Győri Könyvtári Napok 2020

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Térben

gyori-konyvtari-napok-2020

Nem kell lemondanunk idén ősszel sem a könyvtárak ilyenkor szokásos rendezvénysorozatáról, a Könyvtári Napokról. Bár a járványügyi előírások miatt érezhető némi visszafogottság, a könyvtárosok ez alkalommal is igyekeznek minél színesebb palettát kínálni minden korosztály számára. Az október 5. és 18. között, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Térben megrendezésre kerülő Győri Könyvtári Napok programjai ingyenesek, de több regisztrációhoz kötött, három helyszínen és a virtuális térben zajlanak. Bátran válasszunk, és varázsoljuk ünneppé a szürke hétköznapokat!

A gyerekek idén is nyújthatják a „Meserétest” a Ménfőcsanaki Fiókkönyvtárban, ahol 2006 óta így ünneplik a nagy mesemondó, Benedek Elek születésnapját, a Magyar Népmese Hetét. A hagyományokhoz híven lesz mesemondó verseny, kiállítás az ez alkalomra hirdetett rajzpályázat legszebb alkotásaiból. Október 8-án Zalka Csenge mesemondót látják vendégül, aki maga is azt vallja, hogy a mese akkor él, ha mesélik. Azt is bebizonyítja, hogy a magyar népmesekincs csöppet sem poros. Legújabb könyve, a Ribizli a világ végén például számos olyan régi magyar népmesét tartalmaz, amelyek a mai gyerekeknek is szólnak. Van bennük vagány királylány, vidám, a szívére hallgató királyfi, jólelkű boszorkány, sőt önbizalomhiányos kamasz is – csupa összetett, eleven személyiség. Történetei tele vannak ma is érvényes kérdésekkel és torokszorítóan izgalmas történetekkel. Valamint idén is lesz Meselabirintus, ahol Dobay-Nagy Annamáriával játszhatnak a gyerekek.

A Központi Könyvtár Gyerekkönyvtárában is lesz mesehallgatás Madárlesen címmel, akinek kedve kerekedik, még egy kis barkácsolásra is maradhat az ezt követő kézműves foglalkozáson. A Kisfaludy Károly Könyvtárban ugyanezen a délutánon a Rutkai Bori Banda szórakoztatja a gyerekeket és kísérőiket sok tánccal, bábbal, játékkal.

A felnőttek könyvbemutató, előadás és klubfoglalkozás közül választhatnak. Sallai Zsuzsanna, a Pomázi Futó Bajnokok Se elnöke, Pomáz futó-nagykövete, a Visszadobtak blog és könyv írója azonos című kötetének bemutatójára érkezik. A beszélgetésben többek között a hitről, a kitartásról és a sport gyógyító erejéről lesz szó. Nagykutasi Viktort jól ismerik a győri kertbarátok, október 8-án az őszi kerti munkákról tart előadást a népszerű kertész-szakíró a Központi Könyvtár Klubjában. A Kisfaludy Könyvtárban már több mint egy éve működik a Könyvklub, tagjai azt a célt fogalmazták meg maguknak, hogy havonta új olvasmányról osztják meg gondolataikat. A havi eszmecseréken kívül természetesen új ötletekkel is gazdagodhatnak az érdeklődők. Várják az új tagokat, akik szívesen részt vesznek oldott hangú beszélgetéseikben. Októberben Daniel Glattauer Gyógyír északi szélre című regényéről folyik majd a diskurzus.

Az Író Alkotók Klubja Fotókra írtunk címmel vetítéses irodalmi előadást tart október 5-én, amelyben a rövid próza és vers mellett szerepet kapnak a fotók is. A javarészt győri fotóklubos alkotók felvételeihez írt művészi gondolatok sikerrel mutatkoztak be az elmaradt, de virtuálisan megrendezett költészet napi kiállításukon. Ez alkalommal élőben is találkozhatunk velük.

Évről évre egyre többen kapcsolódnak be a Könyvtári Napok játékaiba, amelyek között van időutazásra csábító helyismereti, az olvasó ügyességét, szemfülességét tesztelő könyvtárhasználati, az ismeretek rendezésére vagy éppen felfedezésére irányuló irodalmi rejtvény. Az idén néhány online felületen zajlik majd, de hagyományos füzetes megoldás is választható. A népszerű Hol-Mi? című Facebook-játék két héten keresztül teszteli helytörténeti ismereteinket. Ebben az évben a városunkban található tornyok, gyárak, gyárkémények lesznek fókuszban, és aki nyitott szemmel járja az utcákat, könnyűszerrel szállhat be a versengésbe az értékes nyereményekért.

Az elmúlt évben először „időutazáson” is részt vehettek az érdeklődők. A sétavezető füzettel akkor a belváros érdekességeinek felfedezését segítették. A sikeres program az idén folytatódik Nádorvárosban. Ehhez kapcsolódva október 10-én szombaton, kedvcsinálóként lehetőség lesz egy kisvonatos városnézésre.

A Köztünk élő irodalom című rejtvény Zrínyi Miklós költő, hadvezér, hadtudós, politikus születésének 400. évfordulója alkalmából segít, hogy jobban elmélyülhessünk munkássága és kora megismerésében. Igazi búvárkodós elfoglaltság ez, s ha elakadtunk, számíthatunk a könyvtárosok segítségére.

Évről évre lemérhetik a látogatók, hogy vajon mennyire vannak otthon a könyvtárak világában. A sokak által kedvelt Ugrás a tudásba – Ki Mit Tud? nemcsak tesztelni segíti a használókat, hanem eligazodni is. A gyakorlatias, minden korosztálynak szóló, online felületen zajló játék legjobbjait szintén értékes nyeremények várják.

Nem kell sok az emberi ünnephez. Minden napba belecsempészhetsz valamilyen varázsos elemet, megajándékozhatod magad egy könyv igazságának negyedórás élményével, valamilyen homályos fogalom megismerésének kielégülésével, környezeted vigasztalásával vagy felderítésével. Az élet gazdagabb lesz, ünnepibb és emberibb, ha megtöltöd a hétköznapok néhány percét a rendkívülivel, az emberivel, a jóindulatúval és az udvariassal; tehát az ünneppel.” (Márai Sándor)

Válogassanak a programok közül, vegyenek részt a szívükhöz legközelebb állón! Tegyük ünneppé a hétköznapokat!

***

A nyilvános rendezvények díjtalanul látogathatók, de több regisztrációhoz kötött. Kérjük, tartsák be a járványügyi előírásokat! A részletekről a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér honlapján és Facebook-oldalán tájékozódhatnak.

SzaSzi

2020.09.30