Közép-Európa leghatalmasabb erődítménye

Hát ez csúcs! 3. rész ‒ SzaSzi írása

szepesi-var

A Lőcsétől 15 km-re fekvő, 200 méter magas mésztufára épült szepesi vár (Spíšsky hrad) romjaiban is lenyűgöző látványt nyújt, uralja a tájat. 40 ezer négyzetméternyi kiterjedésével nemcsak e vidék, hanem egész Közép-Európa leghatalmasabb várkomplexuma. Órákig barangolhatunk az ostromok, ármány és összeesküvések emlékét őrző falak között, amely ma már az UNESCO Világörökség része.

A szepesi vár értékes műemlék architektúrájának meghatározó elemei már a XII-XIII. században megépültek: a kör alakú lakótorony, a román stílusú palota és a felsővár. A vár körül számos csata zajlott. A királyi tulajdonú erődítmény kiváló szolgálatot tett a tatárjárás idején, így IV. Béla helytartói székhellyé tette. Erejét mutatta, hogy a féktelen nagyúr, Csák Máté hadai kénytelenek voltak elvonulni a tekintélyt parancsoló falak alól. Jelentősége a későbbiekben tovább nőtt, vármegyei központ, szepesi főispáni székhely lett. A 15. század közepén épült nagy várudvar nem csupán az itt állomásozó katonaság védelmére szolgált, de a környék nagyszámú lakosságának is oltalmat nyújtott a vészterhes időkben. Virágkorát a Szapolyai (Zápolyai) család idején (1464-től) élte, akik családi „sasfészeknek” rendezték be, komoly átalakításokat, megerősítéseket, szépítéseket végeztettek az építményen. Lovagi terem, palota, kápolna épült, magasodtak a falak, tornyok. Itt született (1487-ben) Szapolyai János magyar király. Később a Thurzó és Csáky családokhoz került, akik reneszánsz főúri lakhellyé alakították, megerősítették a felsővárat.

Azt gondolnánk, hogy komoly hadműveletek hatására romlott le az erődítmény, de nem így történet, hanem egy véletlen baleset következtében. Az itt állomásozó katonák alaposan lerészegedve, pálinkafőzés közben felgyújtották az egész várat (1780). Ezt követően már nem volt, aki áldozzon rá, és az enyészeté lett. 1970-ben kezdte meg a szlovák műemlékvédelem a kritikus állapotú romok konzerválását, azóta pedig folyamatosan zajlanak a feltárások, újjáépítések, és a ʼ80-as évektől látogathatóvá tették az érdeklődők számára.

Ha a szűk feljárón felkaptatunk a kör alakú torony tetejére, egyszerre megértjük a várkomplexum jelentőségét. Belátni a Szepesség nagy részét, egészen a Magas-Tátráig fürkészhetjük a tájat. De innen jól szemügyre vehetjük a vár impozáns méreteit is, előudvarokat, elővárakat, belső tornyainak rendjét, vagy a fellegvárat, a három emeletes román stílusú palota kettős ablakoszlopait. Ezek a falak több film történelmi díszletéül szolgáltak (pl. Sárkányszív, Az utolsó légió). A kilátáson túl fegyvergyűjteményt, a vártörténeti kiállítást, kínzókamrát, gótikus várkápolnát, ágyúkat, sáncokat is találunk itt, és igazán különleges hangulatú az esti fáklyás látogatás. Az erődítmény a szlovák nemzeti kulturális örökség része.

SzaSzi
Fotók: SzaSzi (3-4., 6-7. kép)

Forrás: spisskyhrad.sk

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a kép készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 5. kép; 8. kép.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Akinek füstöl a keze alatt a billentyű
2. rész: Mini várak között

2020.08.11