Budapest, ahol a szerelem kezdődik

Vietnámi szépségkirálynő a koprodukciós film főszerepében

nari-nguyen-medveczky-balazs

Budapest, ahol a szerelem kezdődik címmel magyar-vietnámi koprodukcióban készül a Nemzeti Filmintézet 298,9 millió forintos támogatásával Szűcs Dóra mozifilmje. Évtizedeken, országokon és kontinenseken ível át a Nari Nguyen és Medveczky Balázs főszereplésével készülő szerelmes film története.

A fiatal Song Ha múltja kutatására indul Vietnámból Budapestre. Útja során megismeri családja történetét, saját gyökereit, valódi hovatartozását, és rátalál a szerelem. A párhuzamos cselekményekben az 1970-es évek szocialista világa is megjelenik, amikor a kölcsönös együttműködés keretében Magyarország segített a vietnámi egyetemistáknak, hogy nálunk tanulhassanak, és a háború után a rendszerhez hű, képzett diplomások hazájukba visszatérve újjáépítsék Vietnámot. A Magyarországon eltöltött évek kitörölhetetlen nyomot hagytak az egykori ösztöndíjasokban, akik mind a mai napig a két nép barátságának őrzői. A készülő film betekintést nyújt a fiatalok mai világába, melyhez látványos hátteréül szolgál Magyarország mellett Vietnám nálunk alig ismert mai arca. A Budapest, ahol a szerelem kezdődik egy mai kapcsolat kibontakozásáról szól, valamint egy mostanáig be nem teljesült viszonyról.

A Song Hat alakító Nari Nguyen születésétől kezdve Budapesten él, 2011-ben az Európában élő vietnámi lányok szépségkirálynőjének választották, a mozinézők először Bodzsár Márk Drakulics elvtárs című mozifilmjében láthatták. A férfi főszerepet Medveczky Balázs játssza, akit a Vígszínház előadásaiból, köztük a kiváló sikerű A Pál utcai fiúkból ismer a közönség, és jelenleg a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagja.

A film októbertől forog magyarországi helyszíneken, majd a vietnámi metropoliszban, Ho Si Minh városban és környékén, a Saigon folyó partján. Az operatőr Csepeli Eszter (A kivégzés, Magyar bajusz), forgatókönyvírója Bak Zsuzsa és Szűcs Dóra.

Szűcs Dóra, aki egyben a film rendezője, mintegy két évtizede dolgozik a filmszakmában, az SZFE rendezői mesterkurzusát végezte el, producerként jegyzi többek között az Intim fejlövés és a Most van most című mozifilmeket. Első mozifilm rendezése a Patthelyzet című krimi, mely augusztustól látható.

A Budapest, ahol a szerelem kezdődik producerei György Lea (Patthelyzet, Szimpla manus, Magyar lapát – portréfilm Wichmann Tamásról, Dunának, Mekongnak egy a hangja – Partizán szerelem) és Sípos Anna (Báb, A narancs útlevél diplomafilmek).

Fotók: Blaubacher Mihály és Papp Endre
Nemzeti Filmintézet

2020.08.12