Meghalt Eddie Van Halen


eddie-van-halen

65 éves korában elhunyt Eddie Van Halen, a Van Halen együttes alapító-gitárosának halálát torokrák okozta. A hírt fia, Wolf Van Halen is megerősítette. A TMZ beszámolója szerint a gitárost felesége, gyerekei és testvére társaságában érte a halál egy Santa Monica-i kórházban. Van Halen már tíz éve küzdött a betegséggel, és annak ellenére, hogy erős dohányos volt, ő úgy hitte, azért lett daganat a torkában, mert koncertek alatt sokszor a szájában tartotta fémből készült pengetőjét.

A Hollandiában született Eddie Van Halen és családja 1962-ben költözött a kaliforniai Passadenába. A zenészlétet apjától örökölte (csakúgy, mint testvére, Alex Van Halen, a zenekar dobosa). Több zenekar után 1972-ben alapították meg a Van Halent, amivel aztán a világ egyik leghíresebb és legnépszerűbb rockzenekara lettek.

Zenéjükkel hatalmas hatással voltak a következő generációra, maga Eddie Van Halen pedig rengeteg gitárost inspirált arra, hogy hangszert fogjon a kezébe. Már az első, 1978-ban megjelent Van Halen-lemez előtt is csodájára járták tapping technikájának, színpadon is mindig mutatványozott a hangszerével, gyakorlatilag róla lehetne mintázni a gitárhősök szobrát.

Szólói is jellegzetesek voltak, a Eruption című dal – ami gyakorlatilag tisztán az övé – rendre minden idők legjobb gitárszólóinak első helyein végez:

Olyanok tekintik, tekintették példaképüknek, mint Paul Gilbert, Zakk Wylde, Dimebag Darrell, Chuck Schuldiner, Trey Azaghtoth, Doug Aldritch vagy Derek Sherinian, de lehetne sorolni a végtelenségig.

A Van Halennek 12 nagylemeze jelent meg, a legutolsó A Different Kind of Truth címmel 2012-ben. Ezen újra az a David Lee Roth énekelt, akivel legendás szerzőpárost és legendás énekes-gitáros ellentétet alkottak. Roth beszállásáig amúgy Eddie Van Halen énekelt a zenekarban, de így nem jelent meg lemez.

Konkrét szólókarrierje nem volt, de sokat vendégszerepelt más előadóknál. Ő játssza például Michael Jackson Beat It című dalában a szólót, demózgatott a KISS-es Gene Simmonsszal, szerepelt Brian May szólólemezén, gitározott Roger Waters egyik dalában, de 2013-ban szerepelt LL Cool J lemezén is.

2015-ben gitárszólót játszott a Hollywood Bowl-on:

Azt pedig senkinek nem kell bemutatni, mi volt a legnagyobb slágerük:

Dankó Gábor
Forrás: langolo.hu

2020.10.07