Amikor hetet ültek az asszonyok


magyar-asszonyok-nemzeti-szovetsege-kezimunka

1928-ban a Belgrád rakparton álló Hotel Bristol Vörös Termében alakult meg a Budapesti Soroptimista Klub, gróf Apponyi Albertné vezetésével. A szervezet célja – a világ többi Soroptimista Klubjához hasonlóan – a nők társadalmi helyzetének javítása és az érdekeiknek képviselete volt.

A megalakulást követően, néhány évvel később a magyar vezetőség kezdeményezte, hogy az éves kongresszus helyszíne Budapest legyen. Így került sor 1936 júliusában a Nemzetközi Asszonyhét megrendezésére. A kongresszus díszelnöke József nádor felesége, Auguszta főhercegnő volt, védnökei pedig a korszak politikusainak feleségei.

A július 8-án kezdődő találkozóra a világ minden tájáról jöttek képviselők, ki vonaton, ki repülővel, ki hajón érkezett. A delegációkat mindenhol lelkes és kíváncsi tömeg fogadta, amiben nagy szerepe volt a sajtónak, mivel az újságírók a kongresszus képviselőinek szinte minden lépéséről tudósítottak. Így beszámoltak arról is, hogy a hajóval érkező angol hölgyek kofferjai a csomagtérben támadt tűzvészben odavesztek, ezért a képviselőnők első útja az egyik neves pesti divatszalonba vezetett.

bristol-szallo

Nemzetközi Asszonyhét megnyitójának színhelye, az egykori Bristol Szálló (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum – CC BY-NC-ND)

A Nemzetközi Asszonyhét megnyitójára ünnepélyes keretek között került sor a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében, ahol Auguszta hercegnő köszöntötte a megjelenteket. Az asszonyok a gyerekekért címmel meghirdetett előadássorozat felszólalói a modern nevelés elveiről, a kortárs lányregények hatásairól és a nehéz szociális körülmények között élő gyerekek helyzetének javításáról beszéltek. Az előadások mellett a vendéglátók színes és változatos programokkal készültek, például a Margitszigeten tartott sportbemutatóval, kirándulással Kecskemétre és Bugacra, illetve két balatoni túrával Siófokra és Füredre. Az eseménydús programsorozatból a magyar konyhaművészet bemutatása sem maradhatott ki. A vendégek látványos főzőshow-n vettek részt, ahol négy különböző menüsort készítettek el a szakácsnők. Az amerikai delegáció csak ámult-bámult, amikor kiderült, hogy a székelygulyást nem vajjal, kaporral és szegfűszeggel készítik, ahogy a recept egy amerikai magazinban szerepelt, hanem fűszerpaprikát és borsot használnak. A bemutató után a vendégek a menük közül választottak, majd az ebédet követően mindenki egy szakácskönyvet kapott ajándékba – olasz, francia, német vagy éppen angol nyelven.

auguszta-kiralyi-fohercegno-es-kiseronoi

Auguszta királyi főhercegnő és kísérőnői (Balatoni Múzeum – CC BY-NC-ND)

Az egyhetes Nemzetközi Asszonyhét a Gellért Szálló teraszán rendezett búcsúpartival és az Irén Divatszalon magyaros divatbemutatójával ért véget. Juhászné Irén és Mirkovszky Mária ruhái közül az erdélyi fejedelemség korát idéző várúrnő jellegű estélyik aratták a legnagyobb sikert. Az est végén a külföldi vendégek egyhangúan megszavazták a folytatást.

Egy év elteltével a magyar szervezőbizottság ismét hozzálátott a találkozó megrendezéséhez. Az augusztus első hetére meghirdetett kongresszuson tizenöt ország nőképviselői vettek részt. Az ünnepélyes megnyitó helyszíne ezúttal a Műegyetem aulája volt, a rendezvény elnöke pedig Magdolna főhercegnő, József nádor lánya. A konferencián résztvevő képviselőnők (kutatók, orvosok, írók, azaz természettudományi- és társadalomtudósok) előadásokat tartottak a közegészségügyi- és szociális intézmények működéséről, az előző évben lezajlott diákcsereprogram sikerességéről és a világbéke megőrzésének szükségességéről.

