Bolhányi művészet, mákszemnyi nagyságok

Hát ez csúcs! 4. rész – SzaSzi írása

microart-mikro-csodak-muzeum

Igenis átfér a tű fokán egy teve! Ezt nemcsak állítja, hanem be is bizonyította Mikola Szjadrisztij Kijevben élő művész. A szabad szemmel alig látható aranytárgyaiból 15 található a Szentendre főterén álló MicroArt Mikro Csodák múzeumában. Közöttük van az említett tű fokán átlépő, vagy inkább sétálgató teve, sőt egyszerre négy teve. Ugye milyen hihetetlen?! A múzeum vendégkönyvébe valaki ezt írta: „Voltam, láttam, de nem hiszem el!”.

A világon egyedülálló foglalatosságot Szjadrisztij azután kezdte el űzni, hogy olvasott egyszer egy indiai emberről, aki hajszálra próbált írni. Elbűvölte a teljesítmény, ezért elhatározta, mindenképpen megkísérli ezt felülmúlni (vagyis méreteiben alul). Ennek eredményeként született meg egy hajszál keresztmetszetére helyezett icipici arany lakat, amely mellé még a kulcs és néhány alkatrész is odafért. A többnyire aranyból készülő műveit nem csak hajszálra, tű fokára helyezi, hanem mákszembe ülteti, kökénymagba faragja, almamagra festi. Elkészítésük a mikroszkópon kívül egyénileg tervezett és előállított eszközöket igényel, és mivel rendkívüli apróságokról van szó, csak két szívdobbanás között, a lélegzetvételek szünetében képes dolgozni. Ehhez kialakított egy speciális légzéstechnikát, amellyel le tudja lassítani a szívverését. Ezt búvárkodás közben fejlesztette ki, merthogy ebben is bajnok, mégpedig mindenkori. Az alkotás tehát emberfeletti fizikai és pszichikai koncentrációt igényel tőle. Az eredetileg agrármérnökként dolgozó Szjadrisztijt precizitás, fegyelmezettség és emberfeletti akaraterő jellemzi. Saját bevallása szerint is a kitartás művészetének titka. Mosolyogva azt is hozzáfűzi: De abból legyen rengeteg!

Egy-egy darabja hónapokig készül, van, amelyik többszöri nekifutásra alakul ki, hiszen rendkívüli alapanyagokról és méretekről van szó. Szjadrisztij fenoménségét mutatja az a mintegy 0,6 mm-es könyvecske is, amely az ukrán nemzeti írónak, Tarasz Sevcsenkónak állít emléket. A Kobzar 12 oldalán a költő versei olvashatók. Elvileg egy speciális tűvel, mikroszkóp alatt lapozható, mivel a művész hónapokig vándorolt egy őserőben, hogy megtalálja a lapok összefűzéséhez szükséges megfelelő, különleges pókhálót. Kitartása, türelme csodaszámba megy. Talán ez tartja még ma, nyolcvanon túl is fiatalon, lendületben a sokoldalú művészt.

Az alkotásai légmentesen zárt üvegbúrák alatt, mikroszkópon keresztül várják az érdeklődő tekinteteket. Elsőre a méret és az anyag hökkenti meg a szemlélőt, ám ezen túl világnézetet sugallnak, gondolkodásra serkentenek. És hogy miért éppen Szentendrén? A mestert barátság fűzi ide, de Kijevben, ahol él, és Andorrában is találkozhatunk mikrocsodáival. Fedezzék fel!

Szöveg és fotók: SzaSzi

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Akinek füstöl a keze alatt a billentyű
2. rész: Mini várak között
3. rész: Közép-Európa leghatalmasabb erődítménye

2020.09.08