalan levelet.

Simon Winchester 1944-ben született Londonban. Író, újságíró, rádióriporter, geológus. Élete nagyobb részében külföldi tudósító volt, 1987 óta szabadúszó író. A professzor és az őrült című kultuszregényéből Mel Gibson és Sean Penn főszereplésével készítettek filmet. Magyarul ez az első könyve.

Simon Attila
Forrás: olvasoterem.com

2020.10.20