Amy Macdonald: Life in a Beautiful Light

Szilvási Krisztián zeneajánlója

amy-macdonald-life-in-a-beautiful-light

Amy Macdonald azon zenei géniuszok táborát erősíti, akik génjeikben hordozott tehetségük révén autodidakta módon emelkedtek az előadóművészet magas szféráiba. A skót előadó hölgy 1987. augusztus 25-én született az Észak-Dunbartonshire körzetébe tartozó Bishopbriggs városában. A helyi gimnáziumban tanult, amikor 2000-ben a Park Fesztiválon a Travis nevű poszt-britpop csapat olyan benyomást tett rá, melynek következtében apja gitárján kezdett játszani.

Ekkortól képezte saját magát, hogy 15 évesen aztán először Glasgow-közeli pubokban és kávéházakban lépjen fel. A rockzene különböző alműfajaiban (soft-, folk- és indie rock) zenélő dalszerző-előadó Amy – aki mára gitáron és billentyűs hangszereken egyaránt játszik – 2007-ben robbant be az (el)ismertségbe This Is The Life című debütáló albumával, amely 6 országban lett number one, illetve másik 11 országban toplistás. Világszerte összesen 3 millió lemez fogyott belőle. A siker után megnyílt előtte az amerikai zenei piac is, 2010-ben pedig jött a második album, az A Curious Thing, amely szintén milliós eladásig jutott. Aztán már csak 2 évet kellett várni, hogy előrukkoljon következő nagylemezével, a Life in a Beautiful Light című koronggal.

Harmadik albumának első single-je a Slow It Down című dallal 2012. áprilisában látott napvilágot, a nagylemez pedig júniusban került a világ zenei üzleteibe. A Life in a Beautiful Light-ot Amy „egy csodálatos év kihagyása” után kezdte el írni, miután véget ért második korongjának nagyturnéja. Saját elmondása szerint szüksége volt erre az időre, hiszen a dalokat egyszerűen nem volt ideje megírni azalatt, míg tartott a This Is the Life turnékörútja, ezért úgy érzi, sokkal inkább lett természetes, mint a második lemez. Az albumról 2 dal még Amy „szabadsága” előtt született, az In the End címűben pedig megkérdőjelezi, hogy valóban érdemes volt-e a zene iránti elköteleződése. A Life in a Beautiful Light egyszerre simítja el a rajongók szemében túlontúl éles eklektikus hangzást, miközben még tovább feszegeti a lenyűgöző szélsőségeket. A már megszokott előadói hangot cintányérok és csacsogó elektronika kíséri a folkos behallások között.

Az album hangzásvilágára kitűnő példa négy kiragadott dal a lemezről. A korong nyitószáma, a 4th of July kiindulópontként búgó kürtökre, gitárra és dobra alapozza a kompozíciót, izgalmas szintézisét képezvén a koncerttermek és a klubok hangulatának, ahol a modern riffek a klasszikus gazdagsággal egy lendületesebb energiával telített hangzást adnak. A The Game címre hallgató ötödik dal szintén különböző áramlatokat feszítő mixtúra, amely kavargóan örvénylő hangokba csomagolja a lírai sürgetést. A búgó crescendo és az ősi ritmusok intenzív mozgásra serkentenek. A hetedik szám, a The Days Of Being Young & Free nagyszerűen szervezi a díszített és szárnyaló dinamikát és a gyönyörű vokális előadást, így adván igazi felemelő hangulatát a szellemnek és a léleknek. Amy Macdonaldnek remek érzéke van az eredeti ötletekhez, a finom szövésű vokális dallamokhoz válogatott gitárhangokat szervez. Az album zárása rejtett trackként a Two Worlds, ahol az átgondolt dalszöveg megragadott pillanatokból sző mesét, ügyes drámai befejezéssel koronázván a lemezt. A Life In A Beautiful Light – amelynek a deluxe kiadása 20 dalt tartalmaz a standard megjelenés 13 énekszámával ellentétben – lazább és sötétebb, mint Amy korábbi lemezei, de a rajongók és az őt először hallók szívét biztosan (újra) elnyeri.

Szilvási Krisztián

2020.09.21