2678

A magyar kultúra napja Győrben

Ünnepi műsor keretében adták át a város kulturális díjait

Január 22-én késő délután került sor a Richter-teremben a Győr Város Önkormányzata által A magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepségre. Hagyományosan ezen a napon adják át a Győr Művészetéért Díjat és a Győr Közművelődéséért Díjat. Az ünnepélyes rendezvényen az előző évekhez hasonlóan az elismerések átadását látványosan megszerkesztett kulturális műsor követte.

„Január 22. szimbolikus dátum a magyarság életében, hiszen Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta le Himnuszunk kéziratát… nem véletlen hát, hogy január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. A magyar kultúráét, amely sokszínű, egyedi, mégis befogadó, európai.” – Fekete Dávid alpolgármester felszólalása vezette be A magyar kultúra napja előtti tisztelgésként rendezett ünnepélyes díjátadást és műsort, amelyben megérdemelten méltatta nemzetünk a kultúra tekintetében tett értékeit, törekvéseit, kitérvén városunk konkrét érdemeire is.

Győr Város Önkormányzata kultúra napi díjait, Hefter László üvegművész alkotását és az elismerő oklevelet Fekete Dávid alpolgármester és Rózsavölgyi László, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke adta át. Győr Művészetéért Díjban részesült az 1993-ban, a Lippentő Kulturális Egyesület művészeti csoportjaként alakult Lippentő Táncegyüttes. A Kocsis Enikő és Fitos Dezső Harangozó-díjas táncművészek vezetésével működő együttes három korcsoportban mintegy száz, 5-19 éves korú fiatal számára nyújt lehetőséget a nemzeti és nemzetiségi tánckultúra értékeinek továbbőrzésére. A Lippentő Táncegyüttes Győr város kulturális életében civil szervezetként végzett több évtizedes, kimagasló színvonalú táncművészeti, táncpedagógiai és közösségszervezői tevékenységének elismeréséül részesült a díjban.

Ugyancsak Győr Művészetéért Díjat vehetett át Szina Kinga színművésznő, a Győri Nemzeti Színház tagja is. A meghatódott színésznő pályája 1998-ban indult a fővárosi Nemzeti Színházban, majd két évvel később lett a győri társulat tagja. Eddigi pályafutása során többek között olyan magyar és világirodalmi szerzők alakjainak szerepeit ölthette magára, mint Shakespeare, Csehov, Goldmann, Victor Hugo, Bulgakov, Arthur Miller, Neil Simon, Madách Imre, Molnár Ferenc, Móricz Zsigmond, Bródy Sándor vagy Egressy Zoltán. 2007-ben a Győri Nemzeti Színház társulata Kisfaludy-díjjal, 2012-ben a győri közönség Taps Díjával jutalmazta. Szina Kinga színművésznőt Győr város kulturális életében végzett kimagasló színvonalú előadó-művészi munkássága elismeréséül díjazták.

Győr Közművelődéséért Díjban Serfőző Istvánné, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója részesült. 1993-tól a Városi Könyvtár könyvtárosaként, 1997-től a Családi Intézet művelődésszervezőjeként dolgozott. 2007-ben a győri polgármesteri hivatal Kulturális Csoportjának, majd Főosztályának volt a vezetője, 2012 októberétől pedig a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatójaként tevékenykedik. Serfőző Istvánné Győr kulturális életében nyújtott magas színvonalú közművelődési tevékenysége elismeréséül részesült a díjban.

A Richter-teremben lezajlott rendezvény az elismerések átadása után ízlésesen összeválogatott, Velekei László, a Győri Balett művészeti vezetője által megkoreografált ünnepi műsorral zárult. A közönség Marjai Lili balettművész modern elemekkel tűzdelt táncát tekinthette meg a Maszlay István színművész által előadott Weöres Sándor-szavalatra, miközben Papp Norbert festőművész homokanimációs bemutatója pergett a kivetített háttérben majd Kertes Anna zongorakíséretére Bede-Fazekas Csaba operaénekes-színművész kiváló énekhangja töltötte be a teret. Győr város idén is méltóképpen tisztelgett A magyar kultúra napja előtt; jó látni, hogy napjainkban is van honnan meríteni az értékek bemutatása, megőrzése és elismerése tekintetében.

Szilvási Krisztián
Fotók: Berente Erika


2015.01.23