Világszerte megünnepelik a magyar kultúra napját

MTI

A Balassi Intézet, valamint az oktatási és kulturális szakdiplomaták szervezésében világszerte több mint húsz országban ünnepelik meg a Himnusz születésének évfordulóját csütörtökön. A programok között neves magyar és külföldi előadók közreműködésével komolyzenei koncertek, képzőművészeti kiállítások, filmvetítések és irodalmi előadások szerepelnek.

Bécsben a Belvedere Hagenbund - európai hálózat a modern korban című kiállításához kapcsolódva Hagenbund magyarjai címmel nyílik kiállítás a bécsi intézet UngArt galériájában. A 60 műalkotás közül számos darab a közönség számára még ismeretlen, mivel ezek a Hagenbund Baráti Kör tagjainak magángyűjteményeiből származnak. A Hagenbundhoz csaknem 200 művész sorolható, köztük Ferenczy Béni, Gergely Tibor, Kövesházi Kalmár Elza, Lesznai Anna, Mayer-Marton György és Simay Imre is. A tárlat szerdától március 27-ig lesz megtekinthető - közölte a Balassi Intézet az MTI-vel. Belgrádban a magyar világörökségről készül roll-up kiállítás, a Balassi Intézet berlini székházában pedig komoly- és népzenei darabokból összeállított előadására várják az érdeklődőket. Brüsszelben a Trió a la Kodály dzsesszzenekar ad koncertet, Bukarestben Tinódi Lantos Sebestyénre emlékeznek Csörsz Rumen Istvánnal. Delhiben ismeretterjesztő előadást rendeznek Kirpalani Ágnes közreműködésével Kölcsey Ferenc Himnuszáról, a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban pedig Balla András Kert című fotókiállítása várja a látogatókat.

Isztambulban egész nap nyelvi programokkal készülnek az érdeklődők számára, este pedig Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjét vetítik. Kairóban Szemző Tibor, Kőrösi Csoma Sándor életművét feldolgozó dokumentumfilmjét, Az élet vendége - Csoma legendáriumot tekintheti meg a közönség, Moszkvában pedig Perényi Eszter hegedűművész és Lugosi Anna zongoraművész ad koncertet. Londonban első ízben hirdetik meg az ünnep alkalmából a Magyar Kultúráért Nagy-Britanniában díjat, amelyre azok a magyar szervezetek pályázhatnak, amelyek a magyar kultúra és anyanyelv ápolásáért, fenntartásáért végeznek kiemelkedően értékes munkát a nagy-britanniai magyar közösségben.

A New York-i Magyar Intézetben Zsédely Tímea amerikai magyar irodalmár közreműködésével tartanak felolvasással egybekötött beszélgetést a magyar irodalom kortárs szerzőiről, ezt követően Jankovics Marcell Az ember tragédiája című rajzfilmjét tekinthetik meg az érdeklődők, majd Meshinda (Guessous Majda Mária triója) koncertjére kerül sor. Az estet a New York-i magyar néptáncosok bemutatója zárja. Pozsonyban A Duna Gibraltárja - Korabeli metszetek, térképek és légi felvételek a komáromi erődrendszerről címmel nyílik kiállítás Komárom várossá nyilvánításának 750. évfordulója alkalmából, a Prágai Magyar Intézet Jankovics Marcell Az ember tragédiája című filmjének vetítésével várja a látogatókat, a Római Magyar Akadémia Galériájában "Délszaki kalandok. Magyar írók Itália-élménye" címmel nyílik kiállítás, Sepsiszentgyörgyön pedig Torma Mária és Szűcs Miklós pódiumműsorával várják az érdeklődőket. Stuttgartban Zádory Édua és Ana Topalovic hegedű-cselló duójának koncertjével kezdődik az új kulturális évad, Szófiában Mariella Sztancseva színművésznő tart Nagy László verseiből összeállított irodalmi estet, Tallinnban Kántor Ágnes képzőművész alkotásaiból ULTRA címmel nyílik kiállítás, Varsóban pedig Nagy András grafikus kiállítása tekinthető meg január 22-től. Párizsban magyarul tanuló diákok szépkiejtési versenyen tehetik próbára tudásukat január 24-én, Pekingben pedig a Balkán Fanatik együttes ad koncertet január végén.

Forrás: MTI

2015.01.22