Formula Student – Egyetemisták járműipari versenye online

SzaSzi írása

formula-student-online

A Formula Student, a világ egyik legnagyobb szabású mérnökversenye – amelyet az egyetemisták Forma-1 futamaként is emlegetnek – most érkezett történelmi pillanatához, hiszen a koronavírus a 2020-as év legtöbb „autós” rendezvényét is eltörölte.

A fizikai versenyek lemondása azonban nem megtorpanást, hanem új kihívást jelentett az 1982 óta töretlen mozgalom számára. Ennek eredményeként jött létre a Formula Student Online, melynek döntőjét augusztus 8-án élő közvetítéssel kísérhetik figyelemmel az érdeklődők. A versenynapot megelőzően, 2020. augusztus 7-én, pénteken sajtótájékoztató keretében többet is megtudhattunk az eseményről.

A 10 órakor kezdődő tájékoztatót stílusosan a zalaegerszegi Zalazone tesztpályáról online bejelentkezéssel nyitotta meg Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Felidézte, hogy az évtizedekkel ezelőtt hobbinak tűnő kezdeményezés ma egyike lett a kiemelkedő innovációs versenyeinknek. A mérnökhallgatók, jövő mérnökei itt meg tudják mutatni azokat a képességeiket, kreativitásukat, amelyekkel később a szakmájuk során elvárásként találkoznak. Üzleti gondolkodást, műszaki megoldásokat és olyan tapasztalati tudást szereznek, amit a jövőben is tudnak alkalmazni. Eredményeik a továbbfejlődés alapja.

formula-student-online

Bertalan Zsolt MVM csoportszintű technológiai innovációs igazgató hozzáfűzte, hogy a hazai energetika kiemelt tagjaként a közlekedés elektrifikációjában is meghatározó szerepet játszik, ezért is fordít kiemelt figyelmet az innovációra, és támogatja a fiatalokat, induló vállalkozásokat.

Feszty Dániel, az Audi Hungaria Zrt. járműfejlesztési részlegének vezetője – mint a legrégebbi szponzor és partner képviselője – három kapcsolódási pontot emelt ki a Formula Studenttel összefüggésben: motorsport, műszaki fejlesztés, mérnökképzés. Az Audi részt vesz a leginnovatívabb megoldásaival, 500 fős műszaki fejlesztési részleget tart fenn, ezért fontos számukra a kutatásfejlesztés mellett az utánpótlás képzés. A virtuális térben rendezett versengésben is nagy lehetőséget látnak.

Szujó Zoltán miniszteri tanácsadó, televíziós újságíró, sportriporter hangsúlyozta, hogy a magyar autómotor sport történelmi lehetőség előtt áll: hamarosan megalakul a Magyar Autó-motorsport Fejlesztési Ügynökség (HUMDA – Hungarian Motorsport Development Agency), amelynek társadalmi-gazdasági hasznát tágabb kontextusban éppen az ilyen kihívások, események adják, mint például a Formula Student mérnökverseny, ahol a pilóták mellett mérnöki megoldások (is) versenyeznek.

formula-student-online

Kiss Dávid szervezőpartner (FS East), a Járműmérnökök Egyesületének elnöke elmondta, hogy nehéz időszak csúcspontjához érkeztek. Attól kezdve, hogy március 24-én le kellett mondani a versenyt, nagyon sok minden történt. Az online megvalósítás részleteit ki kellett dolgozni, majd elfogadtatni a résztvevő nemzetközi csapatokkal. Új lehetőségek is adódtak: létrejött egy nagyon innovatív gondolkodású nemzetközi fúzió a győri Széchenyi István Egyetem, a magyarországi Formula Student East és a holland Formula Student Netherlands összefogásával. „Hiszünk abban, hogy ez nem csak szükségmegoldás, nem csak az offline helyettesítése. A virtuális verseny már másfél hónapja tart, a döntő előtt állunk.

Ehhez kapcsolódva dr. Hanula Barna miniszteri tanácsadó, a Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Kar dékánja örömét fejezte ki. Az igény abból indult, hogy a tervezésbe és a felkészülésbe fektetett munkájuk ne vesszen kárba, de megint bizonyították, hogy ennél többre is képesek. A hagyományoson túl megteremtették például annak a lehetőségét, hogy hibrid kategóriában is lehessen indulni, egyelőre virtuálisan. Talán ez alapozza majd meg, hogy a valóságban is megvalósulhasson ez az irány.

Egyértelműen látszik az is, hogy az elmúlt években az e-sport népszerűsége gyors növekedésnek indult. Mindezek együttesen inspirálták az innovatív, koncepcióját tekintve világszinten is egyedülálló, az online térben virtuálisan lebonyolított Formula Student verseny létrehozását, amely hosszú távon is megállhatja helyét – akár a szokványos versenyek visszaállítása mellett is.

formula-student-online

A Formula Student Online versenyt a Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Kar idén első alkalommal rendezi meg a magyar és a holland Formula Student versenyek szervezőivel, több neves külföldi fejlesztőcsapattal együttműködve.

Az eseményt a nagyközönség is követheti az augusztus 8-án, 9 órától kezdődő közvetítés során a YouTube-csatornán. A győri egyetemen felállított stúdióban szakértői és szervezői interjúk is színesítik a programot, majd a versenyszámok utáni díjátadóval záródik az első Formula Student Online 19:30-kor. Az érdekes és változatos műsort a verseny honlapján és közösségi média csatornáin (Facebook, Instagram) is nyomon lehet követni.

A csapatokat egyébként a hagyományos versenyhez hasonlóan idén is kategóriánként díjazzák, valamint a 2021-es versenyekre előjogokat szerezhetnek, mint például előregisztráció vagy csökkentett nevezési díjak.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2020.08.07