''Felújítunk, pótolunk, próbálunk…'' – Elkezdődött a Győri Nemzeti Színház 2020/2021-es évada

SzaSzi írása

gyori-nemzeti-szinhaz-evadnyito

A Győri Nemzeti Színház augusztus 13-án tartotta évadnyitó társulati ülését, amelyen Forgács Péter igazgató hat nagy és két kisszínházi bemutató tervét jelentette be a 2020/21-es évadra. A járvány miatt elmaradt előadások pótlására augusztusban és szeptemberben kerül sor. Az eseményen jelen volt dr. Perger Elza alpolgármester, Silló István zeneigazgató és Nagy Balázs színházért felelős polgármesteri biztos is.

Dr. Perger Elza alpolgármester asszony köszöntötte a társulatot, utalt az elmúlt, járvány okozta időszak nehézségeire, rávilágított ennek pozitív hozadékaira, végül reményét fejezte ki, hogy a jövőben nem kényszerülünk újabb zárvatartásokra. Ehhez kapcsolódva Forgács Péter úgy fogalmazott: „Alig hiszem el, hogy itt lehetünk!” Bemutatta a színház újonnan kinevezett ügyvezető igazgatóját, Borbás Zoltánt, aki első évadának „nyitányaként” elmondta: „Minden nap azért fogok dolgozni, hogy ez a színház jól működhessen, stabilan, gondok nélkül, nyugalomban.

gyori-nemzeti-szinhaz-evadnyito

Ezt követően Forgács Péter visszatekintett az elmúlt időszakra: „Örülök, hogy személyesen is itt lehetünk és megnyithatjuk az idei évadot. Azonban végtelenül szomorú is vagyok, mivel ez a példátlan helyzet, ami kialakult az országban és a világban, március 12-én egy rekord évnek szólt közbe. Addig 80 ezer néző látta az előadásainkat, ami a szezon végére a 120 ezret is elérhette volna” – mutatott rá az igazgató, majd hozzátette: „De előre kell nézni! Hihetetlen, de az emberek bíznak a jövőben és bennünk. Máris ezer bérletet eladtunk.” Köszönetét fejezte ki a társulat tagjainak, akik fantasztikus ötletekkel, kezdeményezésekkel erősítették a nézőkkel a kapcsolatot, a díszleteseknek, akik a műhelyházban lázasan folyatták a munkát. Ennek eredményeként szinte már kész díszletek között folytatódhatnak a próbák. Külön köszönetét fejezte ki az önkormányzat és dr. Dézsi Csaba András polgármester támogatásáért, mert anyagilag is segítette azokat a színészeket, akik bevétel nélkül maradtak a járvány ideje alatt.

Ezután áttekintette a közeljövőben és a szezonban tervezett feladatokat. Elsőként rögtön arra buzdította a jelenlévőket, hogy „Szavazzatok a Csankóra!”, hiszen augusztus 23-én éjfélig még lehet voksolni a Kaszás Attila-díj győri jelöltjére. A társulat ovációval biztosította támogatását.

gyori-nemzeti-szinhaz-evadnyito

A jelenlévők megtapasztalhatták a szerdán telepített – egyelőre csak bérelt – új hangrendszer előnyeit, a nézőtér minden pontjáról egyformán kiváló minőségű hangzást is, majd az igazgató ismertette a 2020/2021-es szezon előadásait: A pótelőadásokat követően érkezik a világ első klezmer musicalje (Jávori Ferenc, Böhm György és Kállai István), a Menyasszonytánc, azután két remek klasszikus, Az öreg hölgy látogatása (Funtek Frigyes rendezésében) és az elévülhetetlen népszerűségnek örvendő Liliomfi (Szűcs Gábor rendezésében) látható majd. Január végén Győrben debütál a legikonikusabb magyar opera, a Bánk bán Vidnyánszky Attila rendezésében (a Cooperával közösen), melynek díszletei már a Margitszigeten várják az augusztus 19-i bemutatót. Marc Norman és Tom Stoppard Szerelmes Shakespeare című nagy sikerű romantikus filmvígjátékának színházi változata Bagó Bertalan rendezésében, Zerkovitz Béla és Szilágyi László Csókos asszony című operettje Gábor Sylvie rendezésében szerepel még a műsoron.

A Kisfaludy Teremben az elévülhetetlen Primadonnák írójának fergeteges bohózatát, A hőstenort Tasnádi Csaba viszi színre, majd a filmtörténelem egyik legszebb drámáját, az Esőembert tűzik műsora. Az előadást a Győr testvérvárosából, Kuopióból érkező finn Pekka Laasonen rendezi majd. Sulibérletben Szilágyi Andor Leánder és Lenszirom című fantasy komédiája, Mark Twain Tom Sawyer kalandjai című ifjúsági színjátéka és Kszel Attila Robinson meg a többiek című zenés vígjátéka szerepel a tervekben.

gyori-nemzeti-szinhaz-evadnyito

Műsoron marad a Chioggiai csetepaté, az Elisabeth, az István, a király, A padlás, a Primadonnák, a Szibériai csárdás, A király beszéde, A Pál utcai fiúk és a Váratlan vendég. Szeretnék az iskolákkal is szorosabbra fűzni a kapcsolatot: arra az esetre találták ki Posonyi Takács László Sulitúra című iskolai foglalkozásainak online változatát, ha újra otthonról folytatódna a tanév. „Színház? Nem gáz!” címmel 5 részes, az oktatásban jól hasznosítható anyaguk a YouTube-csatornán lesz elérhető.

Forgács Péter igazgató csatlakozott a járvány terjedésének csökkentését célzó színházi összefogáshoz, külön hangsúlyozta a szabályok határozott betartását. A színházban szigorúan csak maszkban lehet tartózkodni, azt az előadások alatt is viselni kell a nézőtéren. Több helyen kézfertőtlenítőt helyeznek ki. Elővigyázatosságból a bérletszünetes előadások esetében is betartják az 500 fős limitet, amelybe a színházban tartózkodó összes munkatárs is beletartozik. Hangsúlyozta, hogy nem lesz lehetőség lépcsőjegy váltására. Természetesen a helyzet javulásával ez még alakulhat. A bérletek megújítására augusztus 31-ig van lehetőség, az új bérleteket szeptember 1-jétől árusítják.

gyori-nemzeti-szinhaz-evadnyito

Az évadnyitón elhangzott, hogy a színház több pályázaton is nyert az elmúlt időszakban, ami előadások megvalósulásában nyújt nagy segítséget, de a színészlakások egy részét is ki tudják festeni. Végezetül a személyi változásokról volt szó. Egyperces néma főhajtással adóztak az elhunyt munkatársak, színészek emléke előtt (Dávid Ferencné öltöztető, Horváth Márta rendezőasszisztens, Szilágyi István „Pityi bácsi”, Miksi Attila színművész). Elköszöntek a nyugdíjba vonuló kollégáktól, köszöntötték az újakat (Karácsony Gergely), kiosztották az örökös tagságot (Pellekné Molnár Zsuzsanna gazdasági munkatárs és Horváth László technikai munkatárs).

Felújítunk, pótolunk, próbálunk… Reménykedjünk és bízzunk!” – zárta az ülést az igazgató.

SzaSzi
Fotók: Óbert Klára

2020.08.15