Szeptemberi könyvnapok a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Térben


rakovszky-zsuzsa

A győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Térben Szeptemberi könyvnapokra látogathattak el az érdeklődők 17. és 22. között, melyek során Szurovecz Kitti, Böröndi Lajos, Rakovszky Zsuzsa, Kozma László, Szőcs Henriette, Szalai Zsolt és Sütő Csaba András új köteteivel ismerkedhettek meg a szerzők prezentálásában.

Írás a porban – Zenés beszélgetés Rakovszky Zsuzsával
(Berente Erika írása)

Szeptember 18-án Rakovszky Zsuzsa Kossuth-díjas íróval találkozhattak tisztelői a Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermében. A népszerű irodalmárral Juhász Attila beszélgetett. A szép számú közönség előbb a közelmúltban megjelent Fortepan című verseskötet megszületéséről hallhatott. Az interneten fellelhető régi fotók kapcsán Rakovszky Zsuzsa néhány személyes emléket is megosztott a jelenlévőkkel. Beszélt korai olvasmányélményeiről, az egyetemi évekről, az egzisztenciateremtésről, a műfordítói tevékenységéről, az első verseskötetéről, az irodalmi belháborúkat kerülő „magánzói” státuszáról, a társművészetekhez fűződő viszonyáról. A kérdezz-felelek során kitért az alkotás folyamatát meghatározó tényezőkre: az őt foglalkoztató alapkérdésekre, mint például az önkép kialakulása, a lényeg megragadását nehezítő nyelvi korlátokra, a „kegyelmi” és a „munka” állapot közötti különbségre. A beszélgetést oldandó az est során T. Horváth József énekes-gitáros előadóművész és Jacsó Erika fuvolista adott elő néhány megzenésített Rakovszky-verset.


Kozma László: Kölcsey Ferenc: Himnusz
(Csiszár Antal írása)

kozma-laszlo

Szeptember 21-én Kozma Lászlót hallgathatták meg az érdeklődők a Kisfaludy Károly Könyvtár Muzeális gyűjteményében, akivel dr. Horváth József, könyvtár igazgatóhelyettese beszélgetett. Az író új könyve Kölcsey Ferenc Himnuszáról szól, amelyről mindenki azt tartja, hogy pesszimista költemény, ám a szerző bizonyítja, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz. Szakít azzal a nézettel, mely szerint a Himnusz romantikus, ő inkább realistának tartja, amely jövőépítésre buzdít: a legnagyobb ellenség nem a külvilágból érkezik, önmagunk bensőjéből ered; ezt kell legyőzni, hogy ismét ősi dicsőségünkben ragyoghassunk. A versszakokat végigkövetve egy rendkívül széles történelmi tabló tárul fel előttünk, továbbá a költeményben mind az isteni, mind pedig a történeti jog jelen van. Szó esett továbbá a magyar Himnusznak más himnuszokkal történő összehasonlításáról. A rendezvény külön színfoltját jelentette egy révais diák szavalata, illetve a vers megzenésítésének meghallgatása, a mediátor kérdései alapján pedig kitűnően bontakozott ki a közönség előtt Kozma László mondanivalójának lényege a témáról.


Szőcs Henriette: Kulcslyuk
(Szilvási Krisztián írása)

szocs-henriette

Szeptember 22-én Szőcs Henriette érkezett legújabb kötetét bemutatni a Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermébe, akivel az előzetes tervek helyett Kerecsényi Éva beszélgetett. A Kulcslyuk összességében immár a szerző nyolcadik kötete, amely novellákat, műfajukat tekintve valójában tárcákat tartalmaz. Az Útikalauz kukkolóknak alcím valamelyest rögtön utal a történetek stílusára és atmoszférájára. A kulcslyuk mint szimbólum valamilyen szinten egy nézőpontot jelent, másrészt a pikantériára, leskelődésre, kukucskálásra utal, amelyben szerepet kap – bár Szőcs Henriette-hez képest visszafogottan – az erotika is. A történetek vége továbbfűzésre ad lehetőséget: az olvasó lelki állapota alapján többféleképpen értelmezhetők, befogadhatók. Széles történelmi időt-teret ölelnek át, a középkortól a jelenig. A kötetben szereplő írások 3 részre különülnek: Roadshow (utazások), Paparazzo (kukucskálós, szállodás sztorik) és Peep Show (erotikus töltetű novellák). Habár sok tárcának van valóságalapja, nem egy az egyben és így történtek meg, a szerző munkamódszere szerint több esetet egyesít, valamint fantáziájával tovább színezi azokat. A könyvbemutatót felolvasások színesítették, és még az is kiderült, hogy Szőcs Henriette következő regénye egy erotikus thriller lesz.


Szalai Zsolt: Gyökeres ház, Sütő Csaba András: Jönnek a házak
(tmoni írása)

szalai-zsolt-suto-csaba-andras.

Kettős könyvbemutató zárta a Szeptemberi könyvnapok programsorozatát 22-én késő délután: Szalai Zsolt és Sütő Csaba András új, a Napkút Kiadónál megjelent versesköteteiket érkeztek prezentálni a közönségnek. A Gyökeres ház és a Jönnek a házak című kiadványok bemutatóján Krizsai Fruzsina képviselte a céget, a beszélgetést pedig Vincze Ferenc író vezette.

Mivel mindkét mű címében szerepel a ház szó, adta magát nyitókérdésnek: mit is jelent ez a két költőnek konkrét és szimbolikus értelemben? Aztán kiderült, hogy ez a téma majdhogynem kimeríthetetlen, hiszen a rendezvény nagyobb részében ezt járták körbe. Szóba került a ház, ami sosincs teljesen kész, mint egy folyamatosan épülő szerzői életmű, a ház mint konkrét felépítmény (építés, felújítás, költözés, otthonteremtés) és mint egy-egy verseskötet szimbóluma. Az egy ház (szülői, saját, bérelt, otthon stb.) és a több ház (környezet, közösség, város, vidék stb.) közötti távlati különbség, valamint a statikusság és a dinamizmus, amelyek megjelennek a címekben is, rávilágítanak a szerzők látásmódjában, nyelvi eszközeiben, gondolataiban és asszociációiban rejlő különbségekre. Ezek markánsan megjelentek a Vincze Ferenc kérdéseire adott válaszokban, és plasztikusan is megtapasztalhatta a közönség a versfelolvasások során.

Nem véletlenül – hiszen prózaíró vezette a beszélgetést – került elő egy másik közös pont is: lírikusuktól szokatlan módon ezek a versek epikus mozzanatok, történetmozaikok segítségével közvetítik a hangulatokat, érzelmeket, a lírai én – legalábbis látszólag – háttérbe húzódik. Az elbeszélésmorzsák – melyek Szalai Zsoltnál inkább a cselekvésekhez, Sütő Csaba Andrásnál pedig tárgyakhoz kötődnek – révén ezek a költemények óhatatlanul egy kicsit szociografikussá válnak, hiszen felsejlenek a szövegek mélyéről különböző hagyományrétegek.

Szurovecz Kitti: Lilla titka és Böröndi Lajos: Megégett idő című köteteinek bemutatójáról külön cikkekben írtunk.

Berente Erika, Csiszár Antal, Szilvási Krisztián, tmoni
Fotók: Pozsgai Krisztina, Bárány Zsolt

2020.09.24