Rob Reger és Jessica Gruner: Emily the Strange – Elveszett emlékek

Szilvási Krisztián könyvajánlója

rob-reger-jessica-gruner-emily-the-strange-elveszett-emlekek

Az úgy volt, hogy Emily nem a könyvek lapjain született meg. A pontosan Emily the Strange névre hallgató karakter Rob Reger Cosmic Debris vállalatának mascot reklámtárgya, azaz olyan „termék,” amely egy emberi célcsoport (jelen esetben főleg a tinik) általánosan bevett identitását reprezentálja.

Először az 1990-es évek elején tűnt fel, akkor még csupán lemezboltokban és koncerteken osztogatott matricákon, hogy gördeszkás boltokat promotáljon, majd megjelenése a ruházati vonalra is átterjedt. Emily aztán hamarosan kedvelt ellenkulturális ikon lett a világ különböző tájain: kezdetben csendes, de éles eszű idegen, aki filozófiai és kulturális megnyilvánulások formájában tüntetett személyiségével, mára azonban kiforrott branddé vált, „aki” individuális és önismereti területeken hallatja a hangját, és főként fiatal lányok (és nők) azonosulnak a mondanivalójával. Az évek során rengeteg képregény, videójáték és képeskönyv készült belőle, valamint egy 4 részes illusztrált regénysorozat, amelynek az Elveszett emlékek az első kötete.

Emily furcsa egy teremtmény, kicsit olyan, mintha az Addams család Wednesday-ét keresztezték volna egy őrült tudóssal: ügyes, okos, rafinált, és rengeteg trükk lappang feneketlennek tűnő ötlettárában. Személyében Harry Potter mellett egy újabb fikciós viszonyulási pont került a fiatal korosztály kezébe, amikor megjelent az amnéziában szenvedő lány egy furcsa városban. Naplóformában derül ki az olvasó számára, kicsoda is ő, miért van ebben a városban, miért nem emlékszik semmire, és miért veszi körül ennyi fekete macska. Amikor egy parkban lévő padon eszmél fel, tudja, hogy mielőbb válaszokra van szüksége. Megismerkedik Amberrel, a rejtélyes, de gyönyörű pincérnővel, és talál 4 macskát, akik mintha tudnák, kicsoda is ő. Az említett szövetségesekkel az oldalán Emily elkezdi összerakni élete apró darabkáit, hogy mit keres Balckrockban, s hogy hol van az anyja.

Ellentétben azonban Harry Potterrel, Emily-vel jóval könnyebb azonosulni, mert ő olyan... másmilyen. Pofátlan és magabiztos magányos farkas, szereti a fekete macskákat, a pókokat és a mérnöki tervezgetést, nem hajlandó viselni mást, mint feketét, és képtelen ellenállni a kávénak és a szendvicseknek. Azoknak a félénk, fiatal lányoknak, akik nem a szokásos hobbik és gondolati sztereotípiák mentén formálódnak, az Emily the Strange talán pont az a könyv lehet, amely segít nekik növelni az önmagukba vetett bizalmat: lám, vannak más csodabogarak is közöttünk, akik azt gondolják, a trendi egyben unalmas is. A regény azonban, beállítódásánál fogva nem nevezhető „kortalan” olvasmánynak, a felnőttek valószínűleg nem találnak benne túl sok kapaszkodót, az Emily the Strange kimondottan a fiatal, mondjuk 12 évnél idősebb lányokat veszi célba.

Az Elveszett emlékek tehát az első Emily-regény a sorban, amelynek megírásában Rob Regerrel az egykori gimnáziumi tanár, Jessica Gruner dolgozott együtt. A folytatás Különös különcségek címmel jelent meg magyarul, mindkettő rész a Fumax Kiadó gondozásában, azonban a harmadik és negyedik kötetre itthon még mindig csak várhatnak a rajongók.

Szilvási Krisztián

Forrás: wikipedia.org

2020.07.30