A napközbeni tanácskozásokat esti fogadások vagy koktélpartik zárták. Az egyik estélyt látványos divatbemutató kísérte, ahol a kisbabától a nagymamáig vonultak fel a sárközi, mezőkövesdi és hortobágyi öltözékek, illetve Szúnyoghné Tüdős Klára magyaros stílusú estélyiruha- és strandmodelljei. A külföldi vendégek szavazatai alapján a legszebb modell díját egy fehér szatén estélyiruha nyerte, pliszírozott szoknyával és matyóhímzéses derékkal.

cukrasznok-es-szakacsnok-egylete

Nőegyletek alakítása a 30-as években – Cukrásznők és szakácsnők Egylete (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum – CC BY-NC-ND)

Az 1937-es konferencia vendégei ezúttal Egerbe, majd Matyóföldre, azaz Mezőkövesdre látogattak el. A delegátustagok egytől egyig vásároltak matyóbabát emlékbe, kivéve egy angol hölgyet, aki az árus kislányát meglátva azt mondta, legszívesebben azt a kék szemű matyókislányt vinné haza.

mezokovesdi-kirandulas

Mezőkövesdi kirándulás (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum – CC BY-NC-ND)

A III. Nemzetközi Asszonyhét megrendezésre 1938 júliusának végén, Stockholmban került sor. A résztvevők innen utaztak tovább Magyarországra, hogy felavassák a Szövetség új központjának budapesti irodáját. A magyar szervezők az avatóünnepséget a Hungária Szálló különtermében tartották, egybekötve egy nemzetközi sajtókonferenciával. A harmadik találkozón minden nemzet delegáltja felszólalt, kivéve Németország és Olaszország képviselőit, akik csak megfigyelőként vettek részt. Az Európára vetülő háborús árnyék ellenére a magyar védnökség ismét gazdag programmal és kirándulásokkal várta a vendégeket. Az egyhetes rendezvény alatt a külföldi képviselőnők ellátogattak Székesfehérvárra, a Balatonra, végül Szegedre, ahol a Szabadtéri Játékok Háry János előadását nézték meg. A magyaros ruhabemutató ezúttal sem maradt el, de a népies motívumok helyett a tervezők a történelmi hagyományokra helyzeték a hangsúlyt. A városligeti Gerbeaud-pavilon teraszán megrendezett bemutatón a külföldi vendégek megismerhették Thököly Éva menyasszonyi ruháját, illetve az 1840-es évek magyaros stílusú női öltözködését.

hungaria-szallo-kulonterme

A szervezet új székhelye, a Hungária Szálló különterme (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum – CC BY-NC-ND)

A Nemzetközi Asszonyhétnek a társadalmi szerepvállalásán túl fontos szerepe volt a hivatalos diplomácián kívüli kapcsolatok alakításában. A konferencia angol és amerikai résztvevői mind igazságtalannak ítélték a trianoni szerződést, és elkötelezett hívei voltak a magyar határrendezés ügyének. Maga a kormányzó és felesége is minden évben külön audiencián fogadta az angolszász küldötteket. A két világháború között számos olyan nemzetközi találkozó megrendezésére került sor, melynek célja az angol és amerikai támogatás elősegítése volt. Ezek egyike a Horthy István által szervezett Nemzetközi Pilótapiknik volt, ahol szintén nagy létszámban jelentek meg az angol és amerikai sportrepülők. A rendezvények sikerességét mutatja, hogy a Nemzetközi Asszonyhét résztvevői is megállapodtak, hogy jövőre ismét találkoznak, amire végül még több mint hét évet kellett várniuk.

Címlapkép: Fortepan (Adományozó: Szekrényesy Réka)

Fejes Katalin
Forrás: forumhungaricum.hu

2020.07.30