Cultura a kultúra napjához kapcsolódva

Megalakult a Soproni Színház felolvasóklubja

Csokonai Vitéz Mihály Cultura című művének felolvasószínházi előadásával megalakult a soproni teátrum színházi klubja. A magyar kultúra napjához kapcsolódó előadást Pápai László rendezte. A műsorkínálatban az Éjszaka világa (február 4.), A civilizátor (március 25.), valamint a Búgócsiga (április 29.) című produkciók szerepelnek majd.

A szép számú érdeklődőt Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója köszöntötte, aki elmondta: kezdeményezésük egyik célja az, hogy mélyebb gondolatokat hordozó, szellemi kihívásokat is tartalmazó, az élet kérdéseit szerteágazóan és színesen vizsgáló zenés felolvasószínházi előadásokat tartsanak havonta egyszer kötetlen formában, baráti találkozások és beszélgetések közepette az intézményükben. Így szeretnék a közönséggel még szorosabbá tenni a kapcsolatukat.

Csokonai darabját Pápai László állította színpadra a soproni társulat tagjainak a közreműködésével. A rendező rövid bevezetőjében arról beszélt, hogy a magyar író és költő 1799-ben Csurgón írta Cultura című vígjátékát. A színdarabot betanította tanítványainak, és diákjai előadták azt. A Cultura mondanivalója egyenes folytatása a Tempefőinek, tovább harcol a magyar nyelv tisztaságáért, szembeállítva a külföldet követőket és a magyar hagyományokat tisztelőket.

A sikeres felolvasószínházi előadás után Pomazanski György, a Magyar Televízió egykori legendás riportere beszélgetett a közönséggel a műről, annak mondanivalójáról, üzenetéről. A kötetlen és élénk eszmecsere főként azt boncolgatta, hol a helye és mi a szerepe a magyar kultúrának európai és világviszonylatban.

A következő színházi klub központi gondolatvilága Nietzsche filozófiája köré csoportosul, a nézők február 4-én az Éjszaka világa címmel tekinthetik meg erről Kiss Tamás zenés estjét. A tavaszi műsorkínálatban március 25-én Madách Imre A civilizátor című műve szerepel, a rendező Pápai László. A programsorozat zárásaként április 29-én pedig Kiss Tamás Búgócsiga című zenés produkcióját tekinthetik meg az érdeklődők.

Varga Róbert
Fotók: Torma Sándor
Soproni Petőfi Színház

2015.01.26