2291

„A fotós mindig fölakasztja magát a falra”

A Magyar Fotóművészek Világszövetsége új tagjainak kiállítása

Az idei év első nagyszabású fotókiállítása nyílt meg január 20-án a József Attila Művelődési Házban. Ezen a napon mutatkozott be képeivel a Magyar Fotóművészek Világszövetsége és annak frissen felvett tagjai (Bán Miklós, Bánóczi László, Csuhai Zsolt, Erdélyi Ákos, Kaunitz Miklós, Kis Dávid, Martinas Cristian, Németh István, Roll Péter, Török János, Vass Zoltán, dr. Vida József, Virág István, Virág Lajos) Győrben egy rendkívül látványos fotókiállítás keretében.

A megnyitóra érkező szép számú vendéget a művelődési ház részéről Vargáné Nemesi Emma köszöntötte, majd rövid műsorral Baranyai Judit magánénekes és tanítványa lépett fel a megjelentek előtt.

A kiállítást dr. Patrus Sándor, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének elnöke nyitotta meg. Beszédében köszönetet mondott a művelődési háznak, hogy lehetőséget biztosított a bemutatkozásra. Hangsúlyozta, a Magyar Fotóművészek Világszövetsége, valamint a soraiba felvett hazai és nemzetközi alkotók első ízben szerepelnek alkotásaikkal Győrben.

Arról is beszélt, hogy a Magyar Fotóművészek Világszövetsége Magyarországon kívül a Felvidéken és Erdélyben is nagyon sok helyen megmutatja magát, tagjai kiállításokat tartanak, nemzetközi fotópályázatokat szerveznek, és a fotózás népszerűsítése érdekében különböző kiadványokat jelentetnek meg. Az évente meghirdetett Nemzetközi Magyar Fotópályázatot 2014-ben már a 14. alkalommal írták ki.

Dr. Patrus Sándor szerint a jó kép és a művészi alkotások között jelentős különbségek vannak. Ma a digitális világban, a fejlett és kifinomult technika korában már nem nehéz jó képet csinálni, ha valaki ráállítja a gépét automata módra. Amikor az elkészült kép minden sarka éles, a fotós azt hiszi, hogy művészeti alkotást készített, pedig ez még nem az. A művészi alkotást az jellemzi, hogy gondolatot közöl, gondolatot ébreszt a szemlélőben. Elképzelhető, hogy nem ugyanazt, mint amit a fotós akart elérni, de akkor is gondolkodásra készteti a nézőt. A kép megtekintésekor a néző véleményt alakít ki a képről, pozitív vagy negatív érzelmekkel viszonyul hozzá, vagyis mindenféleképpen viszonyba kerül a képi üzenetekkel.

Nagyon fontos a mai fotósoknak, hogy kiállítsák és megosszák alkotásaikat másokkal, mert a mai digitalizált világban, ha valaki fotózik, és fölteszi különböző elektronikus oldalakra az elkészült képeket, utána már nem látja senki. A kiállításokon viszont az érdeklődők meg tudják nézni őket, személyes kapcsolatok alakulhatnak ki az alkotók és a befogadók között, ezenkívül a falon a képek egymás mellett sokkal jobban néznek ki, mint egyesével a képernyőn vagy a számítógép monitorján.

A Magyar Fotóművészek Világszövetségének nem az a célja, hogy a fotósok egymásnak mutogassák képeiket (mert egymás képeit úgyis látják a különböző fórumokon, valamint a pályázatokon), hanem az, hogy az alkotók ilyen kiállításokon mutathassák meg alkotásaikat a fotózás iránt érdeklődőknek. Az elnök a képekről nem kívánt szólni, mivel azok „magukért beszélnek”. „Gyakran mondom, hogy a fotós mindig fölakasztja magát a falra – folytatta dr. Patrus –, mert ha megnézzük a kiállításon szereplő képeket, láthatjuk, hogy a fotóst milyen érzések foglalkoztatják, hogyan gondolkodik a világról, milyen benyomások érik, s ez mind ott van egy művészeti alkotásban, mind ott van a képben.”

Végezetül a Magyar Fotóművészek Világszövetségének elnöke üdvözölte és bemutatta a frissen taggá választott, a kiállításon képeikkel szereplő, Győrből és környékéről, valamint az ország más területeiről, sőt Bácskából érkezett és a helyszínen megjelent alkotókat: Csuhai Zsoltot, Roll Pétert, Vass Zoltánt, Virág Istvánt (Zombor) és Virág Lajost.

Búcsúzó szavaival arra buzdította a jelenlévőket, hogy ostromolják kérdéseikkel a fotósokat, majd a Kortárs magyar fotóművészet 2013 c. albummal ajándékozta meg a művelődési ház képviselőjét. A Belépő című kiállítás február 6-ig látogatható.

Virág Lajos, a Győri Fotóklub Egyesület tagja
Fotók: Molnár György, a Győri Fotóklub Egyesület tagja


2015.01.23