Richard Morgan: Légszomj

Könyvkritika

richard-morgan-legszomj

A távoli jövőben, a Marson játszódó cyberpunk történet középpontjában Hakan Veil ex-készenléti katona áll, aki jobb lehetőségek híján verőemberként tengeti mindennapjait. Helyzete cseppet sem rózsás: miután egy rosszul sikerült akció után leszerelik, a vörös bolygóra száműzik, a volt katonának pedig tartalékok nélkül kell boldogulnia.

Különleges génállománya miatt évente több hónapot tölt hibernálva, miközben a gyorsan fejlődő marsi világ tovarobog mellette. Amikor pedig a Földről egy audit csapat érkezik, hogy kivizsgálják a Marsot elárasztó korrupciót, Veil egy olyan ügybe keveredik, amelynek megoldásához minden tudására és ösztönére szüksége lesz.

Richard Morgan regénye magán hordozza a korábbi könyvei ismertetőjegyeit, kezdve a világgal, a detektív elemeken át a főszereplőig, aki a tőle már megszokott keményvágású antihős, rengeteg hibával és cinikus világszemlélettel. Ehhez még hozzáadódik a noir műfajból oly jól ismert komor hangulat, a rengeteg erőszak és szex, a végeredmény pedig egy érdekes, ha nem is túl erős és egyedi sci-fi, amely az író rajongóinak talán elég, másoknak azonban kevés lehet.

A probléma nem abból adódik, hogy az író a már egyszer felhasznált ötleteket próbálja meg új köntösbe bújtatni – kevés olyan szerző van, aki teljesen új ötlettel tud előállni egy regény megírásakor –, azonban teszi ezt olyan stílusban ami hagy némi kívánnivalót maga után. A történet és a világ bemutatása sokkal érdekesebb is lehetne, viszont Morgan gyakran utal olyan szervezetekre, helyszínekre és eseményekre, amelyek látszólag nagyon is fontosak, az olvasó azonban szinte semmit nem tud ezekről. Amikor pedig Veil intim kapcsolataira kerül a hangsúly (jó pár ilyen van az ötszáz oldalas regényben), az olvasónak olyan érzése támadhat, mintha az író lepasszolta volna az adott fejezetet/bekezdést egy túlfűtött kamasznak.

Mindezek ellenére nem lehet azt mondani, hogy a Légszomj rossz könyv lenne. Egy bizonyos célközönségnek íródott, akik valószínűleg nem is fognak csalódni, sőt az egyszeri science-fiction olvasó is találhat benne magának kedvére valót. A futurisztikus Bradbury városa, a génmódosított emberek és a beléjük épített „fedélzeti számítógépek” mind remekül kigondolt összetevők, és ha az ember lélegzete nem is áll el Morgan regényét olvasva, a jól megírt akciójelenetek és a politikával átszőtt detektívtörténet gondoskodnak arról, hogy végig fenntartsák az olvasó érdeklődését.

Richard Morgan brit science-fiction és fantasy író első regénye 2002-ben jelent meg Valós halál címmel, és szinte azonnal hatalmas sikert aratott az olvasók körében. A regény a cyberpunk és a detektívregények sajátosságait ötvözte egy szórakoztató és mindemellett érdekes kérdéseket feszegető sci-fiben, melynek világát a későbbiekben Morgan tovább bővítette, először a 2003-ban megjelent Törött angyalokkal, majd 2005-ben a trilógiát záró Dühöngő fúriákkal. A következő években az írónak különálló regényei, képregényei és egy fantasy-sorozata is megjelent, majd több mint tíz év után ismét visszatért a sci-fi műfajához Légszomj című könyvével, amelyet magyarul az Agave Könyvek kiadónak köszönhetően olvashatunk.

Varga Gábor
Forrás: olvasoterem.com

2020.07.